مرتضی میرباقری قائممقام وزیر کشور خواستار ورود بحث اصلاح و ساماندهی آسیبهای اجتماعی در برنامه پنج ساله ششم توسعه شد.
به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از پایگاه خبری وزارت راه وشهرسازی سیدمرتضی میرباقری قائممقام وزیر کشور در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، در خصوص برخی مشکلات اجتماعی و فرهنگی در مناطق حاشیهای شهرها و نحوه ساماندهی آن اظهار کرد: متأسفانه در کشورهای جهان سوم ما با «آنومی نهادی» مواجه هستیم به این معنا که نهادها و دستگاههای اقتصادی در اولویت هستند و نهادهای اجتماعی و فرهنگی در اولویتهای آخر و اگر هم از آنها حمایت شود، تنها با هدف توجیه فعالیتهای اقتصادی دولتهاست.
قائممقام وزیر کشور در امور اجتماعی و فرهنگی ادامه داد: در ایران نیز همواره در طول برنامههای پنج ساله توسعه، مسائل اقتصادی در اولویت بوده و هیچ حرفی از ساماندهی مسائل اجتماعی و فرهنگی نشده است؛ تنها در برنامه چهارم، یکی دو بند درباره آسیبهای اجتماعی وارد برنامه توسعه شد که آن هم عملی نشد و نهایتا همان یکی دو بند نیز از برنامه پنجم توسعه حذف شد.
رئیس مرکز امور اجتماعی وزارت کشور با اشاره به آغاز مهاجرت و حاشیهنشینی در ایران از دهه ۴۰ و ادامه آن تا به حال افزود: متأسفانه برنامهریزیها در کشور به گونهای بوده است که ۵ یا ۶ استان برخوردار داریم و مابقی استانها رها شده باقی ماندهاند. به عنوان مثال میزان بیکاری در سیستان و بلوچستان ۲۹ درصد یا در دو سه استان زاگرس مرکزی میان ۴۰ تا ۶۰ درصد است؛ همچنین کمیته امداد بیشترین کمکهزینه را به اهالی استانهای کهگیلویه و بویراحمد و لرستان میدهد؛ حال آنکه این استانها بیشترین منابع زیستی و خدادادی را دارند.
وی با اشاره به مهاجرت سالانه ۱۸ درصد جمعیت ایران، گفت: این آخرین میزان مهاجرت در طول یک سال است و اگر بخواهیم میزان مهاجرت سالهای گذشته را هم به آن بیفزاییم، عملا ۷۰ درصد جمعیت ایران مهاجرت کردهاند که به حاشیهنشینی دامن زده است.
معاون اجتماعی فرهنگی وزیر کشور برخی دیگر از مشکلات و بزههای موجود در کشور را که عمدتا معلول حاشیهنشینی است یادآور شد و خاطرنشان کرد: زندانی شدن سالانه نیم میلیون نفر و نیز وجود ۲ و نیم میلیون نفر معتاد، ۳ و نیم میلیون نفر بیکار و ۱۰ میلیون نفر حاشیهنشین، بستر ازدیاد انواع بزهها را در کشور فراهم میکند که ایجاد ستاد ملی بازآفرینی نقطه امیدی برای برنامهریزی و تلاش در رفع این نابهسامانیهای اجتماعی است. چرا که رفع این مشکلات تنها در سایه انجام کار فرادستگاهی و مشترک همه دستگاههای مربوطه است و نقش مدیریت اقدامات اختصاصی هر دستگاه و هماهنگسازی آن با سایر دستگاهها را ستاد ملی بازآفرینی به ریاست وزیر راه و شهرسازی به خوبی ایفا میکند.
دبیر شورای اجتماعی کشور در پاسخ به پرسشی در خصوص نحوه ساماندهی این مشکلات تاکید کرد: اولین اقدام این است که اصلاح آسیبهای اجتماعی در برنامه ششم توسعه کشور گنجانده شود؛ همچنین باید در یک کار فرهنگی منسجم، مستندهایی ساخته و در صداوسیما نمایش داده شود تا مردم عمق فاجعه در مناطق حاشیهای را دریابند. مردم اگر بفهمند ما با چه مشکلاتی در بافتهای ناکارآمد حاشیهای مواجهیم، خودبهخود از دریافت یارانه نقدی به نفع ساماندهی بافتهای حاشیهای شهرها و کلانشهرها انصراف میدهند. اگر تنها دو دهک انتهایی جامعه از نظر درآمدی (دهکهای ۹ و ۱۰)، از دریافت یارانههای نقدی انصراف دهند، میتوانیم در عرض پنج سال کل حاشیهنشینی را جمعآوری و ساماندهی کنیم.