به گزارش خبرنگار شرکت بازآفرینی شهری ایران محمد آئینی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در جلسه ستاد بازآفرینی شهری کردستان که با حضور استاندار و مسوولان استانی و شهرستانی برگزار شد، با تاکید بر استفاده از تمام ظرفیتهای قانونی جهت تسهیل شرایط ساخت و ساز در محلات هدف بازآفرینی شهری به ماده 12 قانون احیا، بازسازی و نوسازی بافتهای فرسوده اشاره کرد و گفت: بر اساس این قانون دولت میتواند هزینههای بخشهای غیر دولتی به منظور تامین خدمات و فضاهای عمومی فرهنگی، گردشگری، آموزشی، مذهبی و ورزشی در محلات هدف بازآفرینی شهری را جزو هزینههای قابل قبول مالیاتی مودیان محسوب کند که تاکنون این ظرفیت مغفول مانده بود و باید مورد توجه قرار گیرد.
به گفته او ماده 9 قانون احیا، بازسازی و نوسازی بافتهای فرسوده را از دیگر قوانینی است که میتواند نقش مهمی در نوسازی بافتهای فرسوده داشته باشد. آئینی در این باره توضیح داد: بر اساس این قانون هیاتی متشکل از نماینده قوه قضاییه که یک قاضی است، نماینده وزارت راه و شهرسازی و نماینده ثبت استانها اختیار دارند در خصوص اراضی و املاک بلاصاحب، بلاسند، مجهول المالک و ... تصمیمگیری کند که میتوان از این ظرفیت برای تسریع در پیشبرد بهسازی و نوسازی محلههای هدف بازآفرینی شهری استفاده کرد. از آن جا که یکی از معضلات شایع در محلات هدف کردستان نداشتن سند مالکیت است، استفاده از ظرفیت ماده 9 میتواند به رفع این معضل کمک کند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان این که اعطای سند مشروط به ساکنان محلات کمتر برخوردار نیز جزو برنامههای اصلی وزارت راه و شهرسازی محسوب میشود، اظهار کرد: باید با سنددارکردن واحدهای مسکونی واقع در محلات حاشیهنشین و سکونتگاههای غیررسمی، سرمایههای آنان را به چرخه اقتصادی شهر برگردانیم و ساکنان این مناطق را به نوسازی واحدهایشان ترغیب کنیم.
شرایط بهتر محلات کمتر برخوردار کردستان نسبت به میانگین کشوری
به گفته مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران اقدامهای انجام گرفته در مناطق کمتر برخوردار استان کردستان طی این سالها باعث شده که این استان نسبت به میانگین کشوری وضعیت به مراتب بهتری داشته باشد.
او با اشاره به اجرای طرح توسعه و تحول اجتماع محور 2020 محله کمتربرخوردار گفت: در قالب این طرح به دنبال ساماندهی جوانان هر محله برای توسعه و رونق محلات کمتر برخوردار هستیم تا یک پنجره واحد برای ارایه خدمات به محلات شکل بگیرد. باید با جلب اعتماد ساکنان بافتهای فرسوده حضور آنها را در امر نوسازی احیا کنیم زیرا در غیر این صورت و بدون مشارکت ساکنان محلات هدف و نیز بخش خصوصی و مشارکت همه نهادهای مرتبط با حوزه بازآفرینی اقدامات نوسازی به سرانجام نخواهد رسید.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با بیان این که در استان کردستان 62 محله کمتر برخوردار وجود دارد، عنوان کرد: هدف این است تا آموزش، توانمندسازی و مهارتآموزی ساکنان در محدوده و محلات هدف بازآفرینی شهری در اولویت قرار گیرد.
او از مدیرکل راه و شهرسازی استان کردستان خواست، ماهانه یک بار جلسه ستاد استانی بازآفرینی شهری تشکیل شود تا بتوان این کار مشترک را با هماهنگی پیش برد.
لزوم همکاری تمامی ادارات در بازآفرینی شهری
اسماعیل زارعی کوشا استاندار کردستان نیز در جلسه ستاد استانی بازآفرینی شهری ضمن اشاره به تلاش برای خدمت به مردم این استان، گفت: تمام نهادها و ادارات دولتی که سهمی در ستاد بازآفرینی شهری به عهده دارند، باید به صورت فعال در این راستا مشارکت داشته باشند.
او افزود: نهادهایی همچون ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) و کمیته امداد و دیگر ارگانها که در برش کشوری سهمی برای بازآفرینی شهری دارند لازم است این سهم و تعهد را کاملا انجام دهند و تلاش کنند سهم بیشتر و مناسبتری را هم برای استان دریافت کنند.
او با بیان اینکه معاون عمرانی، مدیر کل راه و شهرسازی و سازمان مدیریت استان با تشکیل جلسهای توافقات گذشته با دستگاههای اجرایی را بازنگری و میزان کارهای انجام شده در حوزه بازآفرینی شهری را به روز رسانی کنند، گفت: جلسه ستاد بازآفرینی شهری استان دارای اهمیت است و این جلسات برای رسیدن به نتیجه و بازخورد بهتر هر ماه برگزار شود.
زارعی کوشا عنوان کرد: دستگاههای اجرایی و متولی حوزه بازآفرینی شهری استان نباید چندان به ستاد کشوری وابسته باشند و خود باید کارها و برنامههای مناسبی را در استان اجرایی کنند.
او به نقش شهرداریهای استان در ساماندهی مناطق کم برخوردار استان نیز اشاره کرد و افزود: خوشبختانه شهرداران در اول دوره کاری خود قرار دارند و میطلبد در صدور پروانه و تسهیل شرایط برای ساخت و ساز در این مناطق مساعدت خاص داشته باشند.
زارعی کوشا افزود: اگر مناطق کم برخوردار توسعه پیدا کنند، بخشی از مشکلات مدیریت شهری در کردستان رفع خواهد شد و به همین دلیل خود مدیران شهری باید در این زمینه فعالیت بهتری داشته باشند.
نوسازی و بهسازی ۷ محله کردستان در اولویت قرار دارد
همچنین در این جلسه منصور استادی سرپرست دفتر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان این که بر اساس بررسیهای انجام شده ۶۲ نقطه کمتر برخوردار در ۹ شهرستان استان کردستان شناسایی شده است، گفت: اکنون نوسازی و بهسازی ۷ محله در قالب طرح توسعه محلات کردستان در اولویت قرار گرفته است و امیدواریم برنامه توسعه و رونق این محلات در دستور کار قرار گیرد.
او با بیان این که ستاد استانی و شهرستانی باید به صورت منظم برگزار و گزارش اقدامهای انجام شده و عملیاتی کردن مصوبات ارایه شود، عنوان کرد: باید تشکیل بانک اطلاعاتی بروز از محلات و مناطق کمتر برخوردار و برنامهریزی بر اساس نیازها در اولویت قرار گیرد و بستههای تشویقی برای ترغیب مردم به بحث بازآفرینی در نظر گرفته شود.
گفتنی است در این جلسه تفاهمنامهای میان اداره کل راه و شهرسازی کردستان و شهرداری سقز در حوزه بازآفرینی شهری به امضا رسید.