دومین کارگاه از دورههای آموزشی احیاء، بهسازی، نوسازی و توانمندسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری با عنوان"معرفی تجارب دفاتر تسهیلگری و خدمات نوسازی"، مورخ 1395/3/5، در شهر اهواز برگزار گردید.
این کارگاه با همکاری شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران، اداره عمران و بهسازی شهری اداره کل راه و شهرسازی استان خوزستان و شرکت مهندسین مشاور شهراندیش آمایش،کارگزار شرکت مادر تخصصی در استان خوزستان و با حضور مدیران و کارشناسان امور شهری استان خوزستان، اساتید، دانشجویان و صاحب نظران در سالن کنفرانس هتل بوستان سازمان آب و برق خوزستان برگزار گردید.
در این کارگاه ابتدا آقای مهندس منصور استادی، معاون دفتر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران،ضمن تشریح مفاهیم و اصول برنامههای توانمندسازی، به ارائه ویژگیهای اسکان غیررسمی، جایگاه قانونی، اهداف سند ملی بازآفرینی شهری پایدار، ارکان بازآفرینی و ترتیبات نهادی تشکیل دفاتر تسهیلگری با رویکرد بازآفرینی شهری پرداخته و سپس آقای مهندس کمال نوذری کارشناس دفتر ملی بازآفرینی شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران، نسبت به تشریح مراحل تشکیل، وظایف پیشنهادی، نحوه ارتباط دفاتر تسهیلگر با دستگاههای محلی اشاره نموده و در انتها مرکز توسعه محله" تپه الله اکبر" در استان هرمزگان به عنوان یک نمونه نسبتا موفق(در چارچوب طرح توانمندسازی اجتماع محور سازمان بهزیستی) مورد بررسی قرار گرفت.
در ادامه آقای مهندس استادی هدف از تشکیل چنین دفاتری را بیرون آوردن مردم از شرایط انفعال و تبدیل آنها به شرکای فعال در توسعه محلی عنوان کردند و به تجربه محله" سهلآباد شیراز" به عنوان یکی از تجربیات ارزشمند کشور در این خصوص پرداختند.
سپس آقای مهندس پیروانه مدیر شهرسازی شرکت مهندسین مشاور شهراندیش آمایش و کارگزار شرکت مادر تخصصی در استان خوزستان، اذعان داشتند باید بپذیریم که سکونتگاههای غیررسمی و ساکنین آنها بخشی از شهر ما هستند و به دلائل مختلف دارای فقرهای متفاوت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و... بوده و به دلیل همان فقری که دچار هستند نیازمند توجه بیشتر میباشند، تجربه ده سالهء اخیر در کشور نشان میدهد که این توجه باید با محوریت مردم اتفاق بیفتد.
در ادامه آقای مهندس کاوه حاجی علی اکبری، ضمن ارائهء تاریخچهای کامل از فرآیند تشکیل دفتر تسهیلگری در کشور نسبت به تشریح سازوکارهای قانونی و مشکلات موجود در فرآیند فعالیت این دفاتر پرداختند.
در پایان آقای مهندس شهبازیان، رئیس اداره عمران و بهسازی شهری خوزستان اظهار داشتند"روشهای در پیشگرفته شده توسط دولتهای پیشین درخصوص ساماندهی بافتهای فرسوده، یک نگاه حاکمیتی بود، دستور اقدامات از سازمانهای مربوطه بدون توجه به نیاز و خواست مردم صادر میشد، منطقه تخریب و سازهها و مستحدثاتی ساخته میشد که نه مطابق با نیازها و خواستههای مردم بود و نه با فرهنگ بومی منطقه سازگاری داشت، نتیجتا این ساخت و سازها بعد از مدتی بیاثر میماند، مردم استقبال نمیکردند، تبدیل به مخروبههایی میشدند و دوباره همان وضعیت پیش میآمد، در حال حاضر نگرش تغییر کرده است، قرار است ساماندهی بافتهای فرسوده براساس نیازها و خواستههای مردم و مطابق با فرهنگ و درخواست ساکنین صورت بگیرد. دفاتر تسهیلگری در واقع نهادهای تخصصی هستند که قرار است در مناطق مختلفی از بافتهای فرسوده استان ما شکل بگیرند، نیازهای مردم را دریابند، براساس آن طرح و برنامه بدهند و توسط ستادهای شهرستانی و ستادهای استانی که تشکیل شده است، برای تصویب، تامین اعتبار و اجرا حمایت شوند."