استاندار خراسان رضوی در نشست مشترک با اعضای ستاد ملی عمرانی مشهد ۲۰۱۷ که در آن برنامههای مورد نظر ارتقای کیفیت در بحث ساخت و ساز و حمل و نقل مشهد بررسی شد گفت: بخش خصوصی میتواند برای سرمایهگذاری در پروژههای عمرانی سود ده، آوردههای خود به همراه تسهیلات بانکی ارزانقیمت را به برنامه مشهد ۲۰۱۷ اختصاص دهد.
به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، علیرضا رشیدیان در نشست «ستاد ملی عمرانی آمادهسازی مشهد ۲۰۱۷ ؛ پایتخت فرهنگی جهان اسلام» و آغاز پایتختی فرهنگی جهان اسلام از سوی این کلانشهر که به ریاست عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و با حضور پیروز حناچی، محمدسعید ایزدی، سیدمحسن پورسیدآقایی و رحمتالله مهآبادی معاونان وزیر راه و شهرسازی برگزار شد، با اشاره به لزوم اجرای طرحهای عمرانی تا ۱۵ ماه آینده در مشهد که به گفته رئیسجمهور نه یک شهر ملی که شهری فراملی است، گفت: قرار است مشهد در سال ۲۰۱۷ پایتخت فرهنگی جهان اسلام شود و نوسازی میراث معنوی در این شهر به عنوان شاخصترین نماد فرهنگی آن که پایتخت اهل بیت (ع) و مرکز ترویج تفکر ولایی و شیعی، از اهمیت بالایی برخوردار است.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به اهمیت برقراری ارتباط مشهد با سایر شهرهای مهم اسلامی و دیگر پایتختهای فرهنگی جهان اسلام در سال ۲۰۱۷ ادامه داد: در موضوع ابنیه و ساختمانهای تاریخی و فرهنگی به عنوان میراث معنوی خراسان و نیز احیای دیگر نمادهای اسلامی این منطقه به عنوان نمایش فراملی بودن خراسان بزرگ از جمله وجود مقابر سه تن از صحاح سته اهل سنت در خراسان (دو تن در نیشابور و یک تن در توس) و نیز مقبره محمد محروق رهبر معنوی علویون ترکیه در نیشابور، نیاز به نوسازی، مرمت و بهینهسازی ساختمانهای تاریخی مشهد و خراسان رضوی احساس میشود.
وی با تأکید بر توجه به روساختهای ارتباطی مشهد به نحوی که تا سال ۲۰۱۷ ظرفیت شکلگیری تعاملات اسلامی در آن ایجاد شود، اظهار کرد: حتی اگر درصدی از طرحهای عمرانی مذکور در برنامه جامع مشهد ۲۰۱۷ ایجاد شود، امکان اثرگذاری دولت در این بازه زمانی فراهم خواهد شد.
استاندار خراسان رضوی در خصوص فعالیتهای فرهنگی مشهد ۲۰۱۷ نیز گفت: قرار است بخش سینمای دینی جشنواره فیلم فجر سال ۲۰۱۷ در مشهد برگزار شود.
به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی؛ محمد مقدوری معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی نیز در این نشست با معرفی برخی نیازهای عمرانی مشهد و خراسان رضوی تا سال ۲۰۱۷ گفت: اهمیت رسیدگی به این شهر از آنجاست که اولا در سال ۲۰۱۶ مکه مکرمه به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شده که مشهد دقیقا بعد از مکه مکرمه عنوان پایتختی فرهنگی جهان اسلام را کسب کرده است و ثانیا مؤسسه آیسسکو (سازمان فرهنگی هنری کشورهای اسلامی) اسامی شهرهای اسلامی که قرار است تا سال ۲۰۲۴ پایتخت فرهنگی جهان اسلام شوند را اعلام کرده و بعد از مشهد هیچ شهر دیگری از ایران به این سمت نخواهد رسید.
معاون عمرانی استاندار خراسان رضوی با اشاره به راهاندازی ستادها و کارگروههای مختلف استقبال از بزرگترین رویداد فرهنگی مشهد از جمله ستادهای فرهنگی به ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، عمرانی به ریاست وزیر راه و شهرسازی و مدیریت شهری به ریاست استاندار خراسان رضوی افزود: ستاد عمرانی شامل کارگروههای حمل و نقل، معماری و شهرسازی، زیرساختهای عمومی و هوشمندسازی است که هر کدام برنامهها و وظایف خاص خود را پیگیری میکنند.
