ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

در چهل و هفتمین ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با حضور دکتر عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی و نائب رئیس ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، مهندس هوشنگ عشایری، معاون وزیر راه و شهرسازی و دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار و نماینده سازمان صداو سیما جمهوری اسلامی ایران صبح امروز در وزارتخانه راه و شهرسازی تشکیل شد. دستور کار این جلسه ارایه گزارش عملکرد سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در خصوص پوشش رسانه ای و اطلاع رسانی برنامه ملی بازآفرینی شهری بود.

در این جلسه از ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، وزیر راه و شهرسازی بافت های ناکارآمد و فرسوده را فقط عارضه ندانست بلکه همگان را به توجه به ظرفیت و منابع پنهان این بافت های در تولید ثروت فرا خواند. او همچنین از تنزل برنامه ملی بازآفرینی به حوزه مسکن انتقاد کرد و گفت: بازآفرینی تمام ابعاد زندگی ساکنان بافت های ناکارآمد از جمله اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را در بر می گیرد و ارتقای زندگی ساکنان این بافت در این سه بعد با مشاکت مردم هدف اصلی این برنامه ملی دانست. بهسازی و نوسازی تنها بخشی از برنامه ملی بازآفرینی شهر است.

وزیر راه و شهرسازی:

بیش از 60 درصد معضل مسکن در 10 سال آینده مربوط به بافت های فرسوده است

به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران، دکتر عباس آخوندی صبح امروز سه‌شنبه 16 مردادماه در چهل و هفتمین ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار حضور یافت.

نایب رییس ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار در سخنانی به عملکرد صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در پوشش اخبار و گزارش‌های مرکزی و استانی این سازمان در ارتباط با بافت‌های فرسوده و ناکارآمد که بازآفرینی شده‌اند، اشاره کرد.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه نقطه امید ما، پرداختن صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به مسئله بازآفرینی است، ادامه داد: با پرداختن صدا و سیما به مسئله بازآفرینی، همگرایی ما و این سازمان بیشتر می‌شود. از نظر من، بحث بازآفرینی شهری یا بافت‌های ناکارآمد، در حوزه اجتماعی مسئله درجه یک ایران است و مسئله‌ای بزرگتر از بازآفرینی شهری در ایران نداریم؛ حتی مقام معظم رهبری هم نسبت به آن حساسیت دارند و شخصاً در این باره جلسه برگزار می‌کنند.

وی با بیان اینکه یک سوم جمعیت شهری ایران در بافت‌های ناکارآمد زندگی می‌کنند، تاکید کرد: این میزان، رقم کمی نیست و این بحث همه جا تجلی دارد. تمام حوزه‌ها از جمله مسکن، شهرسازی، آموزش، پرورش، اعتیاد، آسیب‌های اجتماعی و اشتغال را شامل می‌شود و هر جا برویم اثری از آن را می‌بینیم.

وزیر کابینه تدبیر و امید در ادامه سخنان خود، بازآفرینی شهری را یک مسئله اجتماعی برای ایران دانست و اظهار داشت: بازآفرینی تنها موضوع ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار نیست بلکه مسئله‌ای اجتماعی برای کل ایران محسوب می‌شود.

نایب رییس ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، گفت: در حوزه مسکن و شهرسازی، بیش از 60 درصد معضل مسکن و توسعه شهری ایران در 10 سال آینده به بافت‌های ناکارآمد ارتباط دارد، این موضوع نکته کم اهمیتی نیست که بتوان از کنار آن به راحتی عبور کرد بلکه مساله بسیار بزرگ است.

دکتر آخوندی با اشاره به اقدامات مثبتی که در جلسه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار رخ داده است، تاکید کرد: خوشبختانه اتفاقی که در این جلسات رخ داده این است که ما تقریباٌ از سطوح میانی دولت این اجماع را ایجاد کردیم اما هنوز در سطح سیاستگذار به اجماع نرسیده ایم؛ ستاد بازآفرینی شهری در تمام شهرها،استانها و در تهران فعال شده و کم و بیش مسائل را با هم حل و فصل کرده ایم و به یک همگرایی رسیده ایم. با این حال هنوز در حوزه سیاستگذاری مشکل وجود دارد و باید به درستی به آن پرداخته شود.

وی بیان کرد: اصلی ترین بحثی که در خصوص بافت های ناکارآمد و فرسوده وجود دارد، این است که این موضوع خود جامعه است و نباید آن را عارضه بدانیم.

