به گزارش خبرنگار شرکت بازآفرینی شهری ایران، عبدالرضا گلپایگانی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در پنجمین نشست سراسری معاونان میراثفرهنگی ادارات کل استانی که در محل سالن فجر وزارتخانه برگزار شد، به ظرفیت گسترده هویت تمدنی و شهرهای تاریخی ایران، اشاره کرد و گفت: باید از ظرفیت هر دو نهاد وزارت راه و شهرسازی و وزارت میراث فرهنگی برای حفظ، احیا و ارتقای کیفیت زندگی در شهرها و محلات تاریخی و حفظ میراث تاریخی ایران استفاده کنیم.
دبیرستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با بیان این که میراث فرهنگی یک مفهوم بسیار گسترده است و در گذشته مفهوم آن در ارتباط با بازآفرینی شهری به جایگاه و عناصر تاریخی بر می گشت؛ اظهار کرد: اکنون این مفهوم به سمت فضا، گستره، محدوده، محله و مکان حرکت کرده است. اما باید بدانیم که جایگاه با بارگاه متفاوت است. آنچه امروز در میراث فرهنگی مورد توجه قرار دارد؛ بارگاه است نه فقط یک جایگاه مکانیکی و کالبدی. در همه شهرها بارگاههای تاریخی وجود دارد که ممکن است منجر به ساخت یک عنصر تاریخی شده باشد. گاهی در بافتهای تاریخی یک کوچه یک اثر تاریخی است و باید حفظ شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی به وظیفه مشترک میراث فرهنگی و وزارت راه شهرسازی اشاره کرد و گفت: باید با همکاری هم محدودهها و مناطق تاریخی را شناسایی کرده و محلات تاریخی را از زیر آوارها بیرون بکشیم؛ حوزه های تمدنی که در سرزمین ایران وجود دارد هر کدام یک بارگاه است که به صورت زنده و پویا تکرار شده و اگر شنونده خوبی باشیم صدای تاریخ از این مناطق به گوش میرسد.
شناسایی هویت مکانهای تاریخی
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان این که برخی شهرهای ما تاریخیاند؛ اظهار کرد: برخی اماکن تاریخی به مرور زمان تغییر شکل داده و به روز شدهاند اما آنچه ماندگار است چیستی و هویت مکان است و در گام اول باید این هویت مکان را بشناسیم. برای مثال اصفهان یک شهر تاریخی است نه یک محله و محدوده تاریخی و عناصر تاریخی در دل این شهرها جای دارند.
گلپایگانی با اشاره به تصویب قانون مرمت و احیای بافتهای تاریخی ـ فرهنگی در سال ۹۸ گفت: در این قانون تکالیفی بر عهده وزارت راه و شهرسازی و سازمان وقت میراث فرهنگی گذاشته شد که مهمترین آن تهیه طرح تفصیلی برای محدودههای تاریخی است که در حال تهیه است. این طرح باید با توجه به ضرورت احیای زندگی در بافتهای تاریخی و با کمک متخصصان میراثفرهنگی تهیه شود.
گلپایگانی با بیان اینکه خانههای تاریخی در اختیار شرکت بازآفرینی شهری ایران باید به حفظ و احیای زندگی و ارتقای شانیت بافت تاریخی کمک کند، برای نگهداری و حمایت از بناهای تاریخی در معرض خطر اعلام آمادگی کرد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در ادامه بر حفظ فضای تاریخی شهرها تاکید کرد و گفت: در این مسیر باید از ظرفیت مدیریت شهری استفاده کرد. باید معیارها را از نگاه کالبدی صرف تغییر داده و این موضوع را نهادینه کنیم، شهردار خوب شهرداری است که فضای تاریخی را احیا کند.
او همچنین به استفاده از ظرفیت نهادهای مدنی برای حفاظت از آثار و بافتهای تاریخی اشاره و تصریح کرد: منظور از حفظ بناهای تاریخی سیم خاردار کشیدن به دور آن نیست بلکه بایدآن را به بخشی از زندگی مردم تبدیل کنیم. امروز نهادهای مدنی برای حفاظت از بناها و محلههای تاریخی پای کار هستند.
گلپایگانی افزود: همچنین تولید دانش در حفظ ارزشهای تاریخی مهم است و در مواجهه با ارزشهای تاریخی باید سرآمد دنیا باشیم. شهرهای تاریخی ما وجوه مختلفی دارند که میتوان بر روی آن کار کرد. باید الگوهای حفاظت از محلات تاریخی را برای مدیران شهری تدوین کنیم تا حفاظت از شهرها و بارگاههای تاریخی به بهترین شکل انجام شود.