سه شهر دامغان، سیرجان و نهاوند طی مراسمی به عنوان شهرهای پایلوت با هدف تهیه راهنمای بازآفرینی شهری برای شهرداری ها با رویکرد آمایشی تعیین شدند.
به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران، این مراسم با حضور حبیب خراسانی، رییس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری، محمد حسن خوشنویس، رییس دفتر پژوهش های فرهنگی، سید جواد میرحسینی، مشاور مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، محسن حبیبی، استاد شهرسازی پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران، زهرا اسکندی مدیرکل دفتر مطالعات کاربردی و امور ترویجی، شهرداران و اعضای شورای شهر شهرهای دامغان، نهاوند و سیرجان، در شرکت بازآفرینی شهری ایران برگزار شد.
زهرا اسکندی، مدیرکل دفتر مطالعات کاربردی و امور ترویجی در این مراسم اظهارکرد: با شروع رویکردهای بازآفرینی به عنوان فرصتی برای تجدید نظر و اصلاح روش به لحاظ اقدامات و نوع رویکرد در شهر، موضوع تعیین پهنه و مقیاس فعالیت های بازآفرینی مطرح شد.
وی ادامه داد: در شروع برنامه بازآفرینی موضوعاتی نظیر اینکه این برنامه برای یک محله، محدوده و شهر مطرح است یا رویکرد آن به حوزه منطقه ای هم کشانده می شود، مطرح شد.
اسکندری گفت: در ابتدا قرار بود، پروژه های پایلوت در قالب کتاب هایی با عنوان نگاه به پروژه و طرح آماده شود اما در نهایت با بررسی های انجام شده، مقرر شد نگاه آمایشی به شهرها در رویکرد به وجود بیاید.
وی با اشاره به اینکه بر اساس جمع بندی ها و تحلیل های کارشناسی سه شهر دامغان، سیرجان و نهاوند به عنوان پایلوت برای تهیه راهنمای بازآفرینی شهری انتخاب شدند، افزود: محور و مجری اصلی فعالیت های بازآفرینی شهرداری ها هستند و به همین دلیل مقرر شده است با همکاری شهرداری ها وارد فعالیت شویم.
در ادامه این مراسم، حبیب خراسانی، رییس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به نقش شهرداران به عنوان هماهنگ کننده برنامه بازآفرینی، اظهارکرد: با هماهنگی سازمان شهرداری ها، دوره آمورزشی برای شهرداران آغاز شده است.
وی ادامه داد: دوره های آموزشی شهرداران به منظور تعریف برنامه بازآفرینی و اهداف آن و همچنین تبیین جایگاه و نقش دولت و شهرداران و سایر بخش ها برگزار می شود.
خراسانی بیان کرد: برای اینکه برنامه های توسعه بازآفرینی با نگاه به طرح های جامع و تفصیلی تبیین شود، نیازمند الگویی برای پوشش ساحت های مختلف شهر از جمله ساحت های کالبدی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی بودیم.
وی ادامه داد: همچنین با توجه به پنج گونه بافت هدف برنامه بازآفرینی از جمله بافت های تاریخی، روستایی، میانی، سکونتگاه های غیررسمی و نقاط ناهمگون شهری و پراکندگی شهرهای ایران ضرورت وجود متدولوژی و روشی برای تبیین موضوع احساس می شد.
رییس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری ایران اظهار کرد: طرح اولیه این بود که برنامه 100 طرح 100 شهر ایجاد شود تا با انتخاب شهرهایی با ویژگی هایی مشابه، راهنمای توسعه شهری با رویکرد بازآفرینی از این شهرها استخراج شود.
وی افزود: به دلیل زیاد بودن تعداد شهرها در گام اول سه شهر سیرجان، نهاوند و دامغان انتخاب شدند که در حوزه تاریخی، فرهنگی و اجتماعی واجد ارزش دیرینه ای هستند و بازآفرینی در این شهرها الزاما باید با رویکرد فرهنگی، اجتماعی دنبال شود.
