ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

مصوبات هجدهمین جلسه ستاد ملی بازآفرینی که به بررسی وضعیت محدوده ها و محلات بازآفرینی شهری و عملکرد ستادهای استانی و شهرستانی استان خراسان جنوبی، طرح جامع مدیریت بم و منظر فرهنگی آن و مدل ملی تجارب تامین مالی وکسب وکار خرد، مشارکت ونهادسازی وتوانمندسازی اجتماع‌محور در محدوده‌های بازآفرینی شهری اختصاص داشت در ۱۲ بند اعلام شد.

به گزارش روابط عممومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از  پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، هجدهمین جلسه ستاد ملی بازآفرینی به ریاست مقام عالی وزارت عباس آخوندی و اعضای محترم ستاد در روز ۲۵ خردادماه تشكیل شد.

هجدهمین جلسه ستاد ملی بازآفرینی شهري پایدار با سه دستور کار بررسی گزارش وضعیت محدوده‌ها و محلات بازآفرینی شهری و عملکرد ستادهاي استانی و شهرستانی استان خراسان جنوبی، کلیات طرح جامع مدیریت بم و منظر فرهنگی آن و بررسی مدل‌های تجارب تأمین مالی کسب و کار خرد، مشارکت و نهادسازی و توانمندسازی اجتماع محور در محدوده‌های بازآفرینی شهری با حضور وزیر راه و شهرساز آغاز شد.

وزیر راه و شهرسازی در این نشست بعد از ارائه گزارش وضعیت بافت‌های استان خراسان جنوبی، این استان را سومین استان پهناور کشور و منطقه‌ای به شدت تأثیرگذار در تاریخ و فرهنگ کشور خواند و تأکید کرد که ارزش و ثروت فرهنگی و انسانی بیرجند با توجه به قدمت تاریخی آن برای همگان روشن و آشکار بوده و می‌تواند باعث توسعه کشور شود.

وی در این جلسه با تأکید براینکه برای برنامه‌ریزی توسعه‌ای این استان باید ابتدا محور توسعه آن را مشخص کنیم، عنوان کرد که با توجه به شرایط فعلی استان خراسان جنوبی و کمبود منابع آبی شدید در این منطقه قطعا باید سیاستی را انتخاب کنیم که کمترین وابستگی به آب را داشته باشد.

وی در ادامه صنایع فرهنگی را گزینه‌ای خوب برای توسعه در خراسان جنوبی دانست و افزود: این صنعت قطعا اشتغال زیادی در سطح استان ایجاد کرده و می‌تواند به عنوان محور توسعه انتخاب شود. ولی مسئولان این استان باید طبق بررسی‌های انجام شده پیشنهادها و برنامه‌های خود را با هدف اجرای طرح‌های توسعه‌ای و بازآفرینی در استان مطرح کنند.

در ادامه دکتر محمدسعید ایزدی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیر عامل شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران  این جلسات و برگزاری ستاد بازآفرینی شهری پایدار را به عنوان عاملی هماهنگ‌کننده بین دستگاه‌های مختلف در امر نوسازی خواند و تأکید کرد که وزارت راه و شهرسازی به عنوان دبیرخانه این ستادها تلاش در ارتقای هم‌راستایی و هماهنگی بین دستگاه‌های ذیربط را دارد که امید است با کمک همه اعضا این روند به طور مناسبی طی شود.

استاندار خراسان جنوبی نیز در طول این جلسه بیان کرد که ما باید در این بخش به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنیم که مرزنشینان و روستاییان این استان براثر مشکلاتی که دارند محل زندگی خود را ترك نکنند و تصمیم به مهاحرت و زندگی در حاشیه شهرهاي دیگر نگیرند، که این امر خود نکته بسیار مهمی به شمار می‌رود.

 

به گفته وی با توجه به اقدامات خوب صورت گرفته از سوی دولت تدبیر و امید در بخش تأمین راه‌ها و بهسازی محورهای روستایی و شهری در استان خراسان جنوبی، هنوز مشکلات بسیاری در این بخش وجود دارد که باید مورد پیگیری قرار گیرد.

در این جلسه استاندار و مدیرکل اداره راه و شهرسازی خراسان جنوبی، شهردار بیرجند، مدیرکل سازمان میراث فرهنگی استان، شهردار فردوس به نمایندگی از سایر شهرستان‌های استان، نماینده خراسان جنوبی در مجلس شورای اسلامی و سایر اعضای ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار در خصوص دستور کار مصوب شده در این جلسه از ستاد مطالبی را ارائه کردند.

