محمد آئینی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران که روز گذشته جهت بازدید از پروژههای بازآفرینی شهرهای بجنورد و شیروان و نیز شرکت در جلسه ستاد بازآفرینی شهری پایدار خراسان شمالی به این استان سفر کرده بود، در نشست ستاد بازآفرینی شهری پایدار خراسان شمالی اظهارکرد: سمت و سوی ادبیات بازآفرینی شهری در دولت سیزدهم به سمت محرومیتزدایی است و اعتبارات هم با هدف محرومیتزدایی اختصاص مییابد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان این که اجرای بازآفرینی شهری به تنهایی از توان دولت و شهرداری خارج است، افزود: رویکرد دولت سیزدهم بر این است که مردم در بازآفرینی شهری وارد عرصه شوند و مشارکت کنند.
او در ادامه با تاکید بر این که «مردمیسازی» یکی از اولویتهای شرکت بازآفرینی به شمار می رود، تصریح کرد: «مردمیسازی» به معنای مشارکت همه شهروندان از جمله سازندگان خرد و کلان، مالکان و ساکنان بافتها در امر نوسازی است که این امر ملزومات خاص خودش را دارد. «معینسازی» محلات هدف یکی دیگر از مواردی است که در جهت محرومیتزدایی باید مورد توجه قرار گیرد. در این راستا میتوان محلاتی را به عنوان «محلات معین» از بین مناطق برخوردار تعیین و از ظرفیت آنها برای کمک به بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری استفاده کرد.
او همچنین بر استفاده از ظرفیت نیروهای جهادی به منظور رفع محرومیتزدایی تاکید و گفت: جلب مشارکت شهروندان ساکن در محلات هدف به ویژه جوانان برای عمران و بهسازی شهری در قالب گروههای جهادی در کنار معینسازی و مردمیسازی از مواردی است که باید در دستور کار ستادهای بازآفرینی شهرستانی و استانی قرار گیرد.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با تاکید بر ضرورت کمک به مقاومسازی مسکن در بافتهای ناکارآمد شهری گفت: نوسازی مسکن در بازآفرینی مورد غفلت واقع شده است و ساکنان این مناطق به لحاظ مالی توان ساخت و ساز را ندارند و در نتیجه باید از آن ها حمایت شود.
۲۳ هزار بنای نامقاوم در خراسان شمالی
آیینی افزود: ۲۳ هزار بنای ناپایدار در شهرهای خراسان شمالی وجود دارد و جان ۱۰۰ هزار نفر از ساکنان این بناها در معرض تهدید است بنابراین نوسازی مسکن در این مناطق باید شتاب بگیرد.
آئینی در ادامه با اشاره به این که شهرداران سایر شهرهای کشور در رابطه با صدور عوارض نوسازی و تراکم، تخفیفهای لازم را لحاظ کنند، گفت: شهرداران تخفیف 100 درصدی عوارض صدور پروانه ساختمان در بافت فرسوده شهر برای متقاضیان نوسازی این گونه بافت ها را اعمال کنند و همچنین زمان صدور پروانه ساخت را کاهش دهند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اعطای تسهیلات نوسازی به متقاضیان در محدوده و محلات هدف بازآفرینی شهری گفت: کسانی در محلات هدف بازآفرینی شهری اقدام به نوسازی میکنند، از تمامی تسهیلات، تخفیفات و حمایتهای نهضت ملی مسکن نیز برخوردارند. میزان این تسهیلات در تهران برای هر واحد 450 میلیون تومان، کلانشهرها 400 میلیون تومان، مراکز استانها 350 میلیون تومان و سایر شهرها 300 میلیون بدون در نظر گرفتن شرایط چهارگانه در نهضت ملی مسکن است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به مصوبه اخیر شورای عالی شهرسازی و معماری گفت: براساس این مصوبه، افرادی که با شرایطی نسبت به نوسازی محلهای اقدام و طرح ویژه کاربردی داشته باشند، میتوانند از امتیاز دو طبقه تراکم تشویقی و همچنین از طبقه همکف نیز به عنوان کاربری غیر مسکونی بهرهمند شوند.
به گفته مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران براساس این مصوبه افرادی که محورهای اصلی بافت را نوسازی میکنند،(بازگشایی معبر) میتوانند از یک طبقه تراکم تشویقی، استفاده از پارکینگ به عنوان کاربری غیر مسکونی و عدم محاسبه تراس و بالکن در تراکم بهرهمند شوند.
او افزود: دولت مکلف به جبران این تخفیفها برای شهرداران است و علاوه بر آن انشعابات جدید در این مناطق خارج از نوبت داده شود.
او با اشاره به اینکه بستههای تشویقی میتواند یک حرکت جدی در روند نوسازی بافتهای فرسوده کشور ایجاد کند، گفت: بستههای تشویقی باعث افزایش امنیت جانی و مالی ساکنان در محلات هدف بازآفرینی شهری خواهد شد، همچنین بستههای حمایتی در قالب تهاتر املاک فرسوده با زمین و همچنین طرحهای کلید به کلید و سایر مشوقها در راه است که در آینده نزدیک به سازندگان اعطا میشود.
ابلاغ آییننامه بند «ک» بودجه سال جاری
آئینی با اشاره به تصویب و ابلاغ آییننامه اجرایی بند «ک» تبصره 11 بودجه سال 1401 عنوان کرد: آییننامه مذکور فرصت مناسبی برای صدور سند مالکیت در سکونتگاههای غیر رسمی به شمار میرود . بر اساس این آییننامه به وزارت راه و شهرسازی اجازه داده میشود، اراضی در مالکیت خود را با اولویت سکونتگاههای غیررسمی که قبل از سال 1394 به تصرف اشخاص درآمده و بر اساس طرحهای مصوب شهری در آن ها ساخت و ساز صورت گرفته و در حال بهرهبرداری است را به مالکان اعیانی واگذار کند که این موضوع برای اولین بار در دولت مردمی سیزدهم اتفاق افتاده است.
کاهش زمان صدور پروانههای ساختمانی در بجنورد و شیروان به یک ماه
گفتنی است در این نشست شهرداران و فرمانداران شهرهای بجنورد و شیروان گزارش اقدامهای ستاد بازآفرینی شهرستان در محلات هدف را ارایه کردند. به گفته شهرداران بجنورد و شیروان اخیرا صدور پروانه ساختمانی در این دو شهر به یک ماه تقلیل یافته است.
همچنین در این جلسه ضمن تقدیر از عملکرد شرکت آب و فاضلاب و شرکت توزیع برق در تحقق اهداف برنامه اقدام مشترک مصوب استان در محلات هدف، احکام فرمانداران به عنوان روسا و شهرداران مراکز شهرستان به عنوان دبیران ستادهای بازآفرینی شهرستان تقدیم شد.
گفتنی است ستاد بازآفرینی شهری پایدار خراسان شمالی به ریاست محمدرضا حسیننژاد استاندار و با حضور محمد آیینی معاون وزیر راه و شهرسازی و دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، محمد وحیدی نماینده مردم بجنورد در مجلس، قاسم قاسمی مدیرکل راه و شهرسازی بجنورد، فرمانداران، شهرداران و سایر دستگاههای عضو ستاد برگزار شد.