به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران، محمد آئینی در همایش نقش انبوهسازان در نهضت ملی مسکن با تحقق بازآفرینی شهری با بیان اینکه بار سنگینی بر روی دوش ما است و امید است با حضور و مشارکت جدی انبوهسازان، سازندگان و توسعهگران این بار سبک و سبک تر شود، گفت: ۱۶۶ هزار هکتار بافت فرسوده داریم که با این آمار مشخص می شود که ۲۰ درصد سطح شهرها که ۳۰ درصد جمعیت شهری در آن ساکن است را شامل می شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: 3۲ هزار هکتار بافت تاریخی داریم که محدودیتهای میراث فرهنگی در این محدوده ها نیازمند گرهگشایی است که میتوان با یک بسته تشویقی خاص مناسب بافت تاریخی این موضوع را اجرایی کرد. البته در این خصوص بسته تشویقی پیشنهادی با همکاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آماده شده و به شورای پول و اعتبار ارائه شده است که بر اساس آن 80 درصد معادل تسهیلات بانکی برای مقاوم سازی واحدهای مسکونی در بافتهای تاریخی پرداخت شود.
او تصریح کرد: براساس مصوبه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با همکاری شرکت بازآفرینی شهری ایران بسته تشویقی با هدف کاهش حرایم غیرضروری به منظور افزایش ظرفیت تولید مسکن در دست اقدام دارد.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با اشاره به اینکه در حدود 60 هزار هکتار سکونتگاه غیر رسمی (بافت حاشیهای) داریم اظهارکرد: بدلیل اینکه بیش از 70 درصد ساکنین دراین محدودهها دارای اسناد عادی یا تصرفی دارند، امکان ساخت و ساز دراین مناطق وجود ندارد.
او افزود: صدور پروانه ساخت برای اسناد عادی محدود شده است. البته به غیر از این محدویت باید به موضوع بیمه تامین اجتماعی نیز اشاره کرد که به ضرر بافت فرسوده تمام میشود. پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی کارگران در بافت فرسوده با محلات مرغوب و برخوردار بصورت یکسان محاسبه می شود و این موضوع مزیت بافت فرسوده را میکاهد که کاهنده نوسازی خواهد شد.
رئیس هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان اینکه ۷۴ هزار هکتار بافت فرسوده( بافتمیانی) داریم که میتواند از بستههای تشویقی شهرسانه استفاده کند. اظهارکرد: در بازآفرینی شهری رویکرد ما، توانمندسازی ساکنان و همچنین ارتقاء دسترسیها و نفوذپذیری و تامین خدمات روبنایی و زیربنایی می باشد.
آئینی عنوان کرد: ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد مسکن ناپایدار با جمعیت ۱۰ میلیون نفر وجود دارد که جان 10 میلیون نفر در صورت وقوع حوادث غیر مترقبه در خطر است و امکان فرار برای آنها نیست از این رو موضوع اصلی کار ما، ارتقای امنیت سکونت بیش از 10 میلیون نفر از هموطنمان در این مناطق است.
مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: قبل از دولت سیزدهم در کل ۲۲۰ هزار واحد مسکونی فرسوده تخریب و به جای آن بیش از ٧1٠ هزار واحد ساخته شده است. و کار نوسازی 2 میلیون و هفتصد هزار بنای ناپایدار در کشور باقی مانده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی در ادامه با بیان اینکه بافتهای فرسوده تهدید نیست بلکه به عنوان فرصت به شمارمیاید، افزود: بافتهای فرسوده دارای مزیتهای زیادی از جمله ظرفیت اضافی برای تولید مسکن ایجاد میکند.
رئیس هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران با یادآوری اینکه محدوده بافتهای فرسوده ضمن داشتن هویت فرهنگی،تاریخی و اجتماعی، تمام زیرساختها درآن وجود دارد و مردم هم دوست دارند در این مناطق ساکن شوند.
آئینی گفت: اگر مسئولان یقین داشته باشند که با مشارکت گسترده انبوهسازان امکان ساخت مسکن بیشتری در بافتهای فرسوده وجود دارد، یقننا از سهم بخشهای دیگر کم و به این بخش اضافه خواهند کرد.
به گفته دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، براساس اطلاعات سامانه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار تاکنون بالغ بر 146 هزار و 588 واحد مسکن در حال ساخت است که 131 هزار و 968 واحد آن در دولت سیزدهم شروع شده است
معاون وزیر راه و شهرسازی اظهارکرد: براساس آمار بدست امده از سامانه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار تا الان، در سال ۱۴۰۰، 14 هزار و 495 پروانه ساختمانی در بافتهای فرسوده صادر شده است که این آمار در سال ۱۴۰۱ به 16 هزار و 448 رسید و رشد بیش از ۱5 درصدی را تجربه کرد.
در ادامه مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اینکه در دو ماه فروردین و اردیبهشت صدور پروانه ساختمانی در بافت فرسوده شهر تهران، بالغ بر ۲۸۵ درصد رشد داشته است، گفت: انبوهسازان دربافتهای فرسوده ورود جدی پیدا نکردند جهش واقعی زمانی اتفاق می افتدد که جامعه متخصص و حرفهای وارد شوند.
او بیان داشت: راهبرد ما در دوره جدید در بازآفرینی شهری این بود که مداخله مستقیم را محدود کردیم. در بازآفرینی شهری باید بخش خصوصی توانمند ورود کند چرا که مردمیسازی (مالک + سازنده ، توسعه گر + دولت) راهبرد شرکت بازآفرینی شهری ایران است.
آئینی در خصوص تدوین بستههای تشویقی موثر در رفع موانع گفت: بستههای تشویقی شهرسازانه برای اولین بار توسط شورای عالی شهرسازی و معماری برای تمام شهرها مصوب شده است
او افزود: در این مصوبه به شهرداریها اجازه داده تا مناسب با شرایط خاص شهر خود، تشویقهای تکمیلتری را در کمیسیون ماده 5 استان به تصویب برسانند.
معاون وزیر راه و شهرسازی از جامعه حرفهای و متخصص درزمینه ساخت و ساز در زمینه مسکن خواست تا مناسبت با شرایط خاص شهر خود بستههای تشویقی که می تواند انتظارات آنها در تولید مسکن برآورده کند؛ تهیه نمایند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه تولید مسکن در بافتهای فرسوده بهترین و سریعترین روش خانهدارکردن مردم به شمارمیاید گفت: بخش خصوصی طرحها را معطل نمیکند انتظاری که از انبوهسازان داریم این است که هر انبوهساز، یک محله یا یک بلوک شهری در بافتهای فرسوده را با بستههای تشویقی و تکمیلی نوسازی کند.
آئینی در پایان سخنان خود عنوان داشت: اینکه ظرفیت ها بسیار خوبی در قانون حمایت از احیاء، بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری در امربازآفرینی شهری دیده شده است اما ایجاد الزامی برای اقلیت که حاضر به مشارکت در نوسازی محله خود نیستند و امنیت جانی ساکنین را به خطر میاندازند، ضروری است.