ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

تفاهم نامه برنامه تولید و اشتغال در حوزه بازآفرینی شهری پایدار بین سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت راه و شهرسازی و صندق توسعه ملی امضا و مبادله شد.

به گزارش خبرنگار روابط عمومی شرکت بازآفرینی ایران، صبح امروز تفاهم نامه تامین اعتبارات برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار بین وزارت راه و شهرسازی، سازمان برنامه و بودجه کشور و صندوق توسعه ملی برای اجرایی شدن برنامه باز آفرینی شهری پایدار در سازمان برنامه و بودجه کشور امضا شد.

 این مراسم با حضور محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی رئیس جمهور، محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه کشور، عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی، سید حمید پورمحمدی، معاون امور اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور، هوشنگ عشایری، رییس شرکت بازآفرینی شهری ایران و معاون وزیر راه و شهرسازی، مرتضی شهیدزاده، رییس صندوق توسعه ملی، برگزار شد.

برمکی:ایجاد 300هزار شغل با اجرای برنامه بازآفرینی شهری در سال

در ابتدای نشست، برمکی از ایجاد 300 هزار شغل در سال 97 با اجرای برنامه بازآفرینی شهری در سال 97 خبرداد و گفت: در این برنامه 120 هزار فرصت شغلی به صورت مستقیم و 180 هزار شغل به صورت غیرمستقیم ایجاد می شود.

برمکی با بیان اینکه بر اساس بند الف مواد 57  و 61 قانون برنامه ششم توسعه کشور، دولت موظف است، سالانه 270 محله، را طی برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار احیا کند، اظهار کرد: شورای عالی شهرسازی و معماری نیز مکلف است، بافت های فرسوده ای را که برنامه ای برای آن تدوین نشده، در اولویت قرار داده و برای آنها برنامه تدوین کند.

وی با اشاره به برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار افزود: بر اساس این برنامه، در شهر تهران براساس 3معیار ریزدانگی، نفوذ ناپذیری و ناپایداری، محله های عودلاجان، سیروس و سنگلج به عنوان محلات هدف برنامه بازآفرینی شهری، در نظر گرفته شده اند.

 برمکی با بیان اینکه 40درصد از جمعیت شهر تهران، در بافت های ناپایدار ساکن هستند و 5درصد بافت شهر تهران را بافت فرسوده و ناکارآمد تشکیل می دهد، گفت: با توجه به زلزله خیز بودن کشور، اهمیت اجرایی شدن برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار دو چندان می شود.

وی افزود: برنامه کلی که تاکنون توسط وزارت راه و شهرسازی تدوین شده بیشتر از احداث 100 هزار واحد مسکونی است که برای سال 97 در نظر گرفته شده. ایجاد این 100 هزار واحد، گام ابتدایی برای اجرای برنامه کلان و ملی بازآفرینی شهری پایدار است.

برمکی با بیان اینکه برای بازآفرینی محلات باید به نیازهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ساکنان بافت های فرسوده و ناکارآمد نیز توجه داشت، افزود: سرانه در نظر گرفته شده برای این موضوع در وزارت راه و شهرسازی، در همه محلات برای متوسط 500 واحد مسکونی، 2هزار300 مترمربع کاربری مذهبی، 2هزار 800 مترمربع کاربری فرهنگی، 7 هزار و 70 مترمربع کاربری بهداشتی و درمانی، 190 هزار مترمربع تعریض و اصلاح معابر، 7هزار و 600مترمربع کاربری ورزشی، یکهزار و 400 مترمربع فضای آموزشی و 22 هزار مترمربع فضای سبز در نظر گرفته شده است.

وی در ادامه گفت: ویژگی های این برنامه در مرحله اول مشارکت مردمی بالا در قالب نهادهای توسعه گر، مشارکت مالکین در بافت های فرسوده، پشتیبانی همه جانبه در قالب طرح محله محوری، پشتیبانی همه جانبه دولت به صورت تامین خدمات دوگانه زیربنایی، تامین تسهیلات مورد نیاز در قالب وجوه اداره شده، مشارکت نهادهای بومی غیردولتی از جمله شهرداری ها و همچنین تامین امکانات زیربنایی و روبنایی برای تمامی محلات هدف برنامه بازآفرینی شهری است.

