ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

نخستین جلسه ستاد بازآفرینی شهری استان قم در سال ۱۴۰۴ با حضور عبدالرضا گلپایگانی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، اکبر بهنام‌جو استاندار قم، زنجیرانی مدیرکل راه و شهرسازی استان، شهردار و نمایندگان دستگاه‌های عضو ستاد در محل استانداری قم برگزار شد.

به گزارش خبرنگار شرکت بازآفرینی شهری ایران در آغاز این جلسه، اعضای ستاد به بیان دیدگاه‌ها و مشکلات پیش‌روی بازآفرینی شهری در قم پرداختند. در ادامه، گلپایگانی با تاکید بر نگاه فرصت‌محور به بافت‌های تاریخی، اظهار داشت: نباید این بافت‌ها را به عنوان معضل تلقی کرد، بلکه نمونه‌های موفقی چون بافت تاریخی کاشان و یزد نشان می‌دهد که چنین فضاهایی می‌توانند در رونق گردشگری و اقتصاد شهری نقش‌آفرینی مؤثری داشته باشند. او با اشاره به تبدیل بسیاری از خانه‌های تاریخی یزد به اقامتگاه‌های گردشگری، تأکید کرد که این تجربه قابل تعمیم به دیگر شهرها نیز هست.

معاون وزیر راه و شهرسازی در ادامه با اشاره به ارزش‌های مغفول‌مانده معماری شهر قم گفت: الگوی ساخت و ساز در کشور یکسان نیست و نمی‌توان نسخه‌ای واحد برای تمامی بافت‌های تاریخی تجویز کرد. قطعا برای حل مسایل قم راه‌حل‌هایی وجود دارد و می‌توان با بهره‌گیری از تجربیات داخلی و بین‌المللی، به احیای بافت‌های تاریخی با حفظ اصالت فرهنگی و کالبدی آن‌ها پرداخت.

گلپایگانی با اشاره به ظرفیت‌های فرهنگی نهفته در بافت تاریخی قم، از جمله دسته عزاداری چهل اختران بیان کرد:  آثار تاریخی روایت‌های خوشان را دارند بنابراین با نگاهی منعطف و همراهی سازمان میراث فرهنگی، می‌توان این بافت‌ها را به عنوان مکان‌هایی برای زندگی روزمره و نه صرفا موزه، حفظ و احیا کرد تا روایت هایشان پابرجا بماند.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران همچنین با بیان دشواری‌های موجود در مسیر جلوگیری از توسعه بی‌رویه سکونتگاه‌های غیر رسمی هشدار داد:  تجربه و مطالعات نشان از این دارد که احتمال تصرف غیرقانونی اراضی دولتی و وقفی و ساخت‌وسازهای غیرمجاز  در این اراضی بیشتر است؛ از این رو شهرداری‌ها و سازمان جهاد کشاورزی باید با قاطعیت بیشتری به موضوع ورود کنند

گلپایگانی با بیان این که اعتبارات اهرمی مناسبی برای ارتقای بافت های ناکارآمد استان قم در شرکت بازآفرینی شهری ایران پیش بینی شده است از دستگاهای مختلف ستاد بازآفرینی خواست که در قالب یک برنامه  عملیاتی مشخص نسبت به آماده سازی اجرای پروژه‌ها و جذب این اعتبارات اقدام کنند.او همچنین در خصوص اراضی هکتاری پردیسان نیز با توجه به این که استفاده از این اراضی باید در جهت ارتقای بافت‌های ناکارآمد شهر قم  باشد، خواستار تدوین برنامه اقدام مشترک و تعیین نقش و سهم و آورده دستگاه‌های مختلف متولی شد.

در این نشست، موضوعات گوناگونی توسط دستگاه‌های عضو ستاد بازآفرینی شهری استان قم مطرح و مورد بررسی قرار گرفت. از جمله موضوعاتی که در این نشست درباره آن‌ها تصمیماتی اتخاذ شد می‌توان به پیگیری و اجرای تملک محله چهل اختران، اجرای فاز دوم این محله، جابجایی دکل‌های برق در محله‌های مهدیه، سیدمعصوم، محمدآباد و شیخ‌آباد توسط شرکت برق منطقه‌ای، تملک محله اسماعیل‌آباد توسط شهرداری قم، تهیه طرح نوسازی اطراف حرم مطهر توسط سازمان بهسازی شهرداری و آماده‌سازی اراضی ۳۲ هکتاری پردیسان توسط شهرداری قم اشاره کرد.

 

07