پنل تخصصی "دستور کار جدید بازآفرینی شهری در راستای رویکرد HSE" توسط شرکت عمران و بهسازی شهری ایران در تالار علامه امینی دانشگاه تهران دوم بهمنماه 1396 برگزار شد.
پنل تخصصی "دستور کار جدید بازآفرینی شهری در راستای رویکرد HSE" با حضور سرکار خانم دکتر عرفانیان سلیم(عضو هیئت مدیره شرکت مادر)، جناب آقای دکتر روستا (عضو هیئت مدیره شرکت مادر)، سرکار خانم مهندس محمدی(مشاور رئیس سازمان جوانان و مسئول آموزش و پژ.هش سازمان جوانان جمعیت هلال احمر)، جناب آقای دکتر مطلبی(عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات بهداشت کار ایران و دبیر اجرایی مجمع ملی سلامت جمهوری اسلامی ایران)، جناب آقای مهندس مصطفایی(مدیرکل دفتر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار) و جناب آقای دکتر نوذری(کارشناس دفتر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار) برگزار شد.
در ابتدا سرکار خانم دکتر عرقانیان سلیم با اشاره به دستاوردهای دولت یازدهم، تأکید کرد: از مهمترین دستاوردهای دولت یازدهم، تصویب سند ملی راهبردی احیاء، بهسازی و نوسازی و توانمندسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری در هیئت وزیران- شهریور 1393 بود که به موجب این سند ستادهای ملی و استانی موظف شدند در راستای برنامههای بازآفرینی شهری در بافتهای هدف عمران و بهسازی شهری، اقدام کنند. ایشان در ادامه افزود این سند به منظور یکپارچهسازی اقدامات بازآفرینی، همسو کردن دستگاهها و نهادهای ذیربط و برقراری ساز و کارهای مناسب به منظور ایجتد وحدت رویه تنظیم شده است که به رفع مشکلات بافتهای هدف از جمله آسیبهای اجتماعی، فقر، عدم تابآوری میپردازد.
سپس سرکار خانم محمدی به اهم اقدامات صورت گرفته توسط سازمان جوانان جمعیت هلال احمر اشاره کرد که از جمله مهمترین آنها عبارتند از: طرح ملی پیمان با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر، برگزاری نشست مشارکتی "جوانان و اعتیاد"، اجرای طرح سراسری "نه به اعتیاد"، برنامههای ملی مصوب در حوزه آموزش و پژوهش به صورت ملی و استانی، فعالیتهای سازمان در حوزه پیشگیری از اعتیاد با مشارکت مردم و حساسسازی مردم نسبت به موضوع اعتیاد به خصوص جوانان.
در ادامه جناب آقای مهندس مصطفایی، بحث اسکان مجدد را به عنوان یکی از گونههای اسکان غیررسمی مطرح کرد که مخاطرات و مسائل موجود در این موضوع از جمله سلامت، محیط زیست، ایمنی، حوادث غیرمترقبه و... را برشمرد. وی در ادامه به دلایل و ضرورتهای اسکان مجدد اشاره کرد و از مهمترین آنها مشارکت اهل محل، انتقال در خود محل، رعایت مسائل محیط زیستی، ایمنی، بهداشتی و حقوقی، و کاهش تأثیر منفی جابجایی بر روی مردم و محیط برشمرد. سپس ایشان با اشاره به نمونههای موردی اسکان مجدد، تصریح کرد توجه به الزامات و قوانین موجود همچنین درسآموزی از تجارب پیشین در انجام هرگونه برنامههای عملیاتی ضروری است و این موضوع میبایست با مشارکت و محوریت ساکنان محل، همکاری تمامی دستگاههای دخیل و نهادسازی اجتماعی انجام گردد.
پس از آن جناب آقای دکتر نوذری، موضوع اسکان مجدد را یکی از موضوعات جدی در مباحث توسعه پایدار، توانمندسازی، عدالت فضایی و عدالت محیط زیستی مطرح کرد و تأکید کرد ضرورت این موضوع بر این است که هیچ جامعهای مجبور نباشند در مکانی زندگی کنند که روال زندگی اش در معرض خطر قرار گیرد. ایشان افزود جابجایی باعث ازبین رفتن شبکههای اجتماعی، اختلافات حقوقی و ... میشود. اما مسئله اسکان مجدد برای اشخاصی که سکونت فعلیشان دچار مشکل شده است، میتواند مفید باشد به شرط آنکه محله مناسب برای آن افراد فراهم شده و اجتماع محلی در فرایند جابجایی همراه باشد و نتیجه جابجایی به گونهای باشد که تأثیرات منفی بر روی افراد و محیط زیست کمتر شود. ایشان توجه به 4 اصل مهم را در اسکان مجدد مطرح کرد که میبایست در سیاستگذاری و برنامهریزی به آنها توجه شود: تسهیلگری و اعتمادسازی، مشارکت مردم و نهادسازی محلی، توانسنجی محلی و نهادسازی در دستگاههای دستاندارکار.
سپس جناب آقای دکتر روستا، با اشاره به پیامدهای اسکان مجدد، افزود از جمله مهمترین موضوعات در بحث جابجایی سکونت مردم، توجه به حقوق(مادی و معنوی) آنها در مدیریت شهری است. ایشان با اشاره به نمونههای موردی موجود از جمله بلوار امام حسین بندرعباس، اتوبان کردستان تهران، محله پونک، ده ونک و تپه مرادآب کرج، تصریح کرد به سرنوشت انسانها پس از اسکان مجدد میبایست توجه گردد چراکه انتقال آنها به محلات جدید با همان سبک زندگی، پیامدهای زیادی را دربردارد و مسئول این پیامدها مدیریت شهری است.
پس از آن جناب آقای دکتر مطلبی تأکید کرد موضوع عدالت و احساس شدن آن در جامعه از اهمیت زیادی برخوردار است و باید کاری کرد تا عدالت بین همه مردم احساس شود. وی افزود: رویکرد HSE به دنبال این است که به موضوعات نگاهی استاندارد داشته باشیم نه فقط نگاه اجتماعی صرف! ایشان با اشاره به تغییر نگرش سلامت در بین متخصصان، گفت: سلامت نتیجه بسیاری از مؤلفههای اجتماعی است و راهاندازی کانونهای سلامت محله از مهمترین اقدامات در زمینه بهبود سلامت محله میباشد.
در پایان سرکار خانم دکتر عرفانیان سلیم در جمعبندی مباحث مطرح شده، گفت: باتوجه به محتوای مباحث مطرح شده، کاملا درمییابیم برنامهها و سیاستهای تمامی دستگاهها به سمت توجه به مردم و برآورده شدن خواست و نیاز آنها با تأکید بر برقراری عدالت اجتماعی است. امید است در نشستهای آتی شاهد حضور پررنگتر مردم مابین جمع متخصصان باشیم.