برمکی بیان کرد: طبق برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار، احداث 100هزار واحد مسکونی در سال 97 در بافت های فرسوده در دستور کار قرار دارد که این واحدها در 31 استان کشور، در قالب 486 محله توزیع شده است و پیش بینی می شود از محل اجرای این برنامه 120 هزار فرصت شغلی به صورت مستقیم و 180 هزار شغل به صورت غیر مستقیم در سال ایجاد شود.

وی  با اشاره به اینکه افزایش خدمات زیربنایی و روبنایی از دیگر نتایج اجرای برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار است، گفت: یکی از اصلی ترین مشکلات در بافت های فرسوده، پایین بودن سرانه های خدماتی است و پیش بینی می شود همانطور که در ماده 2 آیین نامه اجرایی برنامه بازآفرینی شهری مورد تایید قرار گرفته با اجرای این برنامه سرانه های خدماتی 35 درصد افزایش پیدا کند.

برمکی در خصوص نحوه تامین مالی برنامه بازآفرینی شهری ادامه داد: دولت برای تامین خدمات روبنایی و زیربنایی یک هزار و 500 میلیارد تومان را مورد تعهد قرار داده و همچنین به منظور اینکه نرخ تسهیلاتی که برای نوسازی واحد های مسکونی ارائه می شود به نصف نرخ مصوب شورای پول و اعتبار کاهش پیدا کند، نصف تسهیلات مورد نیاز را با مبلغی بالغ بر حدود 2 هزار و 120 میلیارد تومان، تعهد کرده است.

وی افزود: تسهیلات اهدایی به منظور بازآفرینی شهری براساس ماده 17 آیین نامه برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار برای کلانشهرها، 50 میلیون تومان و برای سایر شهر ها 40 میلیون تومان به ازای هر واحد مصوب شده است.

برمکی گفت: برای برنامه نهادهای توسعه گر، نیاز به جا به جایی ساکنین بافت های فرسوده و ناکارآمد نیز وجود دارد و جمعا 300 میلیارد تومان تسهیلات ودیعه مسکن برای این منظور در نظر گرفته شده که 150 میلیارد تومان از آن توسط دولت تامین خواهد شد.

وی ادامه داد: بر اساس ماده 5 آیین نامه اجرایی برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار، علاوه بر یکهزار و 500 میلیارد تومان بودجه که دولت برای افزایش خدمات زیربنایی و روبنایی و توانمندسازی های موردنیاز در محلات تقبل کرده است، شهرداری ها نیز30 درصد منابع مورد نیاز برای اصلاح و تعریض معابر، تامین فضای سبز، جمع آوری و دفع آبهای سطحی وآزادسازی اراضی را به عهده گرفته اند.

وی ادامه داد: علاوه بر این منابع، منابع دستگاه های اجرایی عضو ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار برای اجرای این برنامه 4هزار میلیارد تومان و سایر منابع شهرداری ها در بافت های ناکارآمد و فرسوده 7 هزار میلیارد تومان و آورده بخش خصوصی در 100 هزار واحد 10 هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

برمکی با اشاره به اینکه در توزیع استانی واحد های مسکونی تلاش شده عدالت در  توزیع واحد های مسکونی رعایت شود، تصریح کرد: در مجموع 10درصد واحدهای مسکونی به استان تهران و شهرستان های تهران اختصاص پیدا کرده و آذربایجان شرقی، اصفهان، مازندارن و خراسان رضوی به ترتیب استان های دیگری هستند که بیشترین سهم را از احداث واحد مسکونی در سال 97 می برند.

