به گزارش خبرنگار شرکت بازآفرینی شهری ایران، محمد آئینی در گردهمایی مدیران بازآفرینی شهری شهرداریهای کل کشور که به صورت وبینار برگزار شد، ضمن تبیین رویکرد جدید شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به این که جهاد نوسازی نیازمند یک مجاهده سنگین است، یادآوری کرد: براساس آمار دبیرخانه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار بیش از 160هزار هکتار بافت فرسوده در کشور وجود دارد که 25 درصد شهرها را تشکیل میدهد و بیش از یک سوم جمعیت شهری در این محدوده سکونت دارند که این موضوع نشان دهنده حجم وسیع تعامل شرکت با بیش از 21 میلیون نفر از ساکنان این بافتهاست.
او با اشاره به این که در بافتهای فرسوده 11 میلیون نفر به طور مستقیم در معرض خطر جانی ناشی از حوادث و بلایای طبیعی ماند زلزله و طوفان قرار دارند، عنوان کرد: وظیفه قانونی و شرعی ما کمک به حفظ جان انسانهاست و فعالیتها باید در این راستا باشد تا سقف های لرزان و ناپایدار جای خود را به خانه های امن بدهد.
ابلاغ «سند تحول دولت مردمی» و سنگینتر شدن وظایف
آئینی با اشاره به ابلاغ «سند تحول دولت مردمی» از سوی دولت گفت: با ابلاغ این سند وظیفه ما سنگینتر شده است و همان طور که میدانید یکی از 4 چالش اساسی مطرح شده در این سند وجود بافتهای فرسوده و روستایی است و راهبرد پیشنهادی نیز اصلاح ساز وکارهای مالی و مدیریتی در نوسازی واحدهای فرسوده عنوان شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان این که باید روند نوسازی و مقاومسازی از شکلگیری بافتهای فرسوده پیشی بگیرد، تصریح کرد: رسیدن به این امر نیازمند این است تا سرعت انجام فعالیتها چند ده برابر شود، تحول واقعی زمانی رخ میدهد که با استفاده از ظرفیت توسعهگران به سمت نوسازی محله محور حرکت کنیم.
واسطهگری برای محرومیتزدایی از محلات هدف
مدیرعامل شرکت باز آفرینی شهری ایران با اشاره به این که به گفته مقام معظم رهبری باید سیاستگذاریها توام با ابتکار و شجاعت انجام شود، تاکید کرد: اصلیترین رویکرد شرکت، نوسازی محله محور است اما لازمه این امر واسطهگری برای محرومیتزدایی است. واقعیت این است که بدون در نظر گرفتن وضعیت معیشتی، بهداشتی و اشتغال و موضوعات فرهنگی و اجتماعی نمی توان ساکنان این محلات را به نوسازی تشویق کرد، ما متولی این امور نیستیم اما تلاش بر این است تا نقش واسطهگری را با سازمانها و دستگاههای ذیربط برای ورود به این عرصه ایفا کنیم.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار « مردمی سازی» فعالیتها را از دیگر رویکردهای شرکت بازآفرینی شهری برشمرد و اظهار کرد: « مردمیسازی» به معنای مشارکت همه شهروندان از جمله تسهیلگران، توسعهگران، سازندگان خرد و کلان، مالکان و ساکنان این محلات است که ملزومات خاص خود را دارد. جلب مشارکت شهروندان ساکن در محلات هدف به ویژه جوانان برای عمران و بهسازی محلات در چارچوب توسعه از جمله آنهاست.
او گام مهم بعدی را تعیین « معین محلات » در قالب خانههای شهر، امداد، احسان، هلال، اوقاف، رضوی و نظایر آن برشمرد و گفت: میتوان محلاتی را به عنوان «محلات معین» از بین مناطق برخوردار هر شهر تعیین و از ظرفیت آنها برای محرومیتزدایی با هدف نهایی کمک به بهسازی و نوسازی و ساماندهی محلات کمتر برخوردار استفاده کرد. در این راستا میتوان سازمانهای حمایتی از جمله خیرین، واقفین، بسیج، گروههای جهادی و سازمانهای مردم نهاد پای کار آورده و از ظرفیت داوطلبان در این امر استفاده کرد.
