در سالهای اخیر بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده شهری، بهعنوان ضرورت دستیابی به توسعه پایدار شهری اهمیت ویژهای یافته است و ازاینرو تهیه و اجرای طرحهای مختلف بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده شهری در دستور کار برنامه ریزان و مدیران شهری کشور قرارگرفته است. ازاینرو دفتر بهسازی و نوسازی بافت فرسوده شهرداری مجری تأسیس اولین دفتر تسهیلگری در شهر بندرعباس است.
به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از خبرگزاری ایسنا ، مهندس عبدالله محترم پناه مدیر بهسازی و نوسازی بافت فرسوده شهرداری بندرعباس گفت: فرایند و چرخه اخیر شهرنشینی مناطق، پدیدههایی را به وجود آورده است که باعث شده محلاتی در بافت فرسوده و حاشیه شهرها با وضعیت کالبدی و اجتماعي نامناسب با عارضههای فقر، بهداشت، آموزش، امنیت و مهمتر از همه سرپناه شکل بگیرند.
مهندس عبدالله محترم پناه افزود: شهروندان محق این هستند که شرایط مناسبی برای زندگیشان فراهم شود، دراینبین مجموعههایی باید این شرایط زندگی در محلات ناپایدار بافت فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی روبهزوال رفته را احیا و نوسازی و به چرخه حیات برگردانند، این امر زمانی تحقق پیدا میکند که چند موضوع همزمان بررسی شود، یعنی وضعیت کالبدی، وضعیت اقتصادی، وضعیت اجتماعی؛ این محلات باید بهصورت یکپارچه به سمت بازآفرینی و باز زنده سازی شهری گام بردارند، خانهها نوسازی شوند، معابر و خیابانهای و راههای دسترسی احیا شوند ، معیشت مردم در حد قابل قبولی پویا شود، سطح خدمات آموزشی و بهداشت و درمان افزایش و ارتقاء یابد. درروند توسعه و نوسازی وضعیت کالبدی بهتنهایی کمکی نمیکند. با توجه به تجربیات جهان و ایران مشارکت مردم برای تغییر و حرکت مهمترین اصل است.
وی هدف از تأسیس دفتر تسهیلگری در محلات را مشارکت مردم درراه اندازی نهادی است که این مشارکت را سازماندهی و هدفمند کند، خاطرنشان کرد: اهداف ما در این دفاتر، مطالعات و برنامهریزی که منجر به شناخت فرصتهای موجود میشود، تسهیلگری و ارائه خدمات و راهاندازی نهادهای محلی و مشارکت مردمی است، بنابراین مردم توانمندیشان شناسایی شود، قدرت و مدیریتشان در ابعاد مختلف افزایش یابد.
وی در ادامه تصریح کرد: دفتر تسهیلگری درنهایت این خواستهها و برنامهها را به سمت اجرایی و عملیاتی شدن تسهیل میکند و مردم میتوانند مشاوره بدهند ، در کارهای اجرایی مشارکت کنند و در بعد اقتصادی با شناسایی توان اقتصادی مردم، با برگزاری دورههای مهارتهای کارآفرینی و اشتغال، ایجاد بازارچههای محلی، ایجاد اتحادیههای کارگری و کارفرمایی میتوان سرآغاز تحولات نوینی باشیم.
مهندس محترم پناه اظهار کرد: در بعد اجتماعی با انسجام برنامههای فرهنگی و آموزشی ، ارتقاء سطح بهداشت، امنیت، محیطزیست ما به سرمایه اجتماعی بینظیری دست پیدا میکنیم و مجموعه این فعالیتها در آیندهای نزدیک محله چاهستانیها ، محله مینابیها، محله نخل پیرمرد و کوی گلستان را به محلاتی پویا، خودگردان با فضای مناسب شهری تبدیل خواهد کرد.
مدیر بهسازی و نوسازی بافت فرسوده بندرعباس حضور بخش خصوصی را به بهتر شدن ارتباط بین مردم و نهادها تعمیم داد و اضافه کرد: بخش خصوصی که بین مردم و نهادهای دولتی ایجاد ارتباط میکند و روند توسعه و نوسازی را سرعت میبخشد، نقاط قوت، نقاط ضعف و پتانسیلها را شناسایی میکند و استفاده از خدمات دولتی و هماهنگی بین این دو نهاد است.
وی ابراز کرد: در سال جاری یک سری اقدامات پیشرو انجامشده است ، بهطور مثال تشکیل نهادهای مردمی، برنامهریزی و مطالعات، برنامههای آموزشی، بهسازی و شروع عملیات بازگشایی معابر، در برنامههای میانمدت ارتقاء وضعیت کالبدی و بهبود وضعیت اقتصادی، معیشتی و بهبود وضعیت اجتماعی مدنظر است و در بلندمدت یعنی بین 5 تا 7 سال آینده 4 محله مذکور به یک وضعیت مطلوب بهعنوان یک محله شهری، معابر و مساکن به وضعیت مناسب اجتماعی، اقتصادی میرسد.
این مقام مسئول عملکرد دفتر تسهیلگری را اینگونه بیان کرد و گفت: دفتر تسهیلگری ازلحاظ زمانی دو بخش دارد، در 6ماهه اول مطالعه، برنامهریزی، شناسایی، فرصتها و قوتها، ایجاد ساختار محلی و نهادهای محلی است که در این 6 ماهه دفتر تسهیلگری توانسته است، براساس برنامه زمانبندی پیش برود. در 6 ماهه دوم موضوع بهرهبرداری و اجرایی کردن برنامههاست و در پایان 6 ماهه دوم میتوان نتیجه این تلاش را سنجید.
مهندس محترم پناه خاطرنشان کرد: کمترین نقش را دفتر تسهیلگری شهرداری دارد، شهرداری فقط مشاوره و نظارت میکند. دفاتر تسهیلگری توسط مشاور مربوط و مردم اداره میشوند.
مدیر نوسازی و بهسازی بافت فرسوده با اشاره به مشکلات پیشرو در اجرای پروژههای بافت فرسوده، افزود: قانونهای دستوپا گیر دولتی، عدم هماهنگی سازمانها و نهادهای متولی و مجری در بافت فرسوده شهری، عدم وجود برنامه مستند و منسجم جهت پیشبرد اهداف (که البته اخیراً توسط دفتر تسهیلگری مرتفع شده است) کاهش مشارکت مردمی در اداره محله، عدمتغییر رویه زندگی شهرنشینی از مشکلات پیشرو در اجرای پروژههای بافت فرسوده است، در حقیقت باید اذعان داشت که نوسازی یکروند زمانبر است.
مهندس محترم پناه در پایان خاطرنشان کرد: از همه همشهریهای خودم دعوت میکنم خودشان، فرزندانشان و بستگانشان در ارتقاء وضعیت کالبدی، اجتماعی و اقتصادی محله خودشان تلاش کنند، مردم اگر تلاش و همفکری کنند تغییرات را مشاهده خواهند کرد و خودشان ذینفع همه این تلاشها و اقدامات خواهند بود. در حقیقت نوسازی بافت فرسوده با حضور مردم برای خود مردم است.