استان «چهار محال و بختیاری» مرتفع ترین استان کشور، با مساحت 8687 هکتاری، جمعيتي بالغ بر 492 هزار نفر را در 9 شهرستان خود جاي داده است.
به گزارش روابط عمومی «شرکت بازآفريني شهري ايران»، 1674 هکتار از مساحت این استان را در مجموع بافت ناکارآمد (شامل بافت ناکارآمد ميانی يا فرسوده، تاريخي يا سکونتگاه غيررسمي) تشکیل میدهد که اين رقم حدود 19 درصد از کل مساحت استان است.
تقسیم بندی بافت ناکارآمد در استان
بر اساس تعاریف، بافت ناکارآمد شهری شامل سه بخش بافت ناکارآمد میانی یا فرسوده، بافت تاريخي و سکونتگاههاي غيررسمي است. در استان چهار محال و بختیاری 1165 هکتار بافت میانی، 135 هکتار بافت تاریخی و 383 هکتار سکونتگاه غیررسمی وجود دارد که به ترتیب 13.4، 1.5 و 4.4 درصد از مساحت استان را شامل میشوند.
مرکز استان و شهرستانها
به طور معمول بیشترین بافت ناکارآمد شهری در مراکز استانهای کشور قرار دارد. شهرکرد نیز از این قاعده مستثنی نیست و با 676 هکتار بافت ناکارآمد (14 درصد از کل مساحت شهر) به لحاظ وسعت، بیشترین بافت فرسوده را در خود جای داده است.
بر اساس آمار منتشر شده توسط «شرکت بازآفريني شهري ايران»، در بین شهرهای استان چهار محال و بختیاری، شهر کیان با 31 درصد بیشترین سهم بافت ناکارآمد را در سطح استان به خود اختصاص داده است. پس از آن، جونقان، بلداجی و هفشجان به ترتیب با 24، 20 و 19 درصد در مکانهای بعدی قرار دارند
نمودار شماره (1)
منبع: شرکت بازآفريني شهري ايران.
تسهیلات بانکی در استان
در راستای اجرای مصوبه شماره 90453/ ت51166هـ مورخ 8/8/1393 هيات محترم وزيران، از 300 هزار واحد سهمیه کل کشور طی سالهای 1393 تا 1396، معادل 18 هزار و 537 فقره تسهيلات از محل اعتبار از محل بانکهای عامل به منظور نوسازی و بهسازی محلات هدف بازآفرينی شهری، به استان چهار محال و بختیاری اختصاص يافته است.
از این رقم طی دوره مذکور، 2025 فقره سهمیه تخصیص داده شده که در نهایت 812 فقره به معرفی به بانک عامل منجر شده و 305 فقره به مرحله انعقاد قرارداد رسیده است.
اهداف برنامه ششم توسعه در استان
بر اساس اهداف کمی برنامه ششم توسعه، تا سال 1400 (سال پایانی برنامه) در این استان باید 429 هکتار از بافت ناکارآمد در 9 محله مورد بازآفرینی شهری قرار گیرد.
به گزارش دفتر طرح، برنامه و بودجه شرکت بازآفرینی شهری ایران، این اقدامات در شش بخش کلی از سال 1396 تا سال 1400 مورد هدف گذاری قرار گرفته اند.
بر این اساس، قرار است تا سال 1400، بازآفرینی شهری در توسعه امکانات و خدمات روبنایی در مقیاس شهری و محله ای با 406 هزار متر مربع و ارتقای زیرساختهای شهری و محلهای با دو میلیون و 393 هزار متر طول شبکه انجام شود. همچنین بهسازی و ارتقای فضاهای شهری و محله ای و توسعه قلمروی عمومی با 826 هزار متر مربع تا سال پایانی برنامه هدف گذاری شده است.
در بخش خدمات اجتماعی، ارتقای توانمندیهای اقتصادی، ظرفیتسازی اجتماعی و نهادی با 421 فعالیت در دست اقدام است. همچنین تهیه طرحها و برنامه های بازآفرینی در مقیاس شهری و محلهای در 129 هکتار و بهسازی، مقاومسازی و نوسازی مسکن در 9048 واحد مسکونی اقدام خواهد شد.
پروژه های جاری طراحی شهری
با هدف بازآفرینی شهری در استان چهار محال و بختیاری سه پروژه در سطح استان در مرحله مطالعه و معماری قرار دارد. دو پروژه برنامه توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی و طرح مسکن دولتی در شهرکرد تعریف شده اند که طرح مسکن دولتی در مرحله معماری قرار دارد. همچنین طرح برنامه توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی در محله تیربرزهای هفشجان نیز در دست مطالعه است.
پروژه های اجرایی در استان
به گزارش «شرکت بازآفريني شهري ايران»، دو پروژه اصلی «ساماندهی حاشیه مسیل» در محله اشکفتک (با 90 درصد پیشرفت) و شبکه جمع آوری آبهای سطحی در محلات مهدیه، چالشتر و اشکفت شهرکرد (با 90 درصد پیشرفت) در دست اقدام است. این دو پروژه بالغ بر 410 میلیون تومان از اعتبارات استانی را به خود اختصاص داده اند.