او با اشاره به این که پیوند جهاد نوسازی بافتهای فرسوده و محلات کمتر برخوردار با طرح نهضت ملی مسکن در دستور کار شرکت بازآفرینی شهری قرار دارد، تصریح کرد: کمتر برخورداری ساکنان محدودههای هدف در طرح بازآفرینی شهری، روند نوسازی، تحول اجتماعی و اقتصادی این محلات را کند کرده است و کم برخورداری معضل اصلی این محلات است. به همین دلیل ما در این بافتها ماموریت داریم تا نوسازی و تأمین خدمات روبنایی و زیربنایی را مدنظر قرار دهیم. بر اساس سند بازآفرینی شهری میزان برخورداری محلات هدف از خدمات زیربنایی و روبنایی در هر شهری باید به حد متوسط محلات شهر برسد.
آئینی با اشاره به این که ارایه بسته تشویقی جامع در سه حوزه کالبدی و شهرسازانه، مالی و تسهیلاتی و خدماتی میتواند نقش مهمی در هدایت سرمایهها به ساخت و ساز در بافتهای فرسوده داشته باشد، عنوان کرد: میزان وام در نظر گرفته شده در تهران ۴۵۰ میلیون تومان، در کلانشهرها ۴۰۰ میلیون تومان، در مراکز استانها و سایر شهرها ۳۵۰ میلیون تومان است. تسهیلات تا ۳۰۰ میلیون تومان با نرخ سود ۹.۵ درصد پرداخت میشود که ۱۵۰ میلیون تومان این تسهیلات از محل وجوه اداره شده وزارت راه و شهرسازی تامین و با نرخ سود صفر درصد به متقاضیان اعطا میشود.
او افزود: در بخش مشوقهای کالبدی و شهرسازانه نیز از شهرداران انتظار داریم تا تخفیفهای 100 درصدی اعمال کنند و همچنین زمان صدور پروانه و پایان کار به حداقل برسد، اعطای یک طبقه تشویقی نیز میتواند بسیار موثر باشد. موضوعات بیمه و مالیات هم برای سازندگان مهم است که هر تصمیمی در این خصوص برای نهضت ملی مسکن اتخاذ شود، برای بافتهای فرسوده هم قابل تسری است؛ به دنبال آن هستیم تا دستگاههای خدماترسان شامل برق و آب و گاز به سرعت انشعابات را به متقاضیان نوسازی بافتهای فرسوده ارایه دهند.
به گفته مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران طی چند ماه گذشته اقدامهای خوبی در زمینه تسهیلات نوسازی مسکن صورت گرفته است و با تلاشهای وزیر راه و شهرسازی تفاهمنامهای با بانک مسکن مبنی بر اعطای 6 هزار میلیارد تومان تسهیلات منعقد شده که 3 هزار میلیارد تومان آن از محل منابع وجوه اداره تبصره 18 قانون بودجه سالانه کل کشور تامین شده و 3 هزار میلیارد تومان دیگر نیز توسط بانک مسکن تخصیص مییابد.
او سنددار کردن واحدهای واقع در بافتهای حاشیهای و سکونتگاههای غیررسمی را از موضوعاتی دانست که به طور جدی در حال پیگیری است و اظهار کرد: لایحهای نیز در همین زمینه تنظیم و به دولت ارایه شده است. در واقع، احیای ظرفیت ماده 9 قانون حمایت از احیا، بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده برای حل تمام مشکلات ثبتی و ملکی در بافتهای حاشیهای در دستور کار است.
او با اعلام این که تا پایان سال جاری برنامههای بازآفرینی استانها ابلاغ میشود، تاکید کرد: از سال آینده فعالیتها در راستای تحقق این برنامهها خواهد بود و ستادهای استانی موظفاند به صورت هفتگی جلسات و عملکرد ستادها را به اداره کل راه و شهرسازی استان گزارش کنند.