رئیس اداره عمران و بهسازی شهری استان ایلام با اشاره به وضعیت بازآفرینی شهری در این استان، از شناسایی 9 محله هدف بازآفرینی در ایلام خبر داد.
خانم مهندس لیلا کلانتری در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی شرکت عمران و بهسازی شهری ایران با اعلام این خبر گفت: شهرستان ایلام به عنوان پایلوت بازآفرینی در دستور کار استان قرار گرفته است؛ به این دلیل که ایلام تنها شهر دارای 100 هزار نفر جمعیت به بالا در کل استان ایلام است و از سوی دیگر دروازه اصلی رفتوآمد زائران به کربلا محسوب میشود.
* ایلام پایلوت بازآفرینی شهری شود
رئیس اداره عمران و بهسازی شهری اداره کل راه و شهر سازی استان ایلام با اشاره به اینکه وضعیت بازآفرینی شهری در استان ایلام در جلسه مورخه سهشنبه پنجم بهمن ماه ستاد ملی بازآفرینی بررسی میشود، تاکید کرد: از مسئولان ستاد ملی بازآفرینی درخواست داریم شهر ایلام را به عنوان یکی از شهرهای پایلوت بازآفرینی قرار دهند چراکه این شهر مسیر اصلی ورود زائران به کربلاست و راهاندازی راههای مواصلاتی در آن ضروری است.
مهندس کلانتری گفت: در ایلام 9 محله هدف در زمینه بافتهای تاریخی، ناکارآمد میانی و سکونتگاههای غیررسمی معین شده است. شهرستان «دره شهر» به عنوان پایلوت بافت تاریخی، «ایوان، آبدانان و سرآبله» پایلوت بافت ناکارآمد میانی و «ایوان و ایلام» پایلوت سکونتگاههای غیر رسمی انتخاب شده اند .
به گفته رئیس اداره عمران و بهسازی شهری اداره کل راه و شهر سازی استان ایلام ، مساحت کلی محلات هدف بازآفرینی این استان یک هزار و 24 هکتار معادل 27 درصد مساحت شهری استان و 0.8 درصد مساحت 130 هزار هکتاری کل محلات هدف کشور است.
مهندس کلانتری ،در حالی این استان را پیشرو در جریان بازآفرینی شهری دانست که در سرانههای عمومی پایینترین رتبه کشوری را دارد. وی در این باره اظهار داشت: از سال گذشته تاکنون هفت ستاد استانی در ایلام برگزار شد اما این استان در سرانههای عمومی کشور پایینترین رتبه را در مقایسه با سایر استانها دارد.
وی وضعیت زیرساخت استان ایلام در حوزه برق و گاز را مناسب ارزیابی کرد و افزود: در حوزه زیرساختهای برق و گاز وضعیت بهتر است و خدماترسانی در بیشتر محلات صورت گرفته است اما این استان در خدماترسانی آب و فاضلاب با مشکلات جدی روبروست.
مهندس کلانتری در ادامه، شهر ایلام را مهاجرپذیر و مهاجرفرست اعلام کرد و گفت: مهاجرفرستی استان آمار بیشتری دارد که به دو نوع مهاجرفرستی درون و بیرون استانی تقسیم میشود. عواملی نظیر اشتغال، تحصیل و خدمات، مهاجرفرستی را افزایش داده است.
رئیس اداره عمران و بهسازی شهری اداره کل راه و شهر سازی استان ایلام ادامه داد: با بررسی سکونتگاههای غیررسمی شهر ایلام، مشخص شد پنج درصد مهاجرتها از عراق و کرمانشاه و 95 درصد دیگر قومی و قبیلهای و از دو شهر سرآبله و مهران بوده است.
وی ، 50 درصد روستاهای مرزی ایلام را خالی از سکنه به علت مهاجرت اعلام و تاکید کرد: این امر هشدارهای امنیتی را به دنبال دارد چرا که ایلام یک استان مرزی محسوب میشود. تعداد این روستاها زیاد است اما باید توجه ویژهای به روستاهای مرزی داشت.
مهندس کلانتری با بیان اینکه اجرای کمربند سبز در پیشگیری از رشد سکونتگاههای غیررسمی یکی از راههای پیشنهاد شده برای سامان دادن به این بافتهاست، گفت: توانمندسازی روستاها و روستائیان میتواند مانع از پیشروی این سکونتگاهها شود. ظرفیتسازی، آموزش، اجرای نهاد توسعه محله، جلب مشارکت مردم به امور همگانی و توجه به زنان سرپرست خانوار در محلات، در فهرست پیشنهاداتی قرار دارد که به بهسازی محلات بازآفرینی کمک میکند. علاوه بر این، فرهنگسازی و ارائه تسهیلات متفاوت به محلات مورد هدف با توجه به پایینتر بودن ظرفیت معیشتی این شهروندان، ضروری به نظر میرسد.
وی ادامه داد: شهرهای کوچک استان ایلام از نظر جمعیتی تفاوتی با روستا ندارد و میان شهر و روستا بلاتکلیف ماندهاند، بنابراین لازم است با دید روستا – شهر به آنها نگاه کرد.
مهندس کلانتری همچنین به احیای برخی آثار ملی ثبت شده در استان ایلام اشاره کرد و اظهار داشت: حدود 750 اثر ملی در استان ایلام ثبت شده که در زمینه جذب توریسم، اقدامات جامعی برای این آثار ملی صورت نگرفته است. دو اثر ملی «باغ ایرانی» و «کاخ فلاحتی» در مرکز شهر قرار دارند که احیای این دو بافت تاریخی اهمیت دارد. همچنین تالار گفتمان شهر که مورد تاکید وزیر راه و شهرسازی است، جنبه تاریخی دارد و لازم است در خصوص بهسازی و بازآفرینی آن تصمیم گیری شود .
رئیس اداره عمران و بهسازی شهری اداره کل راه و شهر سازی استان ایلام خاطرنشان کرد: استان ایلام دروازه عتبات عالیات است بنابراین ضروری است مسئولان نگاه ویژهای به این استان داشته باشند. این استان علاوه بر زیرساختهای ضعیف، از تابآوری پایینی برخوردار است به طوری که در سیل سال 94، بالای 70 درصد شهر ایلام در اثر سیل تخریب شد یا آسیب جدی دید.