به گزارش خبرنگار روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران، در این نشست که با گفتوگو و تبادل نظر در خصوص تجارب و پیشنهادها در زمینه بازآفرینی شهری همراه بود، مباحثی از قبیل احیای بافتهای فرسوده شهری از طریق روشهای كارآمد، جلوگیری از گسترش حاشیهنشینی در شهرها و ساماندهی بافتهای حاشیهای و نامناسب موجود مورد بررسی قرار گرفت.
محمد آئینی، مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در این نشست با اعلام اینکه از این پس سیاست شرکت بازآفرینی شهری این است که در پروژههای عمرانی در محلات هدف بازآفرینی مداخله مستقیم نکرده و تنها نقش حمایتی از دستگاههای مسئول با استفاده از اهرمهای تشویقی داشته باشیم، تصریح کرد: در کشور هنوز به معنای واقعی بازآفرینی شهری نرسیدهایم و فعلا در مرحله بهسازی و نوسازی هستیم؛ در حال حاضر مشکل اصلی پیدا کردن راهکارهای شتاب دادن به بهسازی و نوسازی واحدهای مسکونی در بافتهای هدف بازآفرینی شهری است.
رئیس هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به اینکه در ادوار گذشته و دولتهای قبل احیای بافتهای ناکارآمد مورد غفلت بوده است، گفت: بر اساس آمارها تا کنون ۲۱۰ هزار بنای ناپایدار برچیده شده و به ازای آن ۶۷۰ هزار واحد نوساز جایگزین شده و این بدان معناست که به ازای هر بنای فرسوده 3 بنای جدید جایگزین شده و این میزان در تهران 5 واحد آپارتمانی به ازای یک واحد ویلایی فرسوده تخریب شده است.
آئینی در ادامه با تاکید بر اینکه از این رهگذر میتوان مسکنِ در استطاعت برای ساکنان این بافتها ایجاد کرد، گفت: باید بپذیریم بخشی از مردم استطاعتشان خانه وسیع نیست؛ پس بهتر است خانه کوچک مقاوم داشته باشند تا اینکه در منازل ناپایدار و در بافتهای فرسوده ساکن باشند.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با اشاره به اینکه از ما انتظار میرود با استفاده از فناوریهای نوین راهکارهای ارزان سازی، سریع سازی وکیفی سازی را با توجه به هندسه ناهمگون قطعات فرسوده به مردم ارائه کنیم، خاطر نشان کرد: چالش اساسی ما در احیای بافتهای ناکارآمد نبود سرعت کافی در نوسازی واحدهای مسکونی و در حوزه اجتماعی مشکل اساسی پیش روی ما موضوع نهادسازی مردمی و در حوزه فنی، طراحی سازههای مقاوم در هندسههای ناهمگون قطعات بافت با امکان سریع و ارزان سازی است که در این حوزه مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی میتواند به کمک توسعه جهاد نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده بپردازد.
سید مسلم سید الحسینی عضو هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران در ابتدای این نشست با اشاره به اینکه امسال از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) بهعنوان سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین نامگذاری شده است، اظهارکرد: جهت رفع محرومیت در بافتهای ناکارآمد شهری، تقویت رویکرد اشتغال آفرینی بویژه اشتغال دانش بنیان و ترویج این راهبرد در محلات هدف از طریق جلب همکاری دستگاه های عضو ستاد ملی بازآفرینی شهری و همچنین مراکز علمی و پژو هشی و فناوری ضروری است.
سید الحسینی گفت: توسعه زیر ساختها مبتنی بر فناوری اطلاعات، بازار اشتغال و مشاغل را متحول کرده و گروههای کم درآمد شهری به لحاظ فقدان تخصص و مهارت لازم، کسب و کار آنان در معرض تهدید قرار گرفته است لذا برای ارتقای توان اقتصادی ساکنین و رقابت پذیری بافت ها و محلات هدف بازآفرینی ضرورت دارد با برنامه ریزی و ایجاد بسترهای لازم، زمینه آموزش و توسعه دانش (مرتبط با فناوری اطلاعات) در جهت توانمندسازی ساکنین از طریق روابط متقابل نهادی بین دستگاههای مسئول و مراکز تحقیقات و فناوری و ساکنین این محلات شکل بگیرد که خروجی این اقدام به عنوان یک نیروی پیشران در ارتقای کیفیت زندگی ساکنین بافتها بسیار اثرگذار است.
عضو هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به تفاهمنامه مشترک همکاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و شرکت بازآفرینی شهری ایران اظهارکرد: رویکرد به پژوهش و تحقیقات باید کاربردی و در جهت حل مسائل بافت باشد.
او در ادامه افزود: زمانی پژوهش ارزشمند است و به ظرفیت کامل خود میرسد که بتواند ارزش اقتصادی ایجاد کند. این موضوع هم در خروجی برنامهها و طرحها و پژوهشها و هم در رویدادهای سازمانی و فرآیند شرکت و ستادهای بازآفرینی شهری باید وارد شود و با این رویکرد کاربردی نمودن دانش به عنوان موتور محرک توسعه برای بازآفرینی بافتها و محلات هدف عمل نماید .
در ادامه محمد مهدی حیدری سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، با تاکید بر اینکه مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بهعنوان بازوی پژوهشی و آموزشی وزارت راه و شهرسازی، سازمان ها و شرکتهای تابعه تلاش دارد تا پژوهشهای مسئلهمحور را در دستور کار خود قرار دهد، گفت: این مرکز تشکیل شده است تا کمک فکری، پژوهشی و آموزشی در حوزه ستادی و عملیاتی سازمان ها و شرکت های وابسته به وزارت راه و شهرسازی داشته باشد.
سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه تعریف پژوهشهای مسئلهمحور باعث میشود تا در جهت کاربردی بودن پژوهشها گام برداریم و پاسخگوی نیازها و مسائل سازمانها و شرکت های تابعه باشیم. اظهارکرد: پژوهشی که مبتنی بر نیاز و زاییده فکر و طرح ذهن یک پژوهشگر باشد، در حوزه کاری این مرکز قرار نمیگیرد و مربوط به دانشگاه است.
او با بیان اینکه این مرکز همچنین تلاش دارد تا نتایج پژوهشهای خود را در قالب برگزاری دورههای آموزشی ترویج و توسعه دهد گفت: در زمینه تدوین ضوابط و آییننامهها در حوزه بازآفرینی شهری میتوانیم همکاریهای بسیار خوبی را با یکدیگر داشته باشیم.
حیدری با مهم خواندن مبحث صدور گواهینامه فنی از سوی این مرکز گفت: انتظار ما بر این است که در پروژههای بازآفرینی شهری از تجهیزات و مصالحی که گواهینامه فنی مرکز را دارا هستند، استفاده شود.
سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تصریح کرد؛ استفاده از محصولاتی که دارای گواهینامه فنی هستند در بعضی حوزه ها نظیر راهسازی (قیر، آسفالت و حفاظهای بتنی) اجباری است.
او با مورد توجه قرار دادن محصولاتی که در ساخت پروژه های ساختمانی در بازار بصورت انبوه عرضه میشود گفت: ما در تلاش هستیم که این محصولات با داشتن گواهینامه فنی در برخی از پروژههای ساختمانی در حوزه بازآفرینی شهری به صورت اجباری و در مواردی بصورت تشویقی بکار گرفته شود.
حیدری همچنین با اشاره به اقدامات مرکز در حوزه حمایت از شرکتهای دانشبنیان، آمادگی مرکز را در جهت حمایت از شرکتهای دانشبنیان معرفی شده از سوی شرکت بازآفرینی شهری ایران اعلام نمود.