وحید داعی مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار شرکت بازآفرینی شهری ایران توضیحاتی در خصوص پروژههای بازآفرینی این استان ارایه کرد و گفت: شرکت بازآفرینی شهری با انجام مطالعات و بررسیهای بسیار محلات هدف را مشخص میکند، در استان ما این مطالعات در هفت شهر بیرجند، قائن، نهبندان، فردوس، بشرویه، سرایان و خوسف انجام و محلات هدف مشخص شده است و در این زمینه دارای یک سند بالادستی هستیم.
داعی با اشاره به اینکه مجموع مساحت این هفت شهر 7هزار و 931 هکتار است، گفت: جمعیت این شهرها ۳۲۸ هزار و ۸۹۵ نفر است و در مجموع این هفت شهر، هزار و هفت هکتار محلات هدف مصوب داریم که شامل بافتهای فرسوده، بافت تاریخی، روستاهای ادغام شده و سکونتگاههای غیررسمی است.
او افزود: در این هزار و هفت هکتار،۱۱۰ هزار و ۴۷۴ نفر ساکن اند یعنی تقریبا 33.6 درصد(یک سوم) جمعیت شهرها در محلات هدف زندگی می کنند. این موضوع بیانگر آن است که در این مناطق از تراکم جمعیتی بسیار بالایی برخورداریم، بنابراین توجه به این محلات نقطه کلیدی است. خوشبختانه طی چند سال اخیر وضعیت این محلات دگرگون شد و توجه ویژه به محلات صورت گرفت.
او با بیان اینکه بافتهای فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی همواره به عنوان یکی از مشکلات حوزه مدیریت شهری به شمار می روند، گفت: از مهمترین مشکلات در حوزه بافتهای فرسوده می توان به عدم مقاومت ساختمانها، وجود کوچههای کم عرض و بسیار باریک و ریزدانگی قطعات اشاره کرد که این بافتها را به مکانهای ناامنی تبدیل کرده است. برای مثال در صورت وقوع زلزله در این مناطق به دلیل عرض بسیار کم کوچهها، بحث امدادرسانی با مشکل مواجه می شود و چنانچه استان لرزه خیز باشد باید جدیتر به این موضوع پرداخته شود.
او ادامه داد: متاسفانه خراسان جنوبی جزو استانهای زلزله خیز به شمار میآید و زلزلههایی که در سالهای پیش رخ داده موید این موضوع است، بنابراین اهمیت توجه به بافتهای فرسوده در این استان پر رنگتر است.
داعی با اشاره به اینکه در استان خراسان جنوبی 44 پروژه بازآفرینی شهری تعریف شده است، توضیح داد: پروژههای ما در بخشهای مختلف و با تنوع بسیار بالا در حوزههای مختلف از قبیل بهسازی بافت های تاریخی، بهسازی معابر، بهسازی بافتهای فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی، توانمندسازی و مهارت آموزی ساکنان محلات هدف انجام می شود.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی افزود: در حوزه توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی ساکنان محلات، اولویت را به زنان و زنان سرپرست خانوار اختصاص داده و کلاسهای آموزشی متعددی برگزار کردیم تا این زنان بتوانند در حوزه اشتغال و اقتصاد ورود پیدا کرده و سطح درآمدی ساکنان این محلات را ارتقا دهیم.
او، احداث فونداسیون یک سالن ورزشی، احداث خانه محله که کاربردهای بسیاری در این محلات دارد، کمک به اصلاح شبکههای آب، احداث پارک و بازارچه، احداث مدارس و مرمت بناهای تاریخی را از جمله پروژههای در دست اقدام برشمرد و گفت: در مجموع به دنبال افزایش کیفیت زندگی در این محلات هستیم تا با ارایه خدمات روبنایی و زیربنایی ساکنان محلات بتوانند از خدمات شهری بیشتری بهره ببرند.
به گفته مدیرکل اداره راه و شهرسازی خراسان جنوبی پرداختن به مسائل و مشکلات اجتماعی باعث انسجام نقاط مختلف شهر و ساکنان این محلات با دیگر نقاط شهری می شود.
داعی، با اشاره به این که برای اجرای 44 پروژه مصوب، ۲۶ میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته شده است، افزود: خوشبختانه از این 44 پروژه ۲۵ پروژه با اعتبار حدود ۷ و نیم میلیارد تومان اتمام و تحویل داده شده است. اکنون ۱۹ پروژه دیگر در دست اجراست که حدود ۱۹ میلیارد تومان اعتبار برای آن در نظر گرفته شده است و ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
او گفت: در حال برنامهریزی هستیم تا بخشی از این پروژهها تا پایان سال به بهرهبرداری برسد و بخش دیگر را حداکثر تا 6 ماه اول سال آینده به اتمام برسانیم.