اولین نشست تخصصی از سلسله نشست های ایران شهر در تبریز با موضوع " شهر در اندیشه ایران شهری" با سخنرانی آقای دکترسید محسن حبیبی در تالار علامه جعفری دانشگاه هنر اسلامی تبریز برگزار گردید
.
به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران ، در این نشست دکتر اخلاقی مدیر کل راه و شهرسازی استان، خانم دکتر عرفانیان مدیرکل دفتر مطالعات کاربردی و امور ترویجی شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران، مسئولین استانی و اساتید و دانشجویان دانشگاه هنر اسلامی تبریز حضور داشتند، خانم دکتر عرفانیان به اهداف و پیشینه برگزاری این سلسله نشست ها در تهران و سایر شهرهای کشور توسط وزارت راه و شهرسازی وبا همکاری نهادهای فرهنگی و دانشگاه ها پرداخته و اعلام کرد که استان آذربایجان شرقی یکی از اولین استان هایی است که این سلسله نشست ها در آن برگزار می شود .
در بخش اصلی این نشست آقای دکتر حبیبی به شرح مفهوم اندیشه ایران شهری به عنوان یک جهان فرهنگی که همه صور خیال از طریق آن در یک گستره جغرافیایی کالبد پیدا کرده است پرداخت و با مروی بر ویژگی های این اندیشه و ظهور آن در شهر تبریز و ذکر مصداق هایی در این شهر بر این نکته تأکید کرد که این اندیشه در هر دوره ای با خرد همراه شده و آنچه در دوره های متعدد در شهر ادراک می گردد تراوش خیال اندیشه ایران شهری است در فضا، موسیقی، ادبیات ، غذا ، لباس ..... است . به عبارتی ، شهر همواره مکانی بوده است برای تبلورصور خیال و از این روی مورد توجه قرارمی گیرد. از نظر وی ، اندیشه ایران شهری یک حکمت ذوقی است که از یک حکمت واحد صورت های بی شماری به ما می دهد، هم کثیرو هم متذکر.
دکتر حبیبی با مروری بر تبلور اندیشه ایرانی در بناهای شهر تبریز خاطر نشان کرد که در این شهربا مجموعه ای از علایم در دوره های مختلف ، حتی دوران معاصرمواجه هستیم که نشانگر این واقعیت است که این اندیشه مداوم خود را باز تعریف کرده است. بنا بر نظر وی دلیل اصلی تداوم نیافتن این مصداق ها و علایم در شکل شهر امروز فراموشی ما نسبت به گذشته ، و بیش از همه گذشته نزدیک است .
در ادامه مدیرکل راه و شهرسازی استان نيز با تأیید مباحث مطرح شده خاطر نشان کرد که در اندیشه ایران شهری نباید با گسست های تاریخی روبرو شویم و با تکیه و تاکید بر برهه ای از تاریخ و عدم توجه به مقاطع دیگر تاریخی دچار فراموشی فرهنگ، تاریخ و علوم آن مقاطع شویم. وی قراردادن ایرانیت در مقابل اسلامیت و اقوام در مقابل هم را از خطرات و خطاهای احتمالی در این موضوع دانست. دکتر اخلاقی برای بسط و گسترش این اندیشه بر لزوم طرح شدن موضوع در متن مردم و پرهیزاز پیگیری و طرح آن صرقاً از سوی حاکمان تأکید نمود و در این راستا شکل گیری یک نهاد پژوهشی جهت بررسی تاریخ، فرهنگ و فن آوری دوران های مختلف را مطرح ساخت تا با یادآوری صحیح گذشته در جهت بهبود حال و آینده شهرسازی و معماری اقدام گردد.
در پاسخ به موضوعات مطرح شده توسط حاضرین که زمان قابل توجهی از جلسه را به خود اختصاص داد ، دکتر حبیبی به نکاتی جهت شرح و بسط موضوع اشاره نمود که فرازهایی از آن عبارتند از:
- مهم ترین نکته اینست که به این اندیشه فارغ از هر گونه تعصب عقیدتی پرداخته شود.
- در دوره معاصر، در مسیر جهانی شدن آنچه اهمیت می یابد، تفاوت های بومی است (شعار یونسکو: جهانی فکر کن؛ محلی عمل کن). تبریز در تفاوتش با تهران، مشهد، شیراز ، و سایر شهرهاست که تعریف می شود و معنا می یابد.
- وظیفه ما به عنوان معلمان معماری و شهرسازی، توجه به سه گانه "یادبگیریم، که یادبدهیم ، که از یاد نبریم" . ملاقات با گذشته نزدیک به ما می آموزد که چگونه تبریزی ها در این شهرمدرن را بومی کرده اند.
- در طرح این اندیشه ما تابع تاریخ نیستیم بلکه ما در حال زندگی در تاریخ هستیم و در این جریان از یک انباشت تاریخی صحبت می کنیم. ما در حال ایفای نقش در تاریخ هستیم ولی برای آن چارچوبی را تعریف نکرده ایم و یا قایل به تغییر چارجوب های موجود نیستیم.
- مهم این است که سبب ساز تداوم باشیم نه انقطاع؛ انقطاع همواره نشان دهنده فراموشی است.