ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: راهبرد ما در دولت سیزدهم اجرای اسناد بالادست یعنی شتا‌ب‌بخشی به نوسازی و مقاوم‌سازی مسکن برای رسیدن به استاندارد بناهای پایدار در محدوده‌های هدف بازآفرینی است و چالش اصلی این است که برای مردم آگاه‌سازی‌های لازم انجام نشده است و در این راستا راهی جز ارتباط مستقیم و چهره به چهره با مردم وجود ندارد. سند ملی بازآفرینی شهری و سند ملی ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاه‌های غیررسمی به معنای میثاق ملی ما محسوب می‌شوند و باید در راستای تحقق آنها گام برداشته شود.

به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران، محمدآئینی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در آئین "رونمایی 15 سند بازآفرینی محلات اصفهان بر مبنای تجربه زیسته" همچنین "نخستین اجلاسیه تجارب بازآفرینی شهری منطقه 2 کشور" و سومین نشست شورای‌‌های انتقال تجارب بازآفرینی کشور در محل خانه مشروطه شهر اصفهان در جمع شهرداران بیش از ۶۰ شهر کشور اظهار کرد: یکی از تعاریف بازآفرینی آن است که چیزی بهتر از قبل بیافرینیم که این امر اقدامی سخت است زیرا گذشتگان اقداماتی دقیق رقم زدند و این مورد در بافت‌های تاریخی سخت‌تر است.

او که در جمع فرمانداران، روسای شورای اسلامی و شهرداران شهرهای استان اصفهان، سخن می‌گفت با بیان اینکه بازآفرینی در بافت‌های تاریخی خلاصه نمی‌شود، افزود: در کشور بیش از ۷۵ هزار هکتار بافت فرسوده و بیش از یک میلیون و ۴٠٠ بنای ناپایدار و فاقد هرگونه سازه در این مناطق داریم یعنی بافت فرسوده بمبی خاموش برای کشور به حساب می‌آید.

آئینی با اشاره به اینکه قریب به ۹۵٠ هزار واحد ناپایدار در سکونتگاه غیررسمی ( حاشیه‌ای) شناسایی شده است، بیان داشت: بیش از ۶٠ هزار هکتار سکونتگاه‌های (حاشیه‌ای) در کشور شناسایی شده است.32 هزار هکتار بافت تاریخی هم با ۳۳۰ هزار واحد ناپایدار هم مزید بر علت است.

مدیرعامل بازآفرینی شهری ایران با بیان اینکه هرکجا گره‌ شهری وجود دارد در مفهوم بازآفرینی شهری باید راه حل آن را جستجو کرد، گفت: بد‌ترین چهره محرومیت شهری در سکونتگاه‌های غیر‌رسمی وجود معابر خاکی است که متاسفانه بیش از 60 درصد معابر در این محدوده‌ها در کشور خاکی هستند.

آئینی افزود: کمترین بهره‌مندی یک کودک یک کوچه برای بازی کردن است که این ساکنان از این نعمت محرومند و یا سقف‌های ناپایدار و ناایمن و لرزانی که بر سر مردم فروریخته می‌شود اما متاسفانه در برخی ادوار توجهی به این موضوعات نشده است. 

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه جان انسان‌ها در محدوده بافت‌های ناکارآمد شهری باید در اولویت باشد، اظهارکرد: در سطح کشور ۲ میلیون و ۷٠٠ هزار بنای ناپایدار در بافت‌های ناکارآمد شهری کشور داریم که ۱٠ درصد آن یعنی در حدود 270 هزار بنای ناپایدار در استان اصفهان است.

راهبرد ما در دولت سیزدهم اجرای اسناد یعنی شتاب‌بخشی به نوسازی و مقاوم‌سازی مسکن است

آئینی با تاکید بر اینکه در بافت فرسوده راهبردمان روشن است، گفت: در حدود 1 میلیون و 400 هزار بنای ناپایدار و لرزان در بافت‌های فرسوده ( بافت میانی) کشور وجود دارد و راهبرد ما در دولت سیزدهم اجرای اسناد یعنی شتاب‌بخشی به نوسازی و مقاوم‌سازی مسکن است که به شخصه خود را مأمور و مروج این کار می‌دانم.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه روند سرعت نوسازی بناهای ناپایدار در بافت‌های ناکارآمد شهری افزایش یابد، مطرح کرد: راهبرد اساسی و اصلی شتاب‌بخشی به نوسازی مساکن فرسوده و ناپایدار به صورت مردمی‌سازی است.در مسیر نوسازی بنای ناپایدار نباید شعار داد بلکه باید بخش خصوصی توانمند را وارد کرد.

آئینی با اشاره به اینکه در مسیر نوسازی بنای فرسوده چالش اصلی ما آن است که در دولت و شهرداری‌ها آگاه‌سازی‌های لازم انجام نشده است، عنوان داشت: در این راستا راهی جز ارتباط مستقیم و چهره به چهره با مردم نداریم.

