ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

فریدون بابایی‌اقدم عضو هیات‌مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران، در جریان سفر به استان آذربایجان غربی با بازدید از بافت های فرسوده و ناکارآمد مهاباد، نسبت به روند فزاینده تفکیک‌های غیراصولی و ساخت‌وساز در شیب‌های تند این شهر هشدار داد و خواستار کنترل جدی توسعه‌های ناهماهنگ شهری شد.

به گزارش خبرنگار شرکت بازآفرینی شهری ایران، بابایی‌اقدم در حاشیه بازدید از بافت‌های ناکارآمد مهاباد گفت: مهاباد شهری است با پیشینه فرهنگی غنی که بافت کنونی آن با هویت تاریخی و فرهنگی شهر همخوانی ندارد. از سوی دیگر، شرایط توپوگرافی خاص منطقه موجب بروز محدودیت‌های جدی در توسعه فیزیکی شهر شده است.

او افزود: مساحت محدوده فعلی شهر متناسب با جمعیت آن نیست و تراکم جمعیت در بسیاری از نقاط بالاست. کمبود اراضی مناسب برای توسعه فیزیکی باعث شده مدیریت شهری ناچار به اتخاذ سیاست‌های انقباضی شود و در نتیجه، ساخت‌وسازها به سمت تپه‌ها و دامنه‌کوه‌های اطراف شهر با شیب‌های نامناسب گسترش یابد.

عضو هیات‌مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران با ابراز نگرانی از وضعیت تفکیک‌های غیراصولی گفت: در حال حاضر، بخش زیادی از تفکیک‌ها در شیب‌های بالای ۱۰ درصد و به ‌صورت ریزدانه انجام می‌شود. معابر این مناطق طولانی، کم‌عرض و فاقد کدهای ارتفاعی مشخص هستند که این موضوع خطرات فنی و ایمنی متعددی به‌همراه دارد.

او خاطرنشان کرد: هرچند بررسی‌ها در چند سکونتگاه غیررسمی مهاباد نشان می‌دهد کیفیت ابنیه از نظر پایداری در سطح نسبتاً قابل‌قبولی است، اما تداوم روند ساخت‌وسازهای غیرمجاز در بلندمدت منجر به کمبود اراضی خدماتی و عمومی خواهد شد. این در حالی است که با شکل‌گیری کامل بافت، نیاز به فضاهای عمومی و خدمات شهری افزایش می‌یابد، اما زمینی برای این کار باقی نمی‌ماند.

بابایی‌اقدم با اشاره به اقدامات شهرداری مهاباد در راستای ساماندهی بافت‌های هدف گفت: شهرداری فعالیت‌های موثری از جمله احداث کمربندی در یکی از سکونتگاه‌های غیررسمی آغاز کرده است که نقش کمربند حایل را برای جلوگیری از گسترش این سکونتگاه‌ها ایفا می‌کند. با این حال، ساخت‌وسازهای غیرمجاز همچنان در مناطق مختلف مشاهده می‌شود.

او ادامه داد: شرکت بازآفرینی شهری ایران در قالب تأمین قیر رایگان برای بهسازی و آسفالت معابر خاکی محلات هدف، به بهبود کیفیت زندگی ساکنان کمک کرده است. در این راستا از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲، در مجموع ۸۰۰ تن قیر رایگان در اختیار شهرداری مهاباد قرار گرفته و تعهدات شرکت در قالب پروژه‌های اقدام مشترک نیز در حال انجام است.

بابایی‌اقدم درباره اهداف سفرهای استانی گفت: یکی از اهداف این بازدیدها، ارزیابی میزان تحقق برنامه‌های اقدام مشترک است. در مهاباد به‌دلیل محدودیت زمین، اجرای پروژه‌های روبنایی دشوار است. این شهر دارای ۱۴۶ هکتار بافت فرسوده و ۲۴۸ هکتار سکونتگاه غیررسمی است که در مجموع ۳۹۴ هکتار از بافت‌های ناکارآمد شهری را شامل می‌شود و حدود ۸۰ هزار نفر از جمعیت ۲۰۰ هزار نفری مهاباد در این محدوده‌ها زندگی می‌کنند.

او از اجرای پروژه‌های بازآفرینی در محله‌های هدف خبر داد و گفت: در محله پشت‌تپه و باغ‌سی سه پروژه‌هایی در حال اجراست. از جمله احداث مدرسه ۱۲ کلاسه در زمینی به مساحت یک‌هزار و ۶۳۵ مترمربع که تاکنون بیش از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

بابایی‌اقدم در پایان بر اهمیت برگزاری منظم جلسات ستادهای بازآفرینی شهری در استان و شهرستان تأکید کرد و افزود: نظارت مستمر، تعیین تکالیف دستگاه‌های عضو ستاد و پیگیری مشکلاتی همچون ساخت‌وسازهای غیرمجاز می‌تواند زمینه تحقق سیاست‌های بازآفرینی شهری در محلات هدف را فراهم کند و مانع از گسترش بافت‌های مساله‌دار در آینده شود.