به گزارش خبرنگار روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران محمد آئینی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با تاکید بر این که طی چند سال اخیر تاثیر تغییرات اقلیمی بر سکونتگاههای غیررسمی آشکار شده است، عنوان کرد: 20 درصد شهرهای کشور به شدت تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار دارند و این تغییرات در سالهای اخیر بیشتر به شکل وقوع سیل نمود پیدا کرده است، بنابراین شرکت بازآفرینی شهری ایران به عنوان متولی بهسازی و نوسازی بافتهای ناکارآمد شهری و نیز در جایگاه دبیرخانه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار در نظر دارد به منظور پیشنگری و پیش گیری از آثار و پیامدهای این پدیده طبیعی به ویژه در بخش سکونتگاههای غیررسمی و حاشیه نشینی با همکاری و همفکری دستگاههای تخصصی و نیز بهرهگیری از تجارب سازمانهای بین المللی ذیربط مانند برنامه اسکان بشر ملل متحد، راهکارها و تدابیر پیشگیرانه و سازگار با این پدیده اتخاذ کند.
آئینی با اشاره به این که این چالش به سرعت کشور را در برگرفته اما به اندازه کافی به آن پرداخته نشده است، عنوان کرد: شرکت بازآفرینی شهری ایران این آمادگی را دارد که به عنوان نماینده وزارت راه و شهرسازی این کار را با جدیت دنبال کند و خوشبختانه در سند ملی ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاههای غیررسمی ظرفیتهای بسیار خوبی برای این موضوع دیده شده است.
او ادامه داد: به منظور کاهش پیامدهای تغییرات اقلیمی بر سکونتگاههای غیررسمی و همچنین بافتهای تاریخی که بیشترین میزان مهاجرت را به خود اختصاص دادهاند باید از تجربه کشورهای دیگر استفاده کرده و میزان تعاملات خود را با کشورهای دیگر برای بهبود شرایط داخل توسعه دهیم.
در ادامه جلسه کلانتری سرپرست دفتر برنامه اسکان بشر ملل متحد در ایران با بیان این که بسیاری از تاثیرات تغییرات اقلیمی در محیطهای انسانی غیر قابل محسوس بود، گفت: طی دوسال گذشته میزان این تغییرات در شیب تند قرار گرفته و شاهد پیامدهای مخرب تغییرات اقلیمی در سکونتگاههای غیررسمی هم به لحاظ افزایش دما و مخاطرات دیگر مانند شدت یا کاهش بارشها هستیم.
او ادامه داد: برنامه اسکان بشر ملل متحد (هبیتات) در گزارش سالانه خود (2023) صراحتا به موضوع تغییرات اقلیمی اشاره کرده و بر ضرورت اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و ایجادسازگاری تاکید کرده است. در این راستا دفتر منطقهای اسکان بشر سازمان ملل متحد (آسیا و اقیانوسیه) برنامه راهبردی مشخصی برای این موضوع تدوین کرده است و از کشورهای درگیر تغییرات اقلیمی خواسته نسبت به اجرای این برنامهها اهتمام ورزند.
کلانتری ادامه داد: در سیاستگذاری برای کاهش پیامدهای تغییرات اقلیمی باید جنبههای مختلف زیست بوم، اجتماعی و اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد و مهمترین ابزار برای این کار اطلاع رسانی و آگاهی بخشی است. اطلاع رسانی ابتدا باید در لایههای مدیریتی و سپس سطوح مختلف جامعه شکل بگیرد زیرا با توجه به ابعاد گسترده این موضوع، بدون مشارکت و حضور مردم نمیتوان به موفقیت دست یافت.
سید مسلم سیدالحسینی عضو هیات مدیره و راهبر فنی و نظارت شرکت بازآفرینی شهری ایران نیز با اشاره به این که تغییرات اقلیمی یک چالش بین بخشی است و در سند ملی ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاههای غیررسمی تکالیفی برای رفع این معضل در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: کشور ما به دلیل واقع شدن در اقلیم خشک و نیمه خشک متاثر از این پدیده است که یکی از بارزترین نمادهای عینی آن در فرآیند توسعه شهری، شکل گیری و گسترش سکونتگاههای غیررسمی ناشی از مهاجرت ساکنان این مناطق به حاشیه شهرهاست. برای رفع این معضل ابتدا باید برای کاهش تاثیرات تغییرات اقلیمی در مبدا سیاستگذاری نظامند در حوزه آمایش سرزمین انجام شود و شرایط را پیشبینی کرد. در مرحله بعد نیز باید پیش نگری در شهرهای مقصد و با هدف کاهش خطرات ناشی از تغییرات اقلیم صورت گیرد.
در ادامه نماینده پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو سازمان هواشناسی کشور توضیحاتی در خصوص تغییرات اقلیمی در ایران و جهان ارایه کرد وگفت: همان طور که مستحضرید تغییرات اقلیمی مختص ایران نبوده بلکه یک چالش جهانی است اما بر اساس دستورالعملهای بین المللی میزان تغییر درجه دما باید به طور متوسط 1.5 درجه باشد اما طی 30 سال گذشته در ایران میزان دما 2.5 درجه افزایش داشته است که بخشی از آن مربوط به تغییرات اقلیمی جهانی و بخشی نیز به عملکرد ما بر میگردد. در گذشته اکثرا کلانشهرها با تغییرات اقلیمی مواجه بودند اما اکنون نه تنها کلانشهرها که سایر شهرهای کوچک هم با این چالش مواجهاند. پیشنهاد ما این است که در تصویب برنامههای شهرسازی طبقهبندی اقلیمی مبنا قرار گیرد .
در این جلسه مقرر شد به منظور تدوین برنامه راهبردی جهت کاهش پیامدهای تغییرات اقلیمی بر بافتهای ناکارآمد شهری کارگروهی با حضور تمام دستگاههای مربوطه تشکیل شود.
گفتنی است در این جلسه نمایندگان بنیاد مسکن، پژوهشکده سوانح طبیعی، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی، سازمان مدیریت بحران، معاونت شهرسازی و معماری وزارت راه ، سازمان حفاظت از محیط زیست و سازمان منابع طبیعی و آبخیز داری کشور حضور داشتند و به بیان نظرات و دیدگاههای خود در این خصوص پرداختند.