به گفته وزیر راه و شهرسازی، نمی‌توان در بازآفرینی جامعه را کوبید و یک جامعه جدید ساخت. این امر هنوز در سطح سیاستگذاران حل نشده است، بنابراین وقتی در مجلس به آن می پردازیم، تصور این است که ساکنان محلات بازآفرینی باید کوچ داده شوند و اقدامات حذفی انجام داد در حالیکه از نظر من حذف و کوچ دادن ساکنان محلات ناکارآمد غیرممکن است.

وی تاکید کرد: باید بپذیریم یک سوم جمعیت شهری کشور در این شرایط زندگی می کنند و چطور می توان این جمعیت را از همه نظر توانمند کرد.

دکتر آخوندی در ادامه،خطاب به نماینده صدا و سیما در جلسه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار تاکید کرد که پرداختن صدا و سیما به تمام قالب‌های بازآفرینی شهری اقدام درستی است چرا که مسئله جامع ایران محسوب می شود و می تواند در تمام برنامه های صدا و سیما تجلی یابد.

وی ادامه داد: یک محله را با 500 واحد مسکونی در نظر بگیرید که در بافت فرسوده، بافت میانی شهری یا در بخش غیررسمی حاشیه‌ای باشد قرار دارد و تخریب شده است. این محله حدود دو هزار نفر جمعیت دارد و باید نیازهای ساکنان آن شناسایی شود. به عنوان مثال، این 500 واحد مسکونی به 2300 متر فضای مذهبی، 3800 به فضای فرهنگی، فضای بهداشتی 7700 متر، مساحت معابر مورد نیاز 190 هزار متر نیاز دارد؛ اگر این مورد از نظر شماتیک در نظر گرفته شود، اهمیت آن در نگاه خرد و نگاه کلان برای ما مهم است.(اینفوگرافیک شماره یک)

                                                اینفوگرافیک یک

دکتر آخوندی با اشاره به نگاه خرد و کلانی که در مسئله بازآفرینی وجود دارد، گفت: در نگاه خرد منظور این است که چگونه افراد ساکن محلات فرسوده و ناکارآمد توانمند شوند و در نگاه کلان، مفهوم ارائه خدمات عمومی به محله مد نظر قرار می گیرد در حالیکه اغلب گزارش های صدا و سیما از حوزه نگاه خرد است و تنها مباحث خرد را مثل کیفیت خانه، دسترسی به معابر و پارکینگ را مطرح می کند.

به گفته وزیر راه و شهرسازی، مهمترین نکته این است که موقع مطرح کردن این بحث چه انتظاراتی در جامعه از صدا و سیما مطرح می شود. تاکید من این است که در سطح انتظار ایجاد شده، افراد باید واحد مسکونی را بسازند. در حوزه مسکن که نگاه خرد است، نباید مداخله دولت وجود داشته باشد؛ بنابراین در انگاه خرد، نباید سطح انتظار مداخله دولت را داشته باشیم.

دکتر آخوندی تاکید کرد: می توان سطح انتظار از معابر، بهداشت، آموزش، پرورش، فضای سبز و خدمات عمومی ایجاد کنیم. خبرنگاران صدا و سیما موضوع خرد و کلان را در گزارش های خود تفکیک نمی کنند و ساکنان از خردترین مسئله خود در این برنامه ها سخن می گویند.

وی افزود: ما انتظار نداریم دولت در تک تک محلات خانه بسازد چرا که این وظیفه بخش خصوصی و مالک و ساکن است. من شخصاً حاضرم با برنامه سازان صدا و سیما برای این موضوع جلسه بگذارم. تلاش مان این است که در بحث خرد و کلان به تفاهم برسیم.

وزیر راه و شهرسازی به یک نگرانی در این حوزه اشاره کرد و گفت: تمام نگرانی ما این است که وقتی در رسانه به این موضوع پرداخته می شود، تصور می کنند که باید این خانه ها را با بلدوزر خراب کرد. بنابراین، اقدامی که نباید انجام شود تبدیل به محور انتظارات و سهم مهلک خواهد شد. بازآفرینی تمام ابعاد زندگی ساکنان بافت های ناکارآمد از جمله اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را در بر می گیرد و ارتقای زندگی ساکنان این بافت در این سه بعد با مشاکت مردم هدف اصلی این برنامه ملی است. بهسازی و نوسازی تنها بخشی از برنامه ملی بازآفرینی شهر به شمار می آید.