وی سپس به ارائه پیشنهاداتی در زمینه دستیابی به منابع مالی مورد نیاز پرداخت و تاکید کرد: اعتبارات مورد نیاز سال ۹۴ این برنامه بزرگ فرهنگی مشهد، سه درصد اعتبارات استانی و ۱۰ درصد اعتبارات استانداری در سال ۹۵ خواهد بود؛ همچنین پیشنهاد میشود وزارتخانههای مختلف نیز هر کدام ۱۰ درصد اعتبارات باقی مانده خود در سال ۹۴ را به این موضوع اختصاص دهند و در قانون بودجه سال ۹۵ نیز دولت یک ردیف بودجه اختصاصی برای رویداد مشهد ۲۰۱۷ تخصیص دهد. بخش خصوصی هم میتواند برای سرمایهگذاری در پروژههای عمرانی سودده، آوردههای خود به همراه تسهیلات بانکی ارزانقیمت را به برنامه مشهد ۲۰۱۷ اختصاص دهد.
معاون استاندار خراسان رضوی با انتقاد از عدم پوشش خبری این رویداد مهم در رسانه ملی، از وزیر راه و شهرسازی درخواست کرد تا با همراهی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی موضوع مشهد ۲۰۱۷ را در هیئت دولت پیگیری کند.
دکتر محمدسعید ایزدی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیر عامل شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران ، در ادامه این نشست با اشاره به برخی رویدادهای مشابه در دیگر شهرها و کشورهای توسعهیافته گفت: وقتی در انگلیس قرار بود رویداد بزرگ لندن ۲۰۱۲ (المپیک لندن) برگزار شود، تمامی دستگاههای کشور برنامههای عمرانی و فرهنگی خود را با این رویداد هماهنگ کردند و نهایتا منطقه شرق لندن که سالها به عنوان بدترین منطقه و زخم چرکین این شهر شناخته میشد، تا پیش از شروع المپیک، از اساس بازسازی و احیا شد.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: مشهد هم قرار است در سال ۲۰۱۷ و با توجه به وجود حرم مطهر رضوی میزبان بزرگترین رویداد فرهنگی جهان اسلام به عنوان پایتخت فرهنگی کشورهای اسلامی باشد که موضوع بسیار مهمی است.
مدیر عامل شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران ، با بیان اینکه باید این موضوع به عنوان مفهوم پایهای هر اتفاقی تا ۱۵ ماه آینده در حوزه شهرسازی مشهد برگزیده شود، بر لزوم رسیدگی به بافتهای ناکارآمد، فرسوده، تاریخی، اطراف حرم مطهر رضوی (ع) و دیگر بافتهای ناکارآمد این شهر تأکید کرد.
اظهارات معاون معماری و شهرسازی
به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، پیروز حناچی دیگر سخنران این نشست بود که با اشاره به اکسپو میلان ۲۰۱۵ و برنامهریزی مقامات این شهر ایتالیایی از چهار سال قبل از آغاز این رویداد اقتصادی، فرهنگی و بینالمللی گفت: ایتالیاییها توانستند با تبلیغات و اطلاعرسانی حرفهای، تعداد گردشگران را در این سال به بالاترین حد ممکن برسانند.
معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: باید در این تغییر و تحولات مشهد، حرم مطهر رضوی (ع) محوریت باشد؛ همچنین مفاهیمی مانند توس، فردوسی و سایر ویژگیهای شهر هم در آن لحاظ شود.
وی با بیان اینکه شیوه معماری خراسانی نیز حائز اهمیت است به برخی چالشهای جدی مشهد از جمله حاشیهنشینی و حمل و نقل درونشهری اشاره و اظهار کرد: فرصت ۱۵ ماهه باقیمانده فرصتی است برای حل شدن این چالشها.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در دیگر کشورها مسائل و اتفاقات مهم را با رویداد اصلی همراه و همراستا میکنند، گفت: مثلا میتوان همایشها و جشنوارههای مهم کشوری و بینالمللی را در سال ۲۰۱۷ در مشهد برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از خبرگزاری مهر ، عبادالله فتح اللهی مدیر عامل سازمان نوسازی شهرداری تهران در جلسه هماهنگی ستاد ملی احیا، بهساز و نوسازی که با حضور واحدی، مدیر کل راه و شهرسازی استان تهران؛ کریمی، معاون هماهنگی عمرانی استانداری تهران؛ میر اسدالله، رئیس اداره بافت فرسوده اداره راه و شهرسازی استان تهران برگزار شد به ارائه توضیحاتی مقدماتی در خصوص موضوع جلسه پرداخت.
فتح اللهی با بیان این که عملکرد شهر تهران در حوزه نوسازی بافت های فرسوده در مقایسه با عملکرد کل کشور مطلوب بوده است، یادآور شد: اقدامات گشترده ای در شهر تهران در این حزه صورت گرفته اما نسبت به مأموریت ها و چشم انداز اهداف پیش رو فاصله معنی داری نیز وجود دارد.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران، بافت فرسوده را آیینه ی شفاف منعکس کننده معدل مشکلات ملی و کشوری از جمله مشکلات عدم اشتغال، بیکاری، نداشتن درآمد و ... که می تواند سرمنشا بسیاری از معضلات و مشکلات دیگر باشد دانست و تأکید کرد: مدیریت شهری برای ترمیم زخم عمیق بافت های فرسوده در بدنه ی جامعه و شهر نیازمند همکاری سایر دستگاه ها و نهادهای ذی مدخل است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: امروز مدیریت شهری به نقطه ای از بلوغ تجربی و دانشی رسیده است که بتواند امکانات خود را تلفیق کند و سازمان نوسازی شهر تهران نیز خود را موظف می داند که ریل گذاری و اقدامات لازم را برای انجام این هماهنگی ها به وجود آورد.
