ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

چهارمین جلسه ستاد باز آفرینی پایدار کلانشهر تهران با حضور محمدآئینی معاون وزیر راه و شهرسازی و دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، علیرضا زاکانی شهردار و رییس ستاد بازآفرینی کلانشهر تهران و سایر اعضای ستاد بازآفرینی این کلانشهر و جمعی از مسوولان شهری برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران به نقل از خبرگزاری ایرنا، محمد آئینی دبیر ستادملی بازآفرینی شهری پایدار که در ادامه حضور دوره‌ای خود در ستادهای بازآفرینی استان‌ها و شهرستان‌ها در این جلسه شرکت داشت با اشاره به این که برپایی جلسات ستاد بازآفرینی باید به شکل منظم و ماهانه ادامه پیدا کند و رویکردهای ابتکاری از دل این جلسات بیرون می‌آید، تصریح کرد: در کلانشهر تهران  باید شرح خدمات طرح‌های توسعه شهری از سایر شهرها متفاوت باشد و این شرح خدمات باید زمینه‌ای را فراهم کند تا شهر تهران دوباره بازآفرینی شود.

آئینی افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی راهکار عملیاتی در خصوص بازآفرینی شهری برای ما ترسیم کرده‌اند که بر اساس آن عمل کنیم. بر این اساس دولت باید در زمینه نوسازی بافت‌های فرسوده سیاست‌گذاری توام با ابتکار عمل، جرات و شجاعت برای تشویق سازندگان و سرمایه‌گذاری غیر دولتی داشته باشد.

تهران الگوی دیگر شهرها در اجرای بسته تشویقی قرار گیرد

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان این که شهرداری تهران در این دوره به خوبی شرایط بافت فرسوده را درک کرده است، تصریح کرد: بر اساس سند ملی راهبردی احیا، بهسازی و نوسازی و توانمندسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری باید سرانه استاندارد مسکن در محلات هدف بازآفرینی شهری به متوسط استاندارد مسکن همان شهر برسد.

او با اشاره به این که تهران بیشترین میزان نوسازی کشور را به خود اختصاص داده است، عنوان کرد: شهر تهران 4 هزار و 450 هکتار بافت فرسوده دارد و بیش از 50 درصد در این بافت‌ها  نوسازی صورت گرفته که به معنای بیشترین میزان نوسازی است. این را هم باید مدنظر قرار داد،  هر زمان بسته‌های تشویقی شهرسازانه وجود داشته، روند نوسازی نیز شتاب گرفته است.

معاون وزیر راه و شهرسازی اظهارکرد: تهران در اجرای بسته تشویقی شهرسازانه پیش قدم شد و همچنین بسته تشویقی متناسب با نیاز این شهر را تصویب کرد که این جای تشکر دارد و از سایر کلانشهرها دعوت می‌کنم شهر  تهران را الگو قرار دهند.

نقش پیش برنده حلقه‌های میانی در نوسازی بافت فرسوده

او به استفاده از حلقه‌های میانی جهت دعوت مردم و سازندگان به نوسازی تاکید کرد و گفت:  برای راه اندازی یک خیزش عمومی در نوسازی بافت‌های فرسوده باید از ظرفیت گروه‌های جهادی و بسیج محلات و گروه‌های تخصصی که به شکل چهره به چهره با مردم وارد گفت و گو شوند، استفاده کرد. در واقع حلقه‌های میانی می‌توانند در نوسازی بافت‌های فرسوده پیش برنده باشند. خوشبختانه دکتر بذرپاش وزیر راه و شهرسازی نگاه حمایت‌گر به این موضوع دارند و شهرداری را شریک راهبردی در جریان نوسازی می‌داند.

او افزود: همچنین می‌توان از ظرفیت‌های طرح 2020 محله که توسط ستاد اجرایی فرمان امام اجرا می‌شود،  به خصوص خانه‌های احسان به عنوان حلقه‌های میانی استفاده کرد  و به شکل تخصصی کار را پیش برد.

به گفته آئینی بر اساس آمار سال 95 بیش از 102 هزار بنای ناپایدار در بافت‌های فرسوده تهران وجود دارد که هیچ سازه‌ای ندارند و در صورت وقوع زلزله بر سر ساکنان آوار می شوند.  او ادامه داد: بنابراین برای نجات جان هموطنان باید روند نوسازی را با استفاده از بسته‌های تشویقی و حلقه‌های میانی شتاب بخشیم.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به  این که بسته تشویقی 19 بندی نوسازی بافت‌های فرسوده که اخیرا از سوی مقام عالی وزارت ابلاغ شده است، شامل بافت‌های تاریخی نمی‌شود، اظهار کرد:  نیاز است برای بافت‌های تاریخی بسته تشویقی جداگانه‌ای تدوین شود که این کار را با همکاری وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شروع کرده و از شهرداری تهران می‌خواهم تا پیشنهادات خود در این زمینه را برای درج در بسته تشویقی ارایه کنند.

استفاده از بندهای تبصره 11 قانون بودجه جهت شتاب بخشی به نوسازی

دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار در ادامه خواستار شد تا از بند ک تبصره 11 بودجه سال 1401 که در بودجه سال آینده نیز تعریف شده است، استفاده شود و گفت: آیین‌نامه مذکور فرصت مناسبی برای صدور سند مالکیت در سکونتگاه‌های غیر رسمی به شمار می‌رود . بر اساس این آیین‌نامه به وزارت راه و شهرسازی اجازه داده می‌شود، اراضی در مالکیت خود را با اولویت سکونتگاه‌های غیررسمی که قبل از سال 1394 به تصرف اشخاص درآمده و بر اساس طرح‌های مصوب شهری در آن‌ها  ساخت و ساز صورت گرفته و در حال بهره‌برداری است را به مالکان اعیانی واگذار کند که این موضوع برای اولین بار در دولت مردمی سیزدهم اتفاق افتاده است. البته برای برطرف کردن کامل این معضل لایحه کاملی نوشته شده است که به زودی وارد صحن مجلس می شود.

او همچنین عنوان کرد: شهرداران همچنین می‌توانند از ظرفیت‌های بند د تبصره 11 بودجه برای ساماندهی سکونتگاه‌های غیررسمی استفاده کنند.  به عبارت دیگر شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان مکلف است با پیشنهاد اداره‌کل راه و شهرسازی استان( دبیرخانه ستاد بازآفرینی شهری استان) با هدف محرومیت‌زدایی و بهسازی مناطق موضوع این آیین نامه ضمن اولویت بندی محدوده‌های مذکور نسبت به احصا طرح‌های اجرایی مرتبط با ایجاد زیر بناها، روبناها و فراهم کردن حداقل خدمات عمومی از جمله مدرسه، کتابخانه، روشنایی محیط، پایگاه بسیج، پاسگاه، کلانتری، آبرسانی، برق‌رسانی و بهسازی مناطق هدف ( شبکه معابر، فضای سبز) اقدام و نسبت به تعیین اعتبار و دستگاه مجری مبادرت ورزد.

گفتنی است در این جلسه گزارش تولید مسکن و بازآفرینی در شهر تهران، بررسی و تصویب  برنامه اقدام مشترک دولت و شهرداری در بازآفرینی محلات فرسوده و ناکارآمد شهر تهران، بررسی و تصویب برنامه اقدام مشترک دولت و شهرداری در ساماندهی بازار بزرگ تهران در منطقه ۱۲ و بررسی و تصویب برنامه اقدام مشترک دولت و شهرداری در بازآفرینی محله نفرآباد در منطقه ۲۰ ارایه شد.