رییس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: تمایل و داوطلب بودن شهرداران سه شهر از دلایل دیگر انتخاب آنها به عنوان شهرهای پایلوت بود.
خراسانی خاطرنشان کرد: فعالیت های مقدماتی برای تهیه راهنمای توسعه شهری در سه شهر پایلوت انجام شده و موسسه پژوهش های فرهنگی که سابقه فعالیت در تمام حوزه های شهری، فرهنگی، اجتماعی، معماری و شهرسازی را دارد، این برنامه را به عنوان مشاور دنبال می کند.
رییس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری ایران اظهار کرد: رسیدن به مدلی برای بازآفرینی شهری، منوط به تهیه این کتاب هاست.
در ادامه این نشست، محمد حسن خوشنویس، رییس دفتر پژوهش های فرهنگی با اشاره به اینکه تهیه راهنمای بازآفرینی شهری فعالیت خلاقانه ای است، گفت: سه شهر انتخاب شده به عنوان پایلوت بر اساس شاخص های مهمی از جمله تمایل و آمادگی ذهنی شهرداران تعیین شده اند.
وی تاکید کرد: در انتخاب سه شهر پایلوت تهیه راهنمای بازآفرینی شهری، موقعیت مکانی آنها نیز از جمله شاخص های تاثیر گذار بوده است.
وی با اشاره به قرار گرفتن سه شهر دامغان، سیرجان و نهاوند در مسیر جاده ابریشم، تاکید کرد: اگر بتوانیم گذشته و تاثیرات و نقش جاده ابریشم را در بستر تاریخ بررسی و تاریخچه آن را به درستی شناسایی کنیم و پیوند آن را با پیرامون در نظر بگیریم قطعا به نتایج خوبی خواهیم رسید.
رییس دفتر پژوهش های فرهنگی افزود: شهرهای پایلوت نقش مهمی در مسیر بازآفرینی شهری خواهند داشت و این شهرها می توانند موجب توفیق این برنامه ملی یا شکست آن باشند.
وی در ادامه تصریح کرد: زبان توسعه این سرزمین، زبان آمایش است در حالیکه مسئولان با این نگاه و زبان به سمت توسعه شهرها حرکت نکرده اند.
خوشنویس با اشاره به اینکه شهرهای دامغان، سیرجان و نهاوند کتاب راهنمای بازآفرینی سایر شهرهای کشور خواهند شد، اظهار کرد: آینده توسعه شهرهای ایران روی دوش این سه شهر خواهد بود.
در ادامه این مراسم محسن حبیبی، استاد شهرسازی پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران، با بیان اینکه برای پیشبرد طرح پایلوت شدن سه شهر چهار ضرورت را باید درک کرد، گفت: ضرورت درک تاریخ برای فهم حال و تخمین آینده، ضرورت فهم رویای شهر برای آینده خود، ضرورت دانستن رویای مدیران و مجریان شهر و شهروندان برای شهر و ضرورت فهم برنامه و طرح های انتزاعی انجام شده برای توسعه شهر و عدم درک شهر در این برنامه ها از جمله این ضروت ها هستند.
همچنین سید جواد میرحسینی، مشاور مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در پایان مراسم با تاکید بر لزوم وجود کتاب هایی در خصوص جوهره وجودی شهرها اظهارکرد: تاریخچه، نقش، موقعیت مکانی و تحلیلی از آینده شهرها و مسائلی از این قبیل می تواند محتوای این کتاب ها را تشکیل دهد.
وی در ادامه پیشنهاد کرد: سه شهردار دامغان، نهاوند و سیرجان با تعریف سه رویداد، مردم را متوجه این امر کنند که شهر دارد غبار روبی و زنده می شود و هویت جدیدی پیدا می کند.
میرحسینی گفت: این رویدادها باید این قابلیت را داشته باشند تا توجه مردم را به این پروژه جلب کنند.