وی در خصوص توزیع اعتبارات برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار در سال 97 اظهار کرد: در این مورد به دلیل اینکه تسهیلات در کلانشهرها 50 میلیون تومان است، سهم کلانشهرها از اعتبارات بیشتر است و به ترتیب استان های تهران، اذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی و خوزستان، استان هایی هستند که بیشترین سهم را از برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار به خود اختصاص داده اند.

برمکی با بیان اینکه استان های تهران، آذریایجان شرقی، اصفهان، مازنداران و فارس بیشتری سهم را از بودجه اختصاص یافته دولت به خود اختصاص داده اند، افزود: در زمینه توزیع اشتغال نیز، استان تهران بیشترین سهم را داشته و در مجموع 300 هزار فرصت شغلی جدید در اجرای برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار ایجاد خواهد شد.

نهاوندیان: ایمنی و کرامت انسانی از اهداف برنامه ملی بازآفرینی است/ همه باید در به سرانجام رسیدن برنامه بازآفرینی تلاش کنند

محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی رییس جمهور اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی همکاری های خوبی را در زمینه پیشبرد برنامه ملی بازآفرینی شهری ایران داشته است و ضروری است هم اکنون که به نیمه دوم سال رسیده ایم این برنامه با سرعت بیشتری پیش برود.

وی در ادامه با بیان اینکه امیدواریم برنامه بازآفرینی شهری بتواند به اهداف خود در حوزه مسکن و اشتغال زایی برسد، افزود: اثر اشتغالزایی این طرح نیز علاوه بر بخش های مربوط به خود، در بخش های دیگر، مورد تاکید است.

معاون رییس جمهور اظهار کرد: از اهداف مهم این برنامه ایمنی در کنار کرامت انسانی است که باید مورد توجه همه مسئولان در این برنامه قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه حدود ۴۰درصد جمعیت شهر تهران در بافت های ناکارآمد ساکن هستند، گفت: این آمار بسیار تکان دهنده است و به همین دلیل رییس جمهور از همه دستگاه های دولتی خواستند تا این مساله را مورد توجه قرار دهند و زمین های خود را در اختیار برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار قرار دهند.

نهاوندیان افزود: همچنین در بودجه نیز رقم های قابل توجهی برای پیشبرد برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار تخصیص پیدا کرده است که امیدواریم تا پایان سال این بودجه ها جذب شود.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه تبصره ۱۸ می تواند چشمه اشتغال زایی برای کشور باشد، گفت: دو اصل محوری در هویت برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار محله محوری و مشارکت محوری است.  

وی افزود: هدف از احیا بافت های ناکارآمد به هیچ وجه تجمیع چند مسکن و ساخت ساختمان و رهاسازی بقیه محله به حال خود نیست و تجربیات گذشته نیز در این زمینه موفق نبوده است.

معاون رییس جمهور اظهارکرد: ساکنان محلات، توسعه گران و نهادهای عمومی باید مثلث زرینی را در پیشبرد برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار تشکیل دهند و هزینه های زیربنایی و روبنایی آن نیز به عهده دولت است.

وی افزود:  گزارش های ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار نشان می دهد، مطالعات در همه استان ها و شهرستان ها انجام شده و در حال حاضر بانک های اطلاعاتی در مورد بافت های ناکارآمد کامل است اما تکانه هایی که در سطح اقتصاد ملی رخ داد نیز باید مورد توجه قرار گیرد و به پیمانکاران اطلاعات لازم داده شود به طوری که همه در راستای به سرانجام رسیدن این هدف ملی تلاش کنند.

 نوبخت: نوسازی، ایمن سازی و احداث 200 هزار واحد مسکونی در کشور/ اختصاص 70 هزار میلیارد تومان به برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار

محمد باقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به اینکه امضای این تفاهم نامه از چند منظر حائز اهمیت است، اظهارکرد: در شرایط اقتصادی فعلی و با وجود تهدیدها و تحریم هایی که با آن مواجه هستیم، انتظار می رود از ظرفیت های داخلی کشور برای خنثی سازی و به حداقل رساندن آثار تحریم استفاده شود که تفاهم نامه برنامه تولید و اشتغال در حوزه بازآفرینی شهری پایدار یکی از اقداماتی است که زمینه این امر را فراهم می کند.

