به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، جلسه کمیسیون ماده پنج با حضور شهرداران و مدیران کل راه و شهرسازی استانها جهت تبیین مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری پیرامون «سیاستها و ضوابط تشویقی کالبدی متضمن نوسازی محلهای در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری » به شکل وبینار برگزار شد. محمد آئینی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در این جلسه با اشاره به این که یکی از بندهای مصوبه تشویقی این است که گزارشهای دورهای در خصوص نحوه اجرای این مصوبه به شورای عالی شهرسازی و معماری ارایه شود، عنوان کرد: با گذشت بیش از شش ماه از ابلاغ این مصوبه گزارش عملکردها با تاخیر همراه شده و انتظار بر این است شهرداریها هر چه سریعتر و تا پایان همین ماه نسبت به ارایه گزارش عملکرد اقدام کنند.
او با یادآوری این که مصوبه شورای عالی معماری وشهرسازی لازم الاجراست، تصریح کرد: این مصوبه با جان انسانها سر و کار دارد و هدف آن شتاب بخشی به نوسازی بافتهای فرسوده است، بنابراین قانونا و شرعا وظیفه داریم هر چه سریعتر نسبت به اجرای این مصوبه و تسریع در نوسازی بافتهای فرسوده اقدام کنیم.
او با اشاره به این که تاکنون باید محلات هدف مشمول این مصوبه مشخص شده باشد، اظهار کرد: بر اساس این مصوبه تراکمهای تشويقي صرفا به محلات يا نواحي كه سرانه تامين خدمات عمومي آنها حداقل به ميزان يك سوم سرانه مصوب خدمات و فضاي سبز مقياس محله يا ناحيه باشد تعلق ميگيرد.
او ادامه داد: بر این اساس بلوكهاي شهري كه سرانه خدمات عمومي مورد نيازشان را در درون بلوك تامين ميکنند از شمول اين بند مستثنا هستند، بنابراین شهرداریها بر اساس مفاد این بند باید هر چه زودتر و حداکثر تا پایان خرداد ماه اقدام به شناسایی محلات مشمول مصوبه کنند. شهرداری کرج یکی از شهرداریهایی است که این کار را انجام داده است.
او با اشاره به این که طبق قانون شهرداریها مکلفاند به متقاضیان ساخت و ساز در بافتهای فرسوده تا 50 درصد تخفیف ارایه کنند، عنوان کرد: این موضوع برای شهرداریها سرمایهگذاری بلند مدت محسوب میشود، زیرا با نوسازی بافتهای فرسوده و افزایش ساخت وساز درآمد شهرداریها نیز افزایش مییابد از سوی دیگر شهرداریها میتوانند ما به ازای تخفیف خود را از دولت مطالبه کنند.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به این که مانعی بر سر اجرای این مصوبه وجود ندارد، گفت: ارایه گزارش شش ماهه به منظور ارزیابی تاثیر مصوبه انجام میشود و بنابراین شهرداریها هم باید از ابتدای اجرای این مصوبه آمار مقایسهای صدور پروانهها پیش و پس از زمان اجرای مصوبه ارایه کنند.
آئینی افزود: برای مثال در شهر تهران آمار صدور پروانه در فروردین 1402نسبت به فروردین 1401، 425 درصد رشد داشته است . بر اساس آمار، فروردین سال گذشته برای 250 واحد پروانه نوسازی توسط شهرداری تهران صادر شد و این میزان در فروردین سال جاری به هزار و 330 پروانه افزایش یافته است که نشان از تاثیر اجرای بسته تشویقی در این شهر دارد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان این که بر اساس برنامه نهضت ملی مسکن باید طی چهار سال 600 هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده ساخته شود، عنوان کرد: بر اساس آمارهای ارایه شده، فعالیتها در این زمینه چندان مثبت نبوده است و رسیدن به هدف ساخت سالانه 150 هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده نیاز به پیگیری بیشتری دارد. برای این منظور در شرکت بازآفرینی شهری ایران سامانه ستاد ملی راه اندازی کردهایم و به فرمانداران به عنوان روسای ستاد بازآفرینی استانها و شهرداران به عنوان دبیران ستاد بازآفرینی شهرستان نام کاربری ورمز ورود ابلاغ شده است.
او ادامه داد: شهرداریها موظفاند تمام اطلاعات مربوط به صدور پروانهها از سال گذشته تا کنون را روی این سامانه بارگذاری کنند . تاکنون شهرستان قاین در خراسان جنوبی، گرمی در اردبیل و یزد این کار را انجام دادهاند.
او ادامه داد: تعاملات ما با شهرداریها بر مبنای نوسازی مسکن است و برای این منظور تفاهمنامهای آماده کردهایم که به تمام شهرداریها ابلاغ خواهد شد، همچنین به مناسبت سه خرداد 5 هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده افتتاح خواهد شد که دو هزار واحد متعلق به تهران است.