 آئینی اظهار کرد: مشکل دیگر آن است که مردم توان مالی لازم را ندارند که در این مورد باید به آن‌ها سرمایه‌گذار و سازنده مطمئن معرفی کرد البته در این مسیر نباید شعار داد بلکه باید بخش خصوصی توانمند را وارد کرد.

مدیرعامل بازآفرینی شهری ایران ادامه داد: شاید در ادامه بخش خصوصی بدلیل نداشتن توجیه اقتصادی لازم قبول نکند که وارد این عرصه شود اما دولت، شهرداری و نظام بانکی باید بسته‌های تشویقی مختلفی را فراهم کند تا نامعادله، تبدیل به معادله شود.

اعضای شورای اسلامی  شهرها خودشان را سفیران بازآفرینی بدانند

معاون وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: در موضوع نوسازی بافت فرسوده حق مردم است که شهرداری تخفیف پروانه بدهد، حتی خارج از نوبت پروانه صادر کند و از سویی مردم حق دارند در بافت فرسوده وام ارزان بگیرند و در قانون نیز این مورد ذکر شده است. اعضای شورای اسلامی شهرها به عنوان نمایندگان مردم و مطالبه گران حقوق نوسازی مردم، خودشان را سفیران بازآفرینی بدانند.

آئینی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص ساماندهی و نوسازی بافت‌های فرسوده شهری و همچنین اهمیت موضوع در دولت سیزدهم با اولویت نوسازی بافت‌های فرسوده و حفظ جان شهروندان در زمان وقوع حوادث غیرمترقبه مانند زلزله و همچنین ارتقا کیفیت زندگی شهری شهروندان ساکن در محدوده‌های هدف و مصوب بازآفرینی شهری، عنوان کرد: دولت سیزدهم به واقع ورود جدی به موضوع داشته و مردمی‌سازی را دستورکار داده است؛ بسته‌های تشویقی را تهیه، تدوین و در عالی‌ترین مراجع تصویب و ابلاغ کرده است و در ادامه نیز این بسته‌های تشویقی را کاملتر و موثرتر خواهد نمود.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به بسته 19 بندی تشویقی نوسازی بافت‌های فرسوده مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری کشور بیان داشت: از مجموع 704 شهری که در آن‍ها محدوده بافت ناکارآمد شهری شناسایی شده است تنها در 290 شهر این بسته تشویقی توسط شهرداری‌ها اجرا می‌شود. در حالیکه انتظار ما این است اعضای شورای اسلامی شهرها خودشان را سفیران بازآفرینی بدانند و پیگیری اجرای این مصوبه در شهر خود باشند.

قبل از جهاد نوسازی باید جهاد سنددار کردن در سکونتگاه‌های غیررسمی در اولویت باشد

مدیرعامل بازآفرینی شهری ایران در خصوص سکونتگاه‌های حاشیه‌ای اظهار کرد: راهبرد در این مورد ساماندهی است. به عبارت دیگر اگر در پهنه ای ادامه زیست انسانی ممکن نباشد تکلیف سند ملی در این‌باره جابه‌جایی است که حدود ۱٠ تا ۱۵ درصد محلات در مناطق حاشیه‌ای شامل این موضوع می‌شوند، مابقی باید ساماندهی شوند و اولین گام در این مسیر سنددار‌کردن آنها است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه قبل از جهاد نوسازی باید جهاد سنددار کردن در دستورکار قرار بگیرد، عنوان کرد: در گام بعدی سنددار کردن باید میزان بهره‌مندی محلات از خدمات روبنایی و زیربنایی به متوسط محلات برخوردار برسد.

آئینی با تاکید بر اینکه نگاه ما مردمی‌سازی و معین‌سازی است و در این راستا محلات برخوردار می‌توانند معین محلات کمتر برخوردار باشند.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در برنامه هفتم توسعه کشور حمایت و تشویق‌های خوبی برای بافت‌های ناکارآمد شهری پیش‌بینی شده است، گفت: میانگین صدور پروانه هشت ماه است که قرار است به دو ماه برسد و امید است دوران طلایی بازآفرینی و نوسازی مسکن در بافت‌های فرسوده را در برنامه هفتم شاهد باشیم.

مناطقی که به نوسازی و مقاوم سازی مسکن ورود نداشته باشند از حمایت‌های شرکت بازآفرینی  شهری برخوردار نخواهند شد

آئینی بیان کرد: در دو سال اخیر بیش از ۲٠۵٠ کیلومتر (طول) از معابر خاکی در مناطق حاشیه‌نشین آسفالت شده و امید است تا دو سال آینده دیگرمعابر خاکی نداشته باشیم.