به گفته عضو کابینه دوازدهم، در حاشیه نشینی، افراد فاقد هر گونه اصالت هستید، مشکل اسکان غیررسمی،فاقد خدمات خدمات و امکانات زیربنایی وجود دارد اما در بافت میانی و تاریخی این امر معکوس است، افراد واجد اصالت اما فاقد روزآمدی هستند و نتوانستند خود را با تحولات فناورانه روز هماهنگ کنند. اما در این بافت ها، ثروت تاریخی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی، شبکه اجتماعی، هویت و اصالت همچنین منابع بالقوه وجود دارد که از نظر من، بسیاری از این منابع مربوط به شهر است و وقتی بافتی احیا می شود صرفا نباید ساکنان زندگی بهتر داشته باشند، بلکه برای نمونه می توانند جذابیت گردشگری ایجاد کنند و منابعی برای ایجاد ثروت بیشتر شوند.

دکتر آخوندی خطاب به صدا و سیما تاکید کرد: از صدا و سیما تقاضا دارم دو روی سکه بافتهای ناکارآمد و فرسوده یعنی چالش ها و منابع و ظرفیت ها را با هم مورد توجه قرار دهند. متاسفانه برخی موضوع بازآفرینی شهری را در حد مسکن تنزل داده اند در حالیکه بازآفرینی شهری تمام ابعاد زندگی ساکنان بافت های فرسوده و ناکارآمد را در سه حوزه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در بر می گیرد.

وی موافقت خود را با پیشنهادات صدا و سیما اعلام کرد و اظهار داشت: ما باید دو جریان و دو دسته مستندسازی داشته باشیم؛ یک دسته مستندسازی توانمندکردن در سطح خرد که حالا می تواند از اشتغال داشته باشد و دیگری از جهت بهسازی واحدهای مسکونی.

دکتر آخوندی با بیان اینکه نگاه خرد و کلان را باید از هم تفکیک کرد، اظهار داشت: مستندسازی اهمیت زیادی دارد، در مستندسازی نگاه خرد و کلان باید با هم دیده شده و همگرایی داشته باشند.

وی همچنین با ساخت سریال برای بازآفرینی شهری موافقت کرد و افزود: قالب سریال قالب مهمی است و می تواند داستان متقاطع داشت. داستانی که روی بافت حاشیه ای و تاریخی ساخته می شود یا داستانی که روی بافت میانی مانور می دهد و همزمان چند قصه را در قالب یک داستان پیگیری می کند.

وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: ما از حوزه وزارت راه و شهرسازی این آمادگی را داریم که همکاری کنیم و امیدواریم بتوانیم با برنامه سازان مشخصی که به این موضوع می پردازند ارتباط برقرار کنیم.

 

رئیس مرکز سیمای استان‌ها:

ساخت تولیدات امیدآفرین در دستور کار است

به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران، سيد عباس فاطمي نويسی، رئیس مركز سیمای استان‌ها سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، صبح امروز سه شنبه 16 مردادماه با حضور در چهل و هفتمین ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار در خصوص گزارش صدا و سیما در پرداختن به امر بازآفرینی شهری، توضیحاتی را ارائه کرد.

وی با بیان اینکه صدا و سیما از دو سال گذشته تاکنون در جلسات ستاد ملی بازآفرینی شهری ایران شرکت می‌کند، اظهار داشت: تعامل خوبی در این زمینه وجود دارد. نقطه نظرات را در سازمان صدا و سیما دریافت کردیم و تمام بخش‌ها خود را موظف می‌دانند در این اقدام بزرگ نهایت همکاری را داشته باشیم.

فاطمی‌نویسی، ادامه داد: فعالیت‌های ستاد ملی بازآفرینی شهری ایران توسط سازمان صدا و سیما  پوشش داده می‌شود؛ اما از ابتدا قرار بر این شد برای امر بازآفرینی شهری برنامه های هوشمندانه تدارک ببینیم به نحوی که قابل پایش و پیگیری بوده و اثر بخشی آن معلوم باشد.

مهمترین رویکردها در برنامه سازی

رئیس  مرکز سیمای استان های صدا و سیما به مهمترین رویکردهای برنامه سازی در حوزه بازآفرینی شهری اشاره کرد و گفت: نخست، تولید برنامه‌های فاخر برای نمایش آثار زندگی حاشیه‌نشینی و زاغه‌شینی اطراف شهرها به همراه ارائه راهکارهایی برای تغییر وضعیت در دست اقدام است.

فاطمی‌نویسی، درباره دومین رویکرد صدا و سیما در پرداختن به مسئله بازآفرینی شهری، توضیح داد: بررسی آسیب‌های اجتماعی ناشی از حاشیه‌نشینی در میزگردهای کارشناسی و تبیین راهکارهای پیشگیری از مهاجرت روستائیان از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ دومین رویکرد است.

