بزرگداشت 8 ام نوامبر به عنوان روز جهانی شهرسازی ، که نخستین با ر در سال 1949 به پیشنهاد پروفسور پائولرا ، استاد دانشگاه بوینس آیرس انجام شد ، بیش از هر اقدامی ترویجی است برای افزایش آگاهی جهانی از نقش شهرسازی در بهبود کیفیت زندگی جاری در سکونتگاههای انسانی .
ü هدف اصلی بر پاداشتن چنین مناسبتی در بیش از 40 کشور جهان ، نه فقط میثاق مجدد متخصصین ، بلکه مهم تر از آن ارتقای آگاهی عمومی در مورد ایده آل های کمی و کیفی زندگی شهری در قرن شهری است ، و از این منظر رویکرد ترویجی را دنبال می کند .
ü از سال 2009 به بعد ، در این روز دست آوردهای مهم برنامه ریزان و طراحان شهری در اقصی نقاط جهان از طریق کنفرانس های آنلاین عرضه شده و به اشتراک گذاشته می شود .
ü زمینه موضوعی گرامیداشت روز جهانی شهرسازی در سالجاری با محوریت " شهرها و تغییرات آب و هوایی : پاسخ های محلی به یک چالش جهانی " تعریف شده است .
ü در واقع ، یکی از اهداف گرامیداشت روز جهانی شهرسازی در سرتاسر دنیا ، آشتی مجدد دانش تخصصی و دانش محلی از طریق تحقق مفاهیم کلیدی مشارکت ، همکاری ، خلاقیت ، نوآوری در فرآیند رویایی این دو حیطه دانش است .
ü استفاده از واژه Town و نه Urban به نقش ساحت تخصصی شهرسازی در همه مقیاس های سکونتگاهی اشاره دارد و ار تمرکز صرف بر نقاط شهری و کلانشهری عامدانه پرهیز می کند .
ü از جمله برنامه های اجرا شده در این روز می توان به سمینارهای تخصصی و عمومی ، بازدید شهرسازان از مدارس و گفتگو با دانش آموزان ، برگزاری سمینارهای ترویجی توسط دانشجویان ، شرکت در برنامه های عمومی مانند درختکاری عمومی ، برگزاری جلسات گفتگو در اجتماعات محلی ، ارائه دست آوردهای متخصصان شهرسازی در بهبود کیفیت ریست اجتماعات محلی و مراکز شهری ، و مواردی از این دست نام برد .
ü قلب مفهومی همه مناسبت ها ، انتشارات و برنامه های برگزار شده تلاش برای تحقق اجتماعات پایدار شهری است ؛ افزایش آگاهی جوامع محلی ، تلاش برای تبیین نقش برنامه ریزی و نحوه آمیزش آنها با نیازها و مطالبات محلی ، توانمندسازی جوامع محلی در ارائه نظرات و دغدغه های خود و شریک شدن در گفتمان توسعه شهری ، و تبیین اصول ، ضرورت ها و ظرایف مفهوم پایداری در ارتقای کیفیت زیست حوامع .
ü حوزه دیگر مورد تاکید در بزرگداشت روز شهرسازی ، تبیین نقش برنامه ریزی شهری در فرآیند تصمیم سازی و تصمیم گیری و ارتباط آن با بدنه حکومت شهری است .
ü در واقع مادامی که ساحت حرفه ای با دو ساحت مدیریتی و ساحت مردمی در رابطه چند جانبه قرار نگیرد تحقق اجتماعات پایدار شهری هدفی دور از دسترش باقی خواهد ماند .
ü در آمیزش خصلت ترویجی روز جهانی شهرسازی و محتوای تبیینی روز جهانی شهرها (31 اکتبر) ، آنچه که حائز اهمیت است تحقق چشم انداز جهانی شهرها برای تبدیل شدن به مکان هایی همه شمول تاب آور ، و پایدار ، از طریق توسعه روابط میان ساحت های موثر بر کیفیت زندگی در شهرها ( سه ساحت فوق الذکر) و تکیه بر ارتقای دانش مشترک و پایدار کردن توسعه مشترک در تحقق این اهداف است .
دفتر پژوهشهای فرهنگی
گروه شهرشناسی
آبان ماه 95