فتح اللهی افزود: موضع سازمان نوسازی در مواجهه با نوسازی بافت های فرسوده پایتخت، موضع ترمیم، تلفیق، اعتلاف، همدلی و همراهی با کلیه نهادها و دستگاه های متولی و ذی مدخل در نوسازی است.
واحدی، مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران نیز در این جلسه اعلام کرد: مدیریت شهری جایگاه بالایی در نوسازی بافت های فرسوده دارد و استانداری تهران نیز می تواند به عنوان واحدهای صف و اجرایی، مدیریت شهری را در عملیاتی کردن برنامه های اجرایی نوسازی یاری کند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران با بیان ضرورت مشخص کردن برنامه های نوسازی، اظهار داشت: در حوزه استان تهران می توانیم برنامه هایمان را با شما جلو ببریم و با ظرفیت های موجود در این حوزه برای هم افزایی در پیشبرد فعالیت ها یکدیگر را یاری رسانیم.
واحدی در بخش دیگری از سخنان خود، تصریح کرد: مدیریت شهری بهترین متولی در زمینه ی نوسازی بافت های فرسوده است چرا که بیش از یک دهه با جنس مشکلات شهروندان به صورت چهره به چهره آشنا شده است، لذا می تواند کمک شایانی در اجرایی شدن برنامه های دولت در بحث سکونت گاه های غیر رسمی داشته باشد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران با بیان اینکه اقدامات در زمینه نوسازی بافت های فرسوده به دلیل مشکلات مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و ... بسیار پیچیده است، بر ضرورت انجام کار تیمی و گروهی در این خصوص و استفاده از تمامی ظرفیت های موجود در جهت ایجاد همگرایی و هم سویی به منظور تحقق اهداف و برنامه های نوسازی تأکید کرد.
وی یادآور شد: تاکنون دستگاه های دیگر در حوزه احیا و نوسازی بافت های فرسوده ورود جدی نداشته اند، به همین خاطر پیشنهادی مبنی بر شکل گیری دبیرخانه ستاد ملی احیا و نوسازی در شهرداری تهران مطرح شد که امیدواریم بر این اساس ظرفیت های موجود سریعتر مورد استفاده قرار گرفته شوند تا کیفیت زندگی شهروندان ساکن در بافت های فرسوده ارتقا یابد.
در ادامه این جلسه کریمی، معاون هماهنگی عمرانی استانداری تهران یادآور شد: در گذشته فاصله زیادی میان شهرداری و استانداری بود اما خوشبختانه اکنون فاصله ای میان این دو دستگاه وجود ندارد و تعاملات مثبت میان استانداری و شهرداری موجب کاهش این فاصله شده است.
معاون هماهنگی عمرانی استانداری تهران با بیان این که مشکلات نوسازی بافت های فرسوده، مشکلات پایتخت است، عنوان کرد: اگر این امر دستور العمل هم نبود، وظیفه داشتیم چاره ای برای نوسازی بافت های فرسوده و رفع مشکلات و معضلات ناشی از آن در سطح شهر بیندیشیم.
کریمی در ادامه با اشاره به عدم هماهنگی بین دستگاه های متولی در مواقع بروز بحران و ضرورت ایجاد وحدت و هماهنگی میان دستگاه های اجرایی خاطر نشان کرد: استانداری تهران با تمام توان در اختیار نوسازی بافت های فرسوده است.
سند ملی راهبردی احیاء، بهسازی، نوسازی و توانمندسازی بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری سال گذشته از سوی عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی ابلاغ شد. در این سند که مصوبه مشترک شورای عالی شهرسازی و معماری و ستاد ملی توانمند سازی است، راه اندازی و فعال سازی جلسات مستمر ستادهای استانی و شهرستانی بازآفرینی پایدار محدوده ها و محلات هدف برنامه های احیاء، بهسازی و نوسازی شهری مورد تأکید قرار گرفته است.
در این راستا ستادی با عنوان "ستاد مرکزی نوسازی" به جهت همسویی با سند ملی نوسازی بافت های فرسوده با عضویت شهردار تهران تشکیل و دبیرخانه شهر تهران این ستاد در سازمان نوسازی شهر تهران مستقر می شود که در این جلسه هماهنگی های لازم برای تشکیل این ستاد و برنامه ها و تدابیر مرتبط مورد بحث و بررسی مسئولان و کارشناسان قرار گرفت و مقرر شد این جلسات بصورت مستمر ادامه یابد.