بافت تاریخی تهران در درون حصار ناصری که بیشترین آثار تاریخی بر جای مانده از دوران صفوی تا دوران معاصر را در درون خود جای داده ، طی یک دهه گذشته ، قریب به " هزار بنای ارزشمند " خود را از دست داده است .
بافت ها و بناهای تاریخی به رغم آنکه " عنصر هویت بخش شهری " به شمار می آیند ، با معضلات عدیده اجتماعی ، کالبدی و بصری مواجه اند و شوربختانه " روند تجدید حیات " آنها از " روند تخریب " عقب افتاده است . لذا تا دیر نشده باید کاری کرد و با زدودن غباز از چهره تاریخی ، این ارزش ها را نمایان ساخت .
" انجمن صنفی مهندسان مشاور و معمار و شهرساز " به عنوان یک " نهاد حرفه ای و تخصصی برخاسته از بین مشاوران فعال در حوزه مهندسان مشاور در حوزه شهرسازی و معماری کشور" در این زمینه " مسئولیت مدنی " احساس می کند این انجمن با هدف " صیانت و پاسداشت از میراث فرهنگی " و " پایان دادن به روند قهقرایی تخریب بافت تاریخی " ، پیشگام جنبشی با عنوان " جنبش استقرار مهندسان مشاور در بافت تاریخی تهران " شده است .
در این ارتباط اعضای انجمن صنفی که دغدغه ارزش های فرهنگی و تاریخی را دارند ، آماده اند در گام نخست " دفاتر کار " و در گام بعد " محل سکونت خود " را به درون محله های تاریخی پایتخت منتقل کنند .
این اقدام به عنوان یک " الگو" و " سبک جدید زندگی " قابلیت تعمیم به کل کشور را دارد و امید می رود که با پیوستن " سایر نهادهای تخصصی " به این جریان ، " جنبش بازگشت به بافت تاریخی " در سراسر کشور فراگیر شود .
اعضای " انجمن صنفی مهندسان مشاور معمار و شهرساز " بر این باورند که حضور " دفتر " دفاتر مهندسان مشاور " در محله های قدیمی تهران " ، علاوه بر " ایجاد تقاضا " و " رونق بخشیدن به کارکردهای خدماتی وابسته به فعالیتهای مهندسی ، فرهنگی و هنری" ، " بهبود کالبد ، سیما شهری و کیفیت محیطی " را نیز به همراه خواهد داشت .
در صورت شکیبایی و پیگیری اندیشمندانه و پشتیبانی همه جانبه ، با دگرگونی " سیمای اجتماعی بافت " ، " منزلت اجتماعی بافت تاریخی " ارتقا خواهد یافت و آثار نابهنجاری ها و بزهکاری های آشکار و پنهان خزیده در بافت تاریخی برچیده و موجبات تحریک تاب آورانه " چرخه حیات مدنی " و " ارتقای کیفیت زندگی " در محدوده تاریخی تهران فراهم می شود .
" حفاظت از بناها و بافت های ارزشمند و تاریخی تهران " نیازمند مشارکت همه جانبه نهادهای دولتی ، عمومی و خصوصی است . در این میان اعضای " انجمن مهندسان مشاور معمار و شهرساز " به نوبه خود آماده اند تا با پذیرش مخاطرات و چشم پوشی از " رفاه متداول "
" سد شکنی " کنند و در بافت تاریخی اقامت گزینند .
در این میان انتظار می رود در جهت تحقق اهداف جنبش ، بستر سازی های زیر نیز از سوی دولت ، نهادهای عمومی و نهادهای ذی مدخل صورت پذیرد :
· یاری در جهت انتخاب اماکن و محدوده های پایلوت و تهیه و تصویب برنامه و طرح برای تحقق اهداف
· مساعدت در جهت افزایش سرمایه های اجتماعی در بافت تاریخی منتخب با مشارکت ساکنان فعلی و جدید
· فرآهم آوردن زیر ساخت های کالبدی و تمهیدات ترافیکی در محله منتخب
· اولویت بخشیدن به اقدامات بهسازی و مرمتی در بافت محلات تاریخی منتخب
· در نظر گرفتن تسهیلات مالی و اعتبارات جهت تملک ، استحکام بخشی ، مرمت و احیای بناهای تاریخی
· در نظر گرفتن معافیت های مالیاتی و عوارض ( عوارض تغییر کاربری ، کسری پارکینگ ، عوارض کسب و پیشه ، مالیات بر درآمد ، مالیات بر ارزش افزوده ) برای محله و بناهای منتخب
· در اختیار گذاشتن بناهای ارزشمند با تسهیلات ویژه
انجمن مهندسان مشاور معمار و شهرساز