مصوبات این جلسه به شرح زیر است:

 

۱) طرح منارید توسط جهاد کشاورزی (معاونت آبخیزداری، مراتع و بیابان سازمان جنگل‌ها و مراتع) برای مدیریت روستاها و مهاجرت درکل روستاهای در حریم شهرهای کشور با اولویت شهرهای مرزی استان خراسان جنوبی با حمایت و همیاری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، استانداری، شهرداری، سازمان شهردار‌ی‌ها و دهیاری‌های وزارت کشور، معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری و سایر دستگاه‌های مرتبط دردستور کار قرار گیرد و نتایج به ستاد ملی ارائه شود.

۲﴾ شبکه حمل ونقل استان خراسان جنوبی با تقویت حمل ونقل هوایی دراولویت اول و شبکه حمل ونقل ریلی و جاده‌ای در اولویت دوم با استفاده از صندوق توسعه ملی و تأمین مالی خارجی به تصویب رسید و مقرر شد سازمان هواپیمایی کشور، معاونت برنامه‌ریزی و اقتصاد حمل و نقل وزارت راه وشهرسازی، شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور، استانداری، اداره‌کل راه و شهرسازی و شهرداری‌های استان پیگیری اجرایی شدن مصوبه را در قالب کمیته مشترك در دستور کار خود قرار دهند و نتایج به ستاد ملی ارائه شود.

۳﴾ مقرر شد به منظور تعریف محورهای توسعه استان خراسان جنوبی با تاکید بر میراث فرهنگی و گردشگری و مسئله آب، کمیته مشترکی با محوریت جناب آقای دکتر طالبیان معاونت محترم سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با حضور وزارت نیرو، استانداری، اداره‌کل راه شهرسازی، شهرداری، شرکت عمران وبهسازی شهری ایران و سایر دستگاه‌های مرتبط تشکیل شود.

۴﴾ مقرر شد سازمان ملی زمین و مسکن با همکاری استانداری، شهرداری‌ها، میراث فرهنگی و ... نسبت به تأمین زمین از محل ۱۰ درصد شهرداری‌ها و تخفیف مازاد بر آن جهت حمایت از اجرای طرح‌های بازآفرینی شهرهای در اولویت استان و همچنین استفاده از اراضی سرمایه‌ای دراستان به منظور احیاء ومرمت بافت‌های تاریخی و توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاه‌های غیررسمی و بافت‌های ناکارآمد بهسازی (فرسوده) اقدام نماید.

۵﴾ تعیین محدوده و تهیه طرح بازآفرینی برای شهرهای زیر ۲۵ هزار با توجه به تراکم کم جمعیت در مناطق مرزي و لزوم ماندگاری جمعیت استان و کمک به عملیات اجرایی آنها توسط شرکت عمران و بهسازی شهری ایران، استانداری خراسان جنوبی، شهرداری شهرهای مرتبط و با حمایت سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و همچنین موضوع معافیت مالیاتی برای واحدها و بناهای تاریخی قابل تبدیل به مراکز اقامتی، فرهنگی سرمایه‌گزاران توسط ستاد بازآفرینی شهری استان در دستور کار قرار گیرد.

۶﴾ با توجه به وجود پایانه‌های مرزی و راه‌های ترانزیت در منطقه و به جهت جایگاه ویژه توسعه حمل و نقل ترکیبی کالا در امر توسعه اقتصادی کشور و به لحاظ جذب سرمایه‌گذار و افزایش رونق اقتصادی منطقه، ایجاد بندر خشک در خراسان جنوبی، با همکاری کلیه دستگاه‌های متولی دراستان مورد تصویب ستاد قرار گرفت.

۷﴾ با توجه به مسائل و مشکلات متعدد و کمبود سرانه‌های خدماتی بهداشتی و سلامتی و آموزشی و ... شهرهای دارای برنامه ساماندهی و توانمندسازی و بهسازی و نوسازی استان (بیرجند،بشرویه ،فردوس و...) به عنوان شهرهای پایلوت طرح تحول سلامت، توسعه پایگاه‌های بهداشتی و سلامت توسط وزارت بهداشت و درمان، ارائه آموزش‌های مهارتی فنی و حرفه‌ای توسط سازمان فنی و حرفه‌ای کشور و سازمان بهزیستی برای اجرای طرح‌های توانمندسازی اجتماع محور، پایگاه خدمات اجتماعی و مراکز توسعه و محرومیت‌زدایی، احداث مدارس توسط سازمان نوسازی و تجهیز مدارس وزارت آموزش و پرورش، مرمت بناهای تاریخی، ایجاد خانه‌های محله و راه‌اندازی دفاتر تسهیل‌گری در محلات هدف بازآفرینی شهری و همچنین حمایت از اجرای طرح فروزان دربافت‌های فرسوده شهر بیرجند از طریق شهرداری، استانداری،سازمان ملی زمین و مسکن و شرکت عمران و بهسازي شهری ایران، سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی مصوب و مقرر شد حمایت‌های لازم از طریق ستاد ملی و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی انجام گیرد.