وی با اشاره به این تفاهم نامه گفت: بیش از ۱۰۰هزار بافت مسکونی در قالب این تفاهم نامه در کشور نوسازی و ایمن سازی می شوند. همچنین طرح 100هزار واحدی دیگری (نوسازی، ایمن سازی و ساخت) نیز وجود دارد که با توجه به امکانی که در تبصره ۱۸ فراهم شد، می توان این طرح را نیز اجرایی کرد. در این راستا ۵۰ هزار مسکن اجتماعی و حمایتی در محدوده شهرها هستند و ۵۰ هزار واحد مسکونی دیگر نیز در محدوده روستاها قرار دارند.

او در تشریح منابع برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار گفت: دریافت مجوز تخصیص 3 هزار میلیارد تومان از محل تبصره 18، دریافت مجوز اختصاص 12.3 هزار میلیارد تومان معادل 20درصد بودجه عمرانی کشور، اختصاص 15 هزار میلیارد تومان از منابع صندوق توسعه ملی، اختصاص 30 هزار میلیارد تومان از منابع بانکی، اختصاص یک میلیارد دلار (معادل ریالی) از منابع با مجوز شورای عالی هماهنگی سه قوه و اختصاص 5 هزار میلیارد تومان از محل تبصره 14 پیش بینی شده است.

به گفته این مقام، مجموع این ارقام، رقم قابل توجهی بین 65 تا 70 هزار میلیارد تومان را برای اجرای برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار تامین می کند.   

وی تاکید کرد: در نظر گرفتن منابع مناسب و مشارکت نهادها نشان دهنده استفاده از ظرفیت ملی و توان داخلی برای دور زدن و خنثی کردن تحریم ها و تهدیدها در راستای ایجاد اشتغال و تولید استفاده کرده ایم.

 نوبخت تاکید کرد: با توجه به لرزه خیز بودن کشور و مطالبه مردم نسبت به نوسازی و ایمن سازی بافت های ناکارآمد، باید برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار که از اثرات جانبی آن تولید و اشتغال نیز است مورد توجه جدی قرار گیرد و محلاتی که در برابر زلزله مقاومت چندانی ندارند بازسازی شوند.

 آخوندی: بازآفرینی شهری راهکار رفع معضلات بافت های ناکارآمد است

عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی ضمن تاكید بر اینكه كیفیت نازل زندگی شهری و بدمسكنی در ایران چاره‌ای جز بازآفرینی شهری ندارد، گفت: بی‌گمان ساخت مسكن در بیابان در قالب مسكن مهر مشكلی را حل نمی‌كند. قطعا تخریب محله و پاک کردن صورت مساله هم این مشکل را حل نمی کند.

وی ادامه داد: بازآفرینی شهری راهكار اصلی رفع مشكلات آینده ایران است. توان افزایی اجتماعی، مشاركت مردم، افزایش توان مالی و فنی ساكنان و بازگشت به تمدن ایران‌شهری و هویت ایرانی در شهرهاست كه راه‌حل اصلی رفع مشكلات است.

 

شهیدزاده: صندوق توسعه ملی به عنوان یک سرباز در کنار دولت است

 مرتضی شهیدزاده، رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه متمرکز کردن کل منابع برای توسعه پروژه ها از فعالیت های مهم دولت دوازدهم است، اظهار کرد: ایجاد اشتغال از نتایج مهمی است که می تواند در نتیجه برنامه های پیش بینی شده، حاصل شود.

شهیدزاده گفت: صندوق توسعه ملی به عنوان یک سرباز همواره آماده است تا در انجام پروژه ها در کنار دولت قرار گیرد و در راستای تحقق اهداف مورد نظر در پروژه های کلان تلاش کند.

وی در پایان اظهار امیدواری کرد: با رهنمود های مقام معظم رهبری و حمایت های مجلس و دولت برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار به اهداف خود دست یابد.