چهاردهمین نشست چهارشنبه های آخر هر ماه دپارتمان مطالعات شهری بنیاد علمی حریری با هدف پرداخت به مسئله «طراحی لبه های رودخانه های درون شهری» در سالن همایش های بنیاد علمی حریری شهر بابل با حضوری جمعی از مسئولین، اساتید، دانشجویان، اعضای نهادهای مدنی و عموم برگزار شد. پس از تلاوتی چند از آیات کریم ا... مجید و سرود ملی، جلسه با معرفی خانم دکتر فریال احمدی و دکتر حیدر نتاج سخنرانان اصلی جلسه آغاز شد.
به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از بنیاد علمی حریری خانم دکتر احمدی با تشریح مسائل مربوط به رودخانه ها به واسطه مداخلات انسانی، به مشکلات ناشی از عدم دسترسی به منابع و اکتفا به بازه های کوتاه تر در تجزیه و تحلیل الگوهای مورفولوژیک رودخانه ها اشاره کردند.
ایشان پیش از هر چیز سه مرحله را قبل از انجام مداخله، برای طراح الزامی دانستند: شناخت عناصر و ویژگیهای حیات(عناصر جانوری و پوشش های گیاهی)، شناسایی مقیاس تاثیرگذاری(منطقه ای، ملی و بین المللی) و تقسیم بندی منظر با توجه به ارزشهای طبیعی(میتوان به سند اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی مراجعه کرد).
دکتر احمدی در ادامه صحبت های خود با اشاره به هزینه های اقتصادی، زمانی، فرهنگی و اجتماعی ترمیم مناظر طبیعی، بر اهمیت و نقش احیا و حفاظت از سرمایه های طبیعی تاکید کردند.
ایشان ایجاد فضاهای بی دفاع، احداث خیابانهای عبوری و ایجاد پارکینگ در حریم رودخانه ها، دیوارکشی های بلند لبه رودخانه های فصلی و قطع ارتباط بصری شهروندان به رودخانه، سرپوشیده کردن رودخانه ها، ساخت و سازهای بی رویه و عدم رعایت حریم، انباشت زباله های بیمارستانی و مراکز بهداشتی یا فاضلابهای شهری و عدم لایروبی رودخانه ها از جمله مسائل رودخانه های درون شهری در کشور معرفی کردند.
در نهایت، ایشان با توضیح فرایندهای برنامه ریزی و مرمت منظر، راهکاریهای مداخلاتی و سوالاتی که یک طراح در طراحی مناظر شهری باید به آن پاسخ دهد، به ارائه نمونه موفقی از احیای رودخانه چئونگی چئون در سئول پرداختند.
در بخش دوم سخنرانی ها، دکتر حیدرنتاج، با ارائه تصاویری از رودخانه بابلرود واقع در شهرستان بابل به تشریح نقاط ضعف، پتانسیل ها و فرصتهای آن در عرصه طراحی فضاهای شهری پرداختند. تخریب منابع طبیعی اطراف بابلرود و پل محمدحسن خان، دست اندازی به حریم، ساخت جاده ساحلی در لبه رودخانه، دپوی زباله ها و نخاله های ساختمانی، پرکردن بستر رودخانه با نخاله و پوشیدن آن از نمونه های موردی بودند که ایشان به آن اشاره داشتند.
در بخش پایانی، پنل با حضور، دکتر عزیز عابسی، دکتر رضا اسماعیلی و سخنرانان جلسه برگزار شد.
دکتر عابسی در ابتدای گفتگو به توضیح رابطه گم شهرداری ها با سازمان هایی همچون آب منطقه ای و شرکتهای آب و فاضلاب پرداختند و بر مطالعات بین رشته ای تاکید کردند. دکتر اسماعیلی نیز، علاوه بر ضعف مدیریتی، ورود مهندسین عمران را در طرحهای شهری بدون مداخله گروه های دیگر خطرناک دانستند.
در این بین برخی از اعضای سازمان های مردم نهاد، سوالاتی را در مورد «کاشت درختان در بستر رودخانه» عنوان کردند، که دکتر نتاج به آنها پاسخ داد. همچنین برخی فساد و بی اخلاقی ها را مسبب این مسائل تلقی میکردند. با این وجود، دکتر عابسی مهم تر از آن بر فقر دانشی در این حوزه در کشور تاکید داشتند.
در انتها، در بخش معرفی کتاب چهارشنبه های شهری دی ماه کتاب «زبان منظر»(اثر اسپیرن با ترجمه دکتر بهناز امین زاده و دکتر بحرینی) و
کتاب «درس آموزه هایی از بازآفرینی فضاهای شهری: رودکناره ها» (نوشته سمانه خبیری و الوندی پور) برای مطالعات بیشتر به علاقه مندان معرفی شد.