دبیر ستادملی بازآفرینی شهری پایدار خاطرنشان کرد: در بازآفرینی اقدامات را به ‌شرطی انجام می‌دهیم که نوسازی مسکن اتفاق بیفتد و در این راستا به شهرداری‌های مناطقی که به نوسازی مسکن ورود نداشته باشند، حمایت نخواهیم کرد.

لزوم بازآفرینی و تحول درون‌زا در بافت‌های فرسوده با رویکردهای برون‌زا

جواد وزیری مشاور وزیر کشور و مدیر کل مطالعات شهری و روستایی سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور نیز در این مراسم گفت: بازآفرینی و تحول در بافت‌های فرسوده شهری همیشه درگیر یک دو راهی و دوگانگی است؛ یعنی می‌توان بازآفرینی و تحول را هم به شکل درون‌زا و هم با نگاه و رویکردهای برون‌زا دنبال کنیم.

وزیری با بیان اینکه اگر به موضوع بازآفرینی توجه کنیم، می‌بینیم درگیر مباحث دوگانگی است، بیان داشت: یعنی می‌خواهیم با یک سری منابع دولتی و مداخله‌های حاکمیتی و نهادهای بالادستی کمک کنیم که محله‌ای متحول شود و بافتی تغییر کند.

او با اشاره به اینکه رویکرد پایدار و اساسی این است که برگردیم به جامعه بومی و محلی که وزارت کشور در این دوره رویکرد جدی در این رابطه در پیش گرفته است، گفت: در سازمان امور اجتماعی وزارت کشور یکی از مهم‌ترین دستور کارها پرداختن به محلات حاشیه‌ای است.مشوق‌ها و حمایت‌های دولت و شهرداری‌ها برای مالکان‌، سازندگان و سرمایه‌گذاران در حوزه بازآفرینی باید جذاب باشد.

رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در این مراسم گفت: اگر در دوره فعلی که توجه به فعالیت در نوسازی بافت‌های فرسوده بیش از پیش شده است، ساختارهایی برگشت‌ناپذیر و پایدار مدنظر قرار گیرد و توجه و هدف‌گذاری با حضور مردم و بخش خصوصی صورت گیرد، نتایج مطلوبی رقم می‌خورد.

محمد نورصالحی در این نشست با اشاره به اینکه توجه به بازآفرینی شهری و نوسازی بافت‌ها از گذشته مورد توجه دست‌اندرکاران قرار گرفته و زحمات و تلاش‌های این افراد مؤثر بوده است. اظهارکرد: آیا اقدامات در حوزه بازآفرینی شهری در سه بخش دولت – شهرداری و بخش خصوصی به‌طور کامل پاسخگوی نیاز بافت‌های تاریخی و فرسوده بوده است یا خیر؟

او با اشاره به اینکه مجموعه اقدامات انجام شده در حوزه بازآفرینی برخلاف زحمات فراوانی که در سال‌های گذشته کشیده شده و علی‌رغم بودجه و اعتبارات و توجهات نیروی انسانی که بر این موضوع وجود دارد، کافی نبوده است. بیان داشت: توجه و هدف‌گذاری در حوزه بازآفرینی شهری قطعا باید با حضور مردم، بخش خصوصی و فعالان بخش خصوصی باشد و مشوق‌ها و حمایت‌ها دولت و شهرداری‌ها برای ساکنین و مالکان در محلات هدف بازآفرینی، سازندگان، توسعه‌گران و سرمایه‌گذاران در این حوزه باید جذاب باشد.

پیش‌بینی ۳۸۰ پروژه محرک توسعه در بافت فرسوده اصفهان

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان نیز در این مراسم گفت: برای سال آینده بیش از ۳۸۰ پروژه محرک توسعه در بافت فرسوده پیش‌بینی و طراحی شده است که امیدواریم از ماه آینده در دستور کار بررسی شورای اسلامی شهر قرار گیرد.

محمدعلی ایزدخواستی با بیان اینکه از زمان فعالیت دبیرخانه انتقال تجارب بازآفرینی شهری منطقه 2 کشور (اصفهان) یکسال می‌گذرد، اظهارکرد: در این مدت بیش از ۴۰ نشست آموزشی به‌صورت هفتگی برای نمایندگان بازآفرینی چهار استان از شهرداران تا فرمانداران، معاونان شهرسازی و معماری و رابطان بازآفرینی شهری برگزار شد و جریان دانشی مهمی را رقم زد که این حجم از اتفاق آموزشی در عرصه بازآفرینی شهری در طول دوران بی‌سابقه بوده است.

مدیرعامل سازمان نوسازی بهسازی شهر اصفهان افزود: بیش از ۴۰۰۰ گواهی حضور برای اعضا از وزارت کشور دریافت و برنامه‌ریزی شد پس از چهار سال در این چهار استان نمایندگان بازآفرینی داشته باشیم که با اندیشه بازآفرینی شهری با تمام اجزا و ادبیات اندیشه شکل گرفته‌اند.