ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

معاون وزیر راه و شهرسازی در نشست خبری که در محل این شرکت برگزار شد خبر داد: سفیران نوسازی با حضور در 100 شهر منتخب با اطلاع رسانی‌های لازم مردم، سازندگان و توسعه‌گران را به استفاده از بسته تشویقی شهرسازانه دعوت می‌کنند. برای این منظور قرار است طی سه روز با یک کار جهادی در ۱۰۰ شهر که ۶۷ درصد بناهای ناپایدار را به خود اختصاص می‌دهد به جریان نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده شتاب دهیم.

به گزارش خبرنگار شرکت بازآفرینی شهری ایران، محمد آیینی در نشست خبری که به منظور تشریح  برنامه‌های رویداد «بم سفیر نوسازی برای  ایران قوی» ، برگزار شد با یادآوری زلزله بم که در یک شب ۳۵ هزار نفر به کام مرگ  فرو رفتند، گفت: بمی‌ها امروز به عنوان سفیران نوسازی  فعال شده‌اند و در ۱۰۰ شهر نخست کشور که ۶۷ درصد مساحت بناهای ناپایدار در آن ها واقع شده، تجربه زلزله بم را  انتقال خواهند داد.

او درباره این رویداد که سوم تا پنجم دی ماه برگزار خواهد شد، توضیحاتی ارایه کرد و گفت:  این رویداد به مناسبت  پنجم دیماه «روز ایمنی در برابر زلزله وکاهش اثرات بلایای طبیعی به منظور بهره‌گیری از آموزه‌های زلزله بم و با هدف ترویج فرهنگ نوسازی، بهسازی و مقاوم‌سازی مردمی واحدهای فرسوده و لرزان در شهرها و محلات هدف در روزهای سوم تا پنجم دی برگزار می شود. برای برگزاری این رویداد 100 شهر بزرگ در کشور انتخاب شده‌اند و طی این پویش در هر سه روز سه جلسه مختلف در هر شهر برگزار خواهد شد.

معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در جلسه اول رویداد بم، جلسه‌ای با مدیران شهری و اعضای ستاد بازآفرینی شهرستان جهت تبیین و توجیه اهمیت موضوع برگزار خواهد شد. این رویداد آثار وسیعی در حوزه نوسازی و مقاوم‌سازی بافت‌های فرسوده خواهد داشت.

به گفته دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار این جلسه دو محور اساسی دارد که اولین آن پرداختن به آثار اجتماعی و عاطفی است و در بخش دیگر، سفیران نوسازی که از شرکت بازآفرینی شهری ایران به شهرهای منتخب می‌روند در خصوص تهیه برنامه جامع بازآفرینی شهری اطلاعات لازم را به مدیران ارایه می‌کنند.

آئینی با بیان این که جلسه دوم با سازندگان خواهد بود، توضیح داد: در این جلسه از تمام سازندگانی که تجربه کار در بافت‌های فرسوده را دارند یا علاقه‌مند به فعالیت در این حوزه هستند دعوت می‌شود و در خصوص مسوولیت اجتماعی که بر عهده آن‌هاست و نیز بر رعایت مقررات ملی ساختمان برای حفظ جان ساکنان تاکید خواهد شد.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران ادامه داد: جلسه سوم نیز با حضور شهروندان ساکن در محلات بافت فرسوده برگزار و اطلاع‎رسانی لازم در این خصوص انجام خواهد شد.

 او با اشاره به این که یکی از اهداف این رویداد بزرگ اطلاع رسانی در خصوص بسته تشویقی شهرسازانه است، گفت: سفیران نوسازی با حضور در این 100 شهر با اطلاع رسانی های لازم مردم، سازندگان و توسعه‌گران به استفاده از این بسته شهرسازانه دعوت می کنند. برای این منظور طی سه روز قرار است با یک کار جهادی در ۱۰۰ شهر که ۶۷ درصد بناهای ناپایدار را به خود اختصاص می‌دهند به این جریان نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده  شتاب بدهیم.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در ادامه به تشریح بسته تشویقی شهرسازانه پرداخت و گفت:  در این بسته بن‌بست در صدور پروانه در بافت‌های فرسوده برداشته شد، در حال حاضر شهرداری موظف است برای پلاک های کمتر از ۵۰ متر هم پروانه صادر کند ولی شامل مشوق‌ها نمی‌شود؛ چرا که بنا نداریم ریزدانه‌ها را تشویق کنیم اما نباید این پلاک‌ها بلاتکلیف رها شود. بنابراین پلاک‌های کمتر از ۵۰ متر می‌توانند ۲ متر پیشرفت طولی داشته باشند و سطح اشغال بیشتری به آنها داده می‌شود.