۸﴾ ضمن تأکید بر تشکیل مستمر و منظم جلسات ستاد بازآفرینی شهری استان خراسان جنوبی و تهیه تقویم سالانه جلسات ستاد استانی بازآفرینی شهری) تهیه نقشه راه بازآفرینی و توانمندسازی محلات ناکارآمد شهرهای استان (سکونتگاه‌های غیررسمی، بافت‌های نابسامان میانی، بافت‌های تاریخی، بافت‌هایی با پیشینه روستایی) با تأکید بر ساماندهی، بازآفرینی و توانمندسازی همزمان با بحث پیش‌نگری وپیش‌گیری ازگسترش بافت‌های نابسامان و همچنین با تعیین نقش و سهم حضور دستگاه‌های دولتی و نهادهای غیردولتی، پیش‌بینی‌های منابع لازم توسط شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان و کمیته برنامه‌ریزی و توسعه شهرستان‌ها در بودجه سنواتی دستگاه‌های مرتبط و شهرداری‌ها برای اجرای برنامه‌ها و پروژه‌های مصوب بازآفرینی شهری (ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاه‌های غیررسمی، طرح‌های بهسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده و تاریخی و...) در دستور کار استانداری و دبیرخانه‌های ستادهای استانی و شهرستانی (اداره‌کل راه و شهرسازی استان و شهرداری‌ها) قرار و گزارش عملکرد دوره‌ای به دبیرخانه ستاد ملی بازآفرینی شهری (شرکت عمران و بهسازی شهری ایران) ارسال شود.

۹﴾ کلیات طرح جامع مدیریت بم و منظر فرهنگی آن مورد تایید قرار گرفت و مقرر شد به صورت سند اقدام برنامه مشترك تهیه و درشهرهای کشور با حمایت سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، شرکت عمران و بهسازی ایران و دیگر دستگاه‌های عضو ستاد ملی به صورت پایلوت تهیه و عملیاتی شود.

۱۰﴾ کلیات مدل توانمندسازی با رویکرد توسعه کسب و کارهای خرد در محلات هدف بازآفرینی شهری مورد تصویب ستاد قرار گرفت و مقرر شد وزارت تعاون،کار ورفاه اجتماعی (معاون محترم کارآفرینی و اشتغال،سازمان فنی و حرفه اي و...) تسری اجرای مدل مذکور را در محلات هدف بازآفرینی شهری (سکونتگاه‌های غیر رسمی و...) از طریق کارگروه ارتقاء اقتصادی و مشارکت های مردمی و تسهیلات ستاد

ملی بازآفرینی شهری با حضور نمایندگان بانک مسکن، شرکت عمران و بهسازی شهری ایران، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، وزارت کشور، مؤسسه کاردوك و سایر دستگاه‌های مرتبط را در دستورکار قرار داده و گام‌های عملیاتی آن را به بانک مسکن استان‌ها و کارگروه ارتقاء اقتصادی و مشارکت‌های مردمی و تسهیلات و ستادهای استانی بازآفرینی شهری جهت اجرایی کردن مدل ابلاغ نماید و نتایج به ستاد ملی ارائه شود.

۱۱﴾ بنا بر اعلام آمادگی سازمان نوسازی شهری و دبیر ستاد بازآفرینی کلانشهر تهران مدل توانمندسازی با رویکرد توسعه کسب و کارهای خرد در محلات هدف بازآفرینی شهری، ضمن تشکیل کمیته کارشناسی مشترك توسط دبیرخانه ستاد بازآفرینی کلان شهر تهران با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، سازمان فنی و حرفه‌ای کشور، سازمان بهزیستی کشور و شرکت دانش پژوهان کاردوك، شرکت عمران و بهسازی شهری، سازمان فنی و حرفه‌ای، بانک مسکن و سایر دستگاه‌های مرتبط در ۵ محله پایلوت شهر تهران عملیاتی و اجرایی شود و نتایج به ستاد ملی ارائه شود.

۱۲﴾ بنا به اعلام آمادگی جناب آقای راحتی قائم مقام محترم سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور مبنی بر اختصاص ۱۰۰۰ میلیارد ریال با کارمزد ۸ درصد برای تکثیر و تعمیم مدل توانمندسازی با رویکرد توسعه کسب و کارهای خرد در روستاهای کشور به عنوان تسهیلات اشتغالزایی مقرر شد از طریق تشکیل کمیته کارشناسی با حضور شرکت عمران و بهسازی شهری ایران، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور، سازمان بهزیستی کشور و شرکت دانش پژوهان کاردوك، سازمان فنی و حرفه‌ای و سایردستگاه‌های مرتبط در خصوص اجرایی کردن مدل و استفاده از تسهیلات مذکور درسال جاری و سال‌های آتی تصمیم‌گیری و به مراجع ذیربط ابلاغ شود و نتایج به ستاد ملی ارائه شود.