وی درباره سایر رویکردها، بیان کرد: رویکرد سوم، تهیه برنامه‌های آموزشی با هدف توانمندسازی و آشناسازی شهروندان حاشیه‌نشین، رویکرد چهارم پوشش خبری و اطلاع‌رسانی اقدامات بخش دولتی عمومی و خصوصی، رویکرد پنجم هم مصاحبه‌های صدا و سیما با مسئولان در خصوص حاشیه‌نشینی و آلونک‌سازی در اطراف شهرها و بافت‌های هدف بازآفرینی است.

اقدامات صدا و سیما در پرداختن به بازآفرینی شهری

این مقام مسئول در صدا و سیما با تاکید بر اینکه صدا و سیما عملکرد قابل توجهی ارائه داده هر چند هنوز تفاهم کامل صورت نگرفته است، به این اقدامات و عملکردها در ادامه سخنانش اشاره کرد.

فاطمی‌نویسی در این باره با ارائه آمار و ارقامی، توضیح داد: در حوزه صدا، معاونت صدا 116 ساعت برنامه پخش کرده که در این میان، رادیو فرهنگ با 40 ساعت برنامه بیشترین میزان پخش را دارد. معاونت سیما به 117 برنامه به طور مستقیم پرداخت. معاونت سیاسی 278 ساعت برنامه خبری، گزارش و تفصیل و تحلیل خبری پخش کرد. در استان‌ها یک هزار و 291 ساعت در حوزه صدا و 458 در حوزه سیما برنامه داشتیم. در همین زمینه، استان‌های آذربایجان غربی، قزوین و قم بیشترین برنامه را به خود اختصاص دادند.

وی افزود: برای سال جاری و طی هماهنگی به عمل آمده با ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، برنامه‌هایی در حوزه حاشیه‌نشینی با هدف آموزش مهارت‌های زندگی در اصفهان تهیه می‌شود. همچنین در استان‌های دیگر نظیر خراسان شمالی، خوزستان، سیستان و بلوچستان و دیگر استان‌ها تهیه خواهد شد.

رئیس  مرکز سیمای استان های صدا و سیما درباره انتظاراتی که بین سازمان صدا و سیما و ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار وجود دارد، گفت: ساخت تولیدات زیبا و امیدآفرین بر اساس شناخت درست از مسائل با ساختارِ متنوعِ ترکیبی، ساخت مستند نمایشی مثل فیلم کوتاه، حاوی مطالب لازم برای تمام سنین که این موارد بر اساس راهبردهای هماهنگ شده با شرکت بازآفرینی شهری ایران برای تدوین و تغییر، انجام می‌شود.

وی افزود: بهره‌گیری از توانمندسازی سیاستگذاری اجرایی، مدیریتی و حمایتی طرفین، جهت اجرایی کردن سیاست‌های کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری برای احیای بافت‌های فرسوده از دیگر انتظارات مطرح شده است.

فاطمی‌نویسی به فعال کردن گروه‌های قوی رسانه‌ای با مشورت شرکت بازآفرینی شهری ایران و دستگاه‌های عضو ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار اشاره کرد.

به گفته وی، در تفاهم‌نامه‌ای، پوشش برنامه‌های ستاد ملی بازآفرینی شهری ایران و معاونت‌های مربوطه در سطح کشور متناسب با اهداف سند ملی، اهداف ستاد بازآفرینی شهری ایران و تشکیل کارگروه‌های پیش‌بینی شده در دستور کار قرار دارد.

پیشنهادات سازمان صدا و سیما برای تولید برنامه

فاطمی‌نویسی به پیشنهاد سازمان صدا و سیما اشاره کرد و گفت: پیشنهادمان این است که برنامه‌های موجود به منظور مشخص شدن نقاط قوت یا ضعف، ارزیابی شود. علاوه بر این، تشکیل جلساتی را با حضور مدیران کل راه و شهرسازی در سطح استان‌ پیش‌بینی کردیم.

تقسیم کار پیشنهادی بین ستاد ملی بازآفرینی و صدا و سیما

وی درباره تقسیم کار پیشنهادی، توضیح داد: پرداخت و توجه دائمی به موضوع بازآفرینی شهری توسط صدا و سیما بر اساس روال معمول و جاری، پرداخت ویژه به مسائل ستاد بازآفرینی شهری با کمک و سفارش ستاد ملی بازآفرینی و دستگاه‌های عضو، فعالیت در حوزه فضای مجازی، انعکاس خدمات دولت، شهرداری‌ها، نهادهای عمومی و سمن‌ها از طریق فضای مجازی در تمام استان‌ها هم در دست اقدام است و برای مورد آخر یک معاونت تشکیل شده است.

