برنامه بازآفرینی شهری در66 هزار هکتار با جمعیتی بالغ بر 10 میلیون نفر در طول برنامه ششم توسعه اجرا می شود.
به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران، مهندس هوشنگ عشایری، دبیر ستاد بازآفرینی شهری امروز در نشست ستاد بازآفرینی استان کرمان که با حضور دکتر محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی رییس جمهور برگزار شد، گفت: مقام معظم رهبری با احضار سران محترم سه قوه در سال 95، تاکیدات مهمی در خصوص مسائلی اجتماعی فرمودند که بر پنج موضوع اصلی تاکید دارد. یکی از این موارد توجه به مسائل و آسیب های اجتماعی گریبانگیر مردم در سکونتگاه های غیررسمی و بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری است.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: حسب دستورات مقام معظم رهبری، هم مجلس محترم شورای اسلامی در ماده های 59، 61 و62 قانون برنامه ششم توسعه و هم دولت محترم نیز در برنامه تکلیفی خود در قالب ستاد ملی بازآفرینی شهری به ریاست رئیس جمهور محترم و با عضویت همه دستگاههای وابسته به هیات دولت و چند نهاد عمومی مرتبط و به دبیر اینجانب، بر آن شدند تا به مشکلات ساکنین این منطقه توجه ویژه ای داشته باشند به همین دلیل برنامه ملی بازآفرینی شهری با رویکرد محله محوری تدوین شد.
مهندس عشایری ویژگی برنامه ملی بازآفرینی شهری را ناشی از سه دهه تجربه تلخ در امر نوسازی و بهسازی بافت های ناکارآمد دانست و اظهارداشت: در اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 برنامه اول به عنوان نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده در کشور اجرا شد.
وی افزود: دراین برنامه، متاسفانه نگاه و رویکرد تصمیم گیرندگان و مجریان از بالا به پایین بود. مثلا برای اجرای پروژه در محله تاریخی نظیر بافت پامنار یا منطقه فیروزآباد شهر کرمان، طرح و نقشه با نظر مستقیم مدیران ستاد در تهران تهیه و یک نفر هم برای اجرای طرح ها فرستاده می شد. در این رویکرد منابع این پروژه ها از محل منابع دولتی و شهرداری محترم تامین می شد اما در نهایت آنچه که به دست می آمد، بجای اینکه آثار و نتایج مثبت اجتماعی در بر داشته باشد، بازخورد منفی در پی داشت.
دبیر ستاد بازآفرینی شهری در ادامه سخنان خود به تجربه دوم اشاره کرد و اظهارداشت: تجربه دوم موضوع توانمندسازی و بهسازی سکونتگاه های غیررسمی بود که بانک جهانی برای کمک به اجرای پروژه ها وارد شد اما به دلیل آغاز به کار دولت محترم نهم و آغاز تحریم های همه جانبه و ظالمانه علیه کشور، بانک جهانی از روند اجرای پروژه ها خارج شد و پروژه های توانمندسازی و بهسازی این سکونت گاه ها ابتر ماند و در نهایت تجربه خوبی حاصل نشد.
مهندس عشایری اجرای مسکن مهر را هم به عنوان سومین تجربه در این زمینه مطرح کرد و گفت: مسکن مهر، پروژه ای کاملا کالبدی و فاقد نگاه اجتماعی محور بود. دولت هم با ساخت مسکن و استخدام پیمانکار به صورت مستقیم وارد پروژه مسکن مهر شد که همین موضوع به عدم موفقیت طرح و فاجعه آمیز بودن آن دامن زد.
معاون راه و شهرسازی در ادامه اظهارداشت: این سه تجربه تلخ باعث شد، برنامه ملی برنامه بازآفرینی شهری با رویکرد محله محوری و در قالب مشارکت عمومی مردم در دولت دوازدهم تدوین شود.
وی رویکرد پایین به بالا را از ویژگی های مهم و بارز برنامه ملی بازآفرینی شهری دانست و در تبیین آن گفت: رویکرد پایین به بالا یعنی به جای آنکه مدیران در ستاد، تهران، استان ها یا هر جای دیگری برای محلات هدف در شهرستان ها تصمیم گیری کنند، ساکنین محله طرح و برنامه مورد نیاز خود را با کمک تسهیلگران تدوین کنند.
مهندس عشایری وجود تسهیلگران را از دیگر ویژگی های برنامه ملی بازآفرینی شهری دانست و گفت: در سه برنامه قبلی شهرداران پاسخگو بودند اما در برنامه بازآفرینی شهری، شهرداران علاوه بر وظیفه ذاتی خود به عنوان مدیران اصلی شهری؛ به عنوان دبیران ستاد بازآفرینی شهری پرسشگر هم به شمار می آیند.
دبیر ستاد ملی باز آفرینی شهری افزود: یکی از دیگر از وجوه تمایز این برنامه با برنامه های قبلی در ظرفیت سازی، جریان سازی، نهاد سازی، نهادینه سازی، شبکه سازی و ابزارسازی است که با هدف توانمند سازی فعالیت های اقتصادی، اجتماعی نهادی ساکنین محله تعریف شده. در سه برنامه قبلی به هیچ وجه به این موضوعات توجه نشده بود.
مهندس عشایری دولت را به معنای مجموعه دولت و شهرداری دانست و در ادامه اظهار داشت: منظور بنده از عنوان دولت، دولت ملی و محلی است که شامل ما و شهرداری ها می شود. بنابراین وظیفه دولت این است که خدمات روبنایی و زیربنایی محلات هدف شهری را به میانگین سرانه سایر بخش های دیگر شهر مورد نظر نزدیک کند.
وی با بیان اینکه برنامه ملی باز آفرینی شهری در 1334 محله در 543 شهر به اجرا در خواهد آمد گفت: در نشست ستاد ملی بازآفرینی شهری که در بهمن سال گذشته با حضور ریاست محترم جمهور برگزار شد، مصوب شد. برنامه بازآفرینی شهری در66 هزار هکتار با جمعیتی بالغ بر 10 میلیون نفر در طول برنامه ششم توسعه اجرا می شود.
وی افزود: برای اجرای برنامه ملی بازآفرینی شهری به 123 هزار میلیارد تومان منابع نیاز است. بعبارت دیگر، سالانه حدود 25 هز ار میلیارد تومان برای 270 محله (10 هزار میلیارد تومان، بخش خصوصی؛ 8 هزار میلیارد، تومان دولت و 7 هزار میلیارد تومان شهرداری) باید اختصاص یابد.
مهندس عشایری با اشاره به اینکه در سال گذشته در برنامه بازآفرینی شهری به شهرداران 543 شهر 55 هزارمیلیارد تومان بودجه مصوب داشته اند، گفت : سال گذشته در 109 محله هدف برنامه بازآفرینی شهری شهرداران، 8100 میلیارد تومان هزینه داشته اند که این رقم نسبت به برنامه مصوب هزار میلیارد تومان افزایش داشته است.
دبیر ستاد ملی باز آفرینی شهری در پایان گفت: همچنین قرار است 2500 میلیارد تومان به عنوان تسهیلات به توسعه گران اعطا شود.