او افزود: گروه دوم در بافت، پلاک‌هایی هستند که حدنصاب تجمیع را دارند که به ۱۵۰ متر می‌رسد و یک طبقه تراکم تشویقی به آن تعلق می‌گیرد. این پلاک‌ها از تسهیلات مربوط به پارکینگ  برخوردار شده و امکان درب اضافه هم به آن‌ها داده می‌شود. در این  گروه بالکن در تراکم مورد محاسبه قرار نمی‌گیرد.

آئینی گروه سوم را نوسازی در مقیاس محورهای اصلی محلات فرسوده برشمرد و عنوان کرد: متقاضیان این گروه باید دارای حد نصاب تفکیک (موجود یا حاصل از تجمیع) طبق طرح مصوب بوده و در جبهه اول محورهای اصلی محله (مطابق طرح‌های توسعه و عمران شهری) مستقر باشند.

او ضوابط تشویقی در نظر گرفته شده برای گروه سوم را این گونه برشمرد و گفت: اعطای حداکثر یک طبقه تشویقی، امکان تخصیص سطح اشغال مجاز طبقه همکف به کاربری‌های انتفاعی مشروط به تامین ورودی مستقل، عدم احتساب سطح بالکن و تراس در محاسبه تراکم ساختمانی،کاهش ضریب تامین پارکینگ و امکان استفاده از مساحت معابر بن بست فاقد کارکرد در طرح مصوب بلوک و تراکم حاصل از آن (در صورت موافقت شهرداری‌ها) از مشوق‌های در نظر گرفته شده برای کسانی است که در مقیاس محله محور اقدام به نوسازی می‌کنند.

اوگروه چهارم را بازآفرینی یکپارچه در مقیاس بلوک شهری برشمرد و گفت: اعطای حداکثر دو طبقه تشویقی، امکان تخصیص سطح اشغال مجاز طبقه همکف به کاربری‌های انتفاعی مشروط به تامین ورودی مستقل، امکان تخصیص 20 درصد از فضای باز غیر مسقف مجموعه به منظورتامین بخشی از پارکینگ‌های مورد نیاز، امکان استفاده از مساحت معابر بن‌بست فاقد کارکرد در طرح مصوب بلوک و تراکم حاصل از آن (در صورت موافقت شهرداری‌ها) و امکان تسهیل در ضوابط معماری از جمله نحوه توده‌گذاری و نما از جمله مشوق های در نظر گرفته شده برای این گروه است.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری  در ادامه آماری در خصوص وضعیت نوسازی بافت های فرسوده ارایه کرد و گفت: بر اساس آمار سال 95 در مجموع 167 هزار هکتار بافت ناکارآمد در کشور وجود دارد که ۱۹ میلیون نفر ساکن این بافت ها هستند و بر اساس آمار سال 1400 این جمعیت به 22 میلیون نفر رسیده است که معادل ۳۰ درصد جمعیت شهری کشور را شامل می‌شود.

به گفته آئینی حدود ۲ میلیون و ۶۸۲ هزار واحد ناپایدار در محدوده‌های باز آفرینی شهری شناسایی شده است که در مقابل زلزله مقاومت ضعیفی دارند و مستعد بحران هستند. حدود ۱۰ میلیون نفر در این واحدها ساکن هستند.

دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار ادامه داد:  از ابتدای دوره نوسازی در سال ۱۳۸۴ تا شهریور ۱۴۰۰  حدود ۲۲۰ هزار واحد از بناهای فرسوده  نوسازی و مقاوم سازی شده و به جای آنها ۷۱۰ هزار واحد نوسازی شده است. بنابراین با حجم بالایی از بناهای فرسوده مواجه هستیم و چاره‌ای جز مردمی‌سازی در بافت‌های فرسوده نداریم تا جریان نوسازی سقف های لرزان شتاب بگیرد.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری  ایران گفت: مردمی‌سازی از مالکان و ساکنان شروع می‌شود، البته عمده مردم این مناطق از اقشار پایین جامعه هستند که به تنهایی توان نوسازی ندارند، بنابراین لازم است انبوه سازان و توسعه گران را وارد میدان کنیم.در واقع باید فضایی ایجاد کنیم تا سرمایه‌گذاران، سازندگان خرد و کلان، انبوه سازان و توسعه‌گران به نوسازی در بافت‌های فرسوده ورود پیدا کنند.

او دو مشکل اساسی در این حوزه را کم‌درآمدی خود ساکنان و عدم رغبت سازندگان به سرمایه‌گذاری در این بخش برشمرد و گفت: آنچه می‌تواند این امر را میسر سازد، چیزی جز تدارک بسته جامع تشویقی برای حضور سرمایه گذاران در نوسازی محلات نیست که به دنبال تدارک بسته تشویقی در پنج حوزه هستیم. اولین مورد هزینه‌های غیر ساختمانی ساخت و ساز است که باید حذف شده یا کاهش یابند. در این زمینه تخفیفات هزینه مجوز و پایان کار برای سرمایه گذار در نظر گرفته شده و تسهیلات ارزان قیمتی در محلات هدف بازآفرینی به سرمایه‌گذاران داده می‌شود.