فاطمی‌نویسی راه حل پیشنهادی به ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار برای کیفیت بیشتر برنامه های تولیدی در سازمان صدا و سیما را مطرح ساخت و تاکید کرد: در حوزه آسیب‌شناسی‌ باید اهداف و برنامه را تعریف کرد و آموزش برنامه سازان در اولویت قرار گیرد. اگر هزینه‌ها تامین شود می توانیم برنامه‌های چند وجهی با مشارکت اعضای ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، تهیه کنیم.

 

رئیس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات:

مدیران استانی صدا و سیما هنوز نسبت به بازآفرینی حساسیت لازم را ندارند

حبیب خراسانی، رئیس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات در چهل و هفتمین ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار طی سخنانی، اظهار داشت: از صدا و سیما تقاضا دارم سهم مخاطبان محلات هدف از برنامه‌های صدا و سیما را مشخص کند زیرا حداقل 60 درصد از مخاطبان صدا و سیما در محلات هدف ما یعنی بافت های ناکارآمد و فرسوده هستند اما سهم برنامه‌های صدا و سیما در این 60 درصد چقدر است؟ به نظر می‌رسد بر اساس گزارشی که ارائه شد، دو تا سه درصد هم نباشد.

وی با ارائه یک پیشنهاد مشخص، اظهار داشت: صدا و سیما در نخستین گام، سیاستگذاری‌ها و برنامه‌های خود را با سیاستگذاری‌ها و برنامه‌های ما در ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، تدقیق کند. برخی از استان ها با مشکل بافت های فرسوده و ناکارآمد به شکل جدی مواجه اند اما می بینیم که کمترین میزان برنامه‌سازی با موضوع بازآفرینی در همان استان‌ها انجام شده است.

به گفته رئیس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری ایران، صدا و سیما در استان‌ها را می‌توان با تغییر سیاست‌ها همراه کرد و این موضوع نیاز به اعتبار ندارد بلکه نیاز به راهبری صدا و سیما دارد. بهتر است صدا و سیما حرکت از آمار کمی را به سوی آمار کیفی سوق دهد به این معنا که در ارایه آمار تنها به ساخت چندین هزار ساعت برنامه اکتفا نکنیم بلکه به اثربخشی آنها نیز توجه کنیم.

خراسانی با اشاره به مذاکره وزیر راه و شهرسازی با رئیس سازمان صدا و سیما، بیان کرد: پیشنهاد می شود، یک برنامه صبحگاهی و یک برنامه شامگاهی مامور تهیه و تولید برنامه با موضوع بازآفرینی شهری شوند. اگر دکتر آخوندی صلاح می داند تاریخی برای این شروع برنامه ها مشخص و ظرف چند هفته سهم و نقش ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار و شرکت بازآفرینی ایران هم در آن مشخص شود.

وی ادامه داد: بحث آموزش هم اهمیت زیادی دارد. پیش از آموزش کنشگران و مردم، نیازمند آموزش مدیران صدا و سیما و برنامه سازان هستیم؛ به همین منظور، ضروری است یک جلسه از افق رسانه به موضوع بازآفرینی برای آموزش رسانه‌ها اختصاص یابد.

رئیس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری ایران، ادامه داد: در گزارش ارائه شده از سوی صدا و سیما در این جلسه از ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار تنها چند مورد از آنها منطبق بر اهداف ما بود. نزدیک به 90 درصد برنامه‌های ارائه شده صدا و سیما با سیاست‌های برنامه ملی بازآفرینی شهری، مواضع رئیس جمهور و وزیر راه و شهرسازی هماهنگ نیست.

وی در ادامه به اقدام مشترک اعضای ستاد ملی بازآفرینی اشاره کرد و اظهار داشت: برنامه‌های متکثری توسط ارگان ها و نهادهای درگیر امر بازآفرینی شهری در صدا و سیما ساخته می‌شود، یعنی هر ارگانی به صورت انفرادی سفارش ساخت برنامه می دهد. اگر در این زمینه به یک هم افزایی برسیم و برنامه منسجمی را در امر اطلاع رسانی موضوع بازآفرینی در پیش گیریم، به نتایج بهتری دست پیدا می کنیم.

به گفته رئیس مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات شرکت بازآفرینی شهری ایران از شهریورماه هم برنامه زنده‌ای از شبکه یک صدا و سیما به مدت 20 دقیقه با موضوع بازآفرینی برگزار می‌کنیم.

به گفته خراسانی، مدیران استانی صدا و سیما هنوز نسبت به موضوع بازآفرینی حساسیت لازم را ندارند. اغلب مدیرکل استانی صدا و سیما در ستاد استانی شرکت نمی‌کند که بارها خواهش کردیم این نمایندگان هم حاضر شوند.