حدود ۲۰۰ هکتار از مساحت شهر جهرم را بافتهای فرسوده تشکیل میدهند که فرسودگی سازههای موجود در این بافتها در برابر حوادث طبیعی تهدیدی جدی برای جان ساکنان این مناطق محسوب میشود.
بخش عمده شهرها را بافتهای فرسوده تشکیل داده که مسائل و پیچیدگیهای اجتماعی، فرهنگی و اجتماعی ویژه خود را دارند. این مسائل از یک سو و دشواری امدادرسانی در زمان بحران از سوی دیگر دست به دست هم داده تا دسترسی به خدمات شهری در بافتهای فرسوده مهیا نباشد.
نوسازی این بافتها که بیش از ۱۳۰ هزار هکتار آن در سطح کشور شناسایی شده نیاز امروز جامعه شهری است. البته با توجه به وجود بافتهای تاریخی و دارای میراث فرهنگی در بافت فرسوده شهری که ۲۱ هزار هکتار از مساحت شهری را به خود اختصاص داده، توجه و اهتمام ویژه دولت با همکاری میراث فرهنگی و شهرداریها برای حفظ و حراست از این آثار تاریخی نیز ضرورت دارد.
شهر جهرم با پیشینه تاریخی هزاران ساله از ۲۰۰ هکتار بافت فرسوده شهری برخوردار است که وجود معضلات اجتماعی، آسیبپذیری در برابر زلزله و دشواری در امدادرسانی از مشکلات موجود در این نمونه بافتها است.
نائب رئیس شورای اسلامی شهر جهرم به خبرنگار مهر میگوید: شهرداری جهرم با ایجاد دفاتر تسهیلگری قصد احیاء بافتهای فرسوده شهری دارد که بر این اساس از مجموع ۲۰۰ هکتار بافت فرسوده در شهر جهرم در فاز نخست ۶۰ هکتار از این بافتها به صورت دو بلوک شرقی و غربی زیر پوشش خدمات این دفاتر قرار میگیرد.
عبدالله اسماعیلی به وظایف دفاتر تسهیلگری اشاره کرده و میگوید: در حقیقت وظیفه این دفاتر تسهیل در صدور پروانههای ساختمانی و مجوزهای لازم است که در منطقه مورد نظر و با هماهنگی شهرداری اقدام به کارشناسی و صدور مجوز به مالکان میکنند.
رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر جهرم ادامه میدهد: مالکان این بناها با برخورداری از تسهیلات و در صورت عدم توانایی مالی نیز با معرفی سرمایهگذاران به نوسازی و ساخت بناهای مقاوم در بافتهای فرسوده اقدام میکنند.
موضوع معضلات اجتماعی و فرهنگی موجود در بافتهای فرسوده شهر جهرم که در چند جلسه کمیسیون فرهنگی شورا مطرح و بررسی شد، مسئولان شهری را بر آن داشت تا براساس رسالت خود به اقداماتی کاملتر در این زمینه بپردازند.
عضو شورای اسلامی شهر جهرم میگوید: در زمینه احیا بافتهای فرسوده به این نتیجه رسیدیم که کار را باید از سطحی فراتر دنبال کرده و در این زمینه ضمن برگزاری جلسات متعدد با کارشناسان و متولیان تصمیم گرفتیم از بهترین الگوی احیای بافت فرسوده که جنبه مشارکتی و مردمی دارد، یعنی ایجاد دفاتر تسهیلگری بهره ببریم.
سیدمحمودرضا نسابه با اشاره به اینکه مقدمات تصویب ایجاد این دفاتر در شورای شهر فراهم شده و بهزودی فراخوان مناقصه آن برای ایجاد دو دفتر در جهرم اعلام میشود، ادامه میدهد: به منظور آمادهسازی ذهنی اعضای نظام مهندسی این شهرستان و تشویق و ترغیب آنان به مشارکت، کارگاه آموزشی برای این دفاتر برپا میشود.
به گفته نماینده شورای اسلامی شهر جهرم در ستاد مدیریت بحران، سال۸۷ مطالعه بافت فرسوده این شهر به مساحت ۱۷۲ هکتار انجام و نقشه آن تهیه شده که این امر پس از گذشت هشت سال نیاز به بازنگری دارد.
به گزارش مهر، یک سوم جمعیت کشور در بافتهایی زندگی میکنند که نه تنها سازه ایمن ندارند بلکه هویت تاریخی محلات نیز به شدت دچار معضلات اجتماعی شده است. بر اساس آمار کارشناسان۱۸ میلیون نفر از جمعیت ساکن در بافتهای تاریخی و فرسوده کشور با بحران هویت و نبود ایمنی رو به رو هستند.
نزدیک به ۵۰۰ شهر دارای ۵۴ هزار هکتار بافت فرسوده هستند که دولت برای بهسازی و نوسازی آن با پرداخت تسهیلات ویژه سعی در حذف بافت نامقاوم و فرسوده شهری دارد
منبع : تارنمای مهر نیوز / چهارشنبه 5 آبان 1395