او افزود: بخش دوم مشوق های مالی است که بانک ها باید تسهیلات ارزان قیمت برای سازندگان در این بافت ها در نظر بگیرند. اعطای تسهیلات اسکان موقت موضوع دیگری است که تا پایان دوره نوسازی کمک هزینه اسکان موقت تامین خواهد شد. به گفته آئینی مشوق‌های شهرسازانه و جا به جایی کلید به کلید  موارد چهارم و پنجم هستند که باید در بحث مشوق‌ها مورد توجه قرار بگیرند.

کاهش زمان صدور پروانه در بافت فرسوده شهر تهران به دو ماه

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری تشریح کرد: صدور پروانه ساخت در تهران به طور متوسط هشت ماه طول می‌کشد که باعث از بین رفتن انگیزه سازندگان می‌شود در این زمینه، با شهرداری به توافق رسیدیم که صدور پروانه ساخت در محلات فرسوده به دو ماه برسد. همچنین تسریع صدور انشعابات و پایان کار نیز در دستور کار است.  علاوه بر این که انشعابات قبلی محفوظ می‌ماند و پول دیگری نباید داده شود، اعطای انشعابات جدید هم  باید در اولویت قرار گیرد. علاوه بر این تخفیفاتی هم در زمینه مالیات و بیمه در بافت‌های فرسوده در نظر گرفته شده است.

او با بیان اینکه تسریع در صدور پروانه برای سازندگان بسیار اهمیت دارد گفت: دریافت پروانه در تهران هشت ماه و در کشور به طور متوسط شش ماه طول می‌کشد. در بعضی شهرداری‌ها به توافق رسیده‌ایم تا این زمان به یک ماه کاهش یابد.  در شهر تهران این مدت نزدیک به دو ماه نزدیک شده است.

آیینی، درباره  تسهیلات بانکی  ارایه شده در بافت‌های فرسوده نیز توضیحاتی ارایه کرد و گفت: در این خصوص بحث تسهیلات بانکی ذیل طرح نهضت ملی مسکن است  و در بافت‌های فرسوده بانک‌ها موظفند بدون لحاظ شرایط چهارگانه نهضت ملی مسکن مثل فرم «ج» و سکونت پنج‌ساله، وام را پرداخت کنند.

معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: در کلانشهر تهران ۴۵۰ میلیون تومان، در مراکز استان‌ها ۴۰۰ میلیون و دیگر شهرها ۳۵۰ میلیون تومان وام در قالب نهضت ملی مسکن به واحدهای بافت فرسوده پرداخت می‌شود. از محل تسهیلات نوسازی توسط شرکت بازآفرینی شهری تا کنون ۳۳ هزار و ۷۰۰ واحد به بانک معرفی شده‌اند. از محل تسهیلات نهضت ملی مسکن نیز حداقل ۱۰ هزار واحد به بانک معرفی شده است.

او اظهار کرد: تعداد ۱۱۱ هزار و ۵۰۰ واحد در حال ساخت است که با تسهیلات قبلی حدود ۶۹ هزار واحد از حمایت تسهیلاتی برخوردار شده‌اند. در صورت تخصیص اعتبار سال ۱۴۰۰ این عدد افزایش می‌یابد.

آیینی خاطرنشان کرد: در طول سال‌های گذشته آمار صدور پروانه برای بافت‌های فرسوده در کل کشور ۱۵ درصد بوده  و اگر منابع به این سمت آمده بود این عدد به ۳۰ درصد می‌رسید.

او  اظهار کرد:  در شهر تهران در پاییز امسال تا روز ۳۰ آذر ۱۴۰۱ تعداد ۴۲۴ پروانه ساختمانی صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۵۷ درصدی را نشان می‌دهد. به لحاظ تعداد واحد نیز برای ۳۰۰۸ واحد پروانه صادر شده که از افزایش ۴۶ درصدی نسبت به سال گذشته حکایت دارد و رشد معنی‌داری را نشان می‌دهد.

آئینی با بیان این که به دنبال آن هستیم تا نوسازی بافت‌های فرسوده را به ۳۰۰ هزار واحد در سال برسانیم، اظهار کرد: هم‌اکنون ۱۱۰ هزار واحد در حال نوسازی است، پس از ارایه بسته تشویقی شهرسازانه که از حدود ۲ ماه و نیم گذشته تصویب شده شاهد رشد خیره  کننده‌ای در نوسازی بافت‌های فرسوده هستیم.