رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه چهار منطقه حاد از نظر فرسودگی و ناپایداری در تهران وجود دارد گفت: اگر در این چهار منطقه زلزلهای به بزرگای ۷.۲ تا ۷.۳ ریشتر رخ دهد بالغ بر ۸۰۰ هزار نفر تلفات خواهیم داشت.
به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی دکتر محمد شکرچی زاده در پنجمین نشست زلزله تهران که صبح امروز چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ماه با عنوان زلزله تهران و بافت فرسوده در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار شد گفت: مرکز تحقیقات ۴۰ سال قبل با هدف تهیه آییننامه دستورالعمل ساختوسازهای مقاوم در برابر زلزله و پس از زلزلههای مرگبار دهه ۵۰ در جنوب خراسان تاسیس شد. بنابراین فلسفه وجودی مرکز تحقیقات تهیه آییننامه ساختمانهای ضد زلزله است و بعدها وظایف دیگری به عهده این مرکز گذاشته شد.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به تهیه مباحث مختلف مقررات ملی ساختمان افزود: بیشتر مباحث مقررات ملی ساختمان به توضیح درباره مقاومسازی ساختمان در برابر زلزله میپردازد که تدوین این مباحث بر عهده مرکز تحقیقات است.
وی ایجاد شبکه لرزهنگاری و شتابنگاری در مرکز تحقیقات را یادآور شد و ادامه داد: این شبکه با بیش از ۱۱۰۰ دستگاه شتابنگار در سراسر کشور مرتبط است و لرزهها را ثبت میکند. همچنین در این مرکز در زمینه ژئوتکنیک لرزهای و معماری و شهرسازی بر اساس مقاومت در برابر زلزله پژوهشهای خوبی انجام شده است.
دکتر شکرچی زاده با بیان اینکه ما در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی کارگروه زلزله تهران را به عنوان یکی از زیرمجموعههای سازمان مدیریت بحران تشکیل دادهایم تصریح کرد: تهران به عنوان مرکز سیاسی و اقتصادی کشور و یکی از مهمترین پایتختهای اثرگذار در رویدادهای منطقه از نظر ژئوتکنیکی ناآرام است و هرازچندگاهی زلزلههایی به بزرگای حدود ۳ ریشتر را شاهدیم که نشان میدهد باید زلزله تهران به صورت خاص و جداگانه بررسی شود. تحقیقات در خصوص زلزله تهران میتواند الگوی دیگر کلانشهرها خصوصا تبریز قرار گیرد که وضعیت بدتری از تهران دارد.
وی با اشاره به آییننامه ۲۸۰۰ که در خصوص دستورالعملهای ساختمانسازی تدوین شده افزود: در این آییننامه نیز به مبحث زلزله اشاره شده که براساس آن شهرداری تهران باید درباره ساختمانهای بسیار بزرگ که قرار است در مناطق گسلخیز تهران ساخته شوند تحقیق کند تا روی گسل بودن یا نبودن محل ساخت و ساز ساختمانهای بزرگ مشخص شود. در جلساتی که با شورای شهر تهران، سازمان زمینشناسی و شهرداری تهران داشتیم محدوده گسلهای تهران مشخص شده و شهرداری براساس آییننامه ۲۸۰۰ موظف است به ساختمانهایی که در محدوده گسلها هستند مجوز ساخت ندهد.
تاکید مقاومسازی ساختمانهای نوسازی شده در برابر زلزله در سند بازآفرینی
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: اگر در تهران زلزلهای رخ دهد آنچه خسارتبارتر از خود زلزله است آتشسوزیهای در اثر ترکیدگی شبکه گازرسانی است. این موضوع در کنفرانس آتش هفته آینده بررسی خواهد شد. سند ملی بازآفرینی بافتهای ناکارآمد به تصویب هیئت دولت رسیده که در آن بر مقوله مقاومسازی ساختمانهای نوسازی شده در برابر زلزله تاکید فراوانی شده است. این سند مورد توجه مقامات عالی نظام و هیئت دولت در هفتههای اخیر واقع شد.
وی یادآور شد: در زمانی که مسکنسازی مطرح بود این بحث نیز مطرح شد که به جای ساخت مسکن مهر در خارج شهرها بافتهای ناکارآمد داخل شهرها که از نظر تاسیسات زیربنایی آمده هستند بازسازی شوند اما به این موضوع توجه نشد و ما این فرصت را از دست دادیم.
وی خاطرنشان کرد: امروز در تهران بیش از یک میلیون نفر و در سراسر کشور ۱۹ میلیون نفر در بافتهای ناکارآمد زندگی میکنند. در برخی شهرها از جمله بندرعباس تا ۴۰ درصد محدوده شهری بافت ناکارآمد است اما به جای بهسازی این بافتها مسکن مهر را در بیرون شهر ساختیم. بنابراین لازم است تا به کمک بخش خصوصی بافتهای فرسوده بهسازی و زندگیپذیر شوند. البته لزوم رعایت مقاومسازی در برابر زلزله و کاهش ریسکپذیری در برابر مخاطرات در بهسازی این بافتها از اهمیت بالایی برخوردار است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران وجود چهار منطقه حاد از نظر فرسودگی و ناپایداری را یادآور شد و اظهار کرد: اگر در این چهار منطقه زلزلهای به بزرگای ۷.۲ تا ۷.۳ ریشتر رخ دهد بالغ بر ۸۰۰ هزار نفر تلفات خواهیم داشت به خصوص مناطقی که در نزدیکی گسل شمال تهران و گسل کهریزک قرار دارند، بنابراین وقوع زلزله و فعال شدن گسلها در تهران اجتنابناپذیر است اما زمان آن مشخص نیست. در تهران یک میلیون پلاک رسمی به ثیت رسیده که ۲۰۰ هزار پلاک آن در بافتهای فرسوده قرار دارند و از ۷۰ هزار هکتار مساحت شهر تهران ۶ درصد در بافت ناکارآمد و ۳۰ درصد در بافت ناپایدار واقع شده است.