
به گزارش خبرنگار شرکت بازآفرینی شهری ایران، گلپایگانی در این مراسم با اشاره به اهمیت شناخت ایران، اظهارکرد: ما در سرزمینی زندگی میکنیم که پرسش از چیستی و کجایی آن، سوالی اساسی و بنیادین به شمار می رود؛ پرسشی که شالوده کار معماران را شکل میدهد. ایران، مفهومی فراتر از مرزهای جغرافیایی است؛ سرزمینی از کپرنشینان چابهار تا سکونتگاههای غیررسمی ارومیه، از حاشیهنشینان خرمآباد تا برجهای مجلل شمال تهران، که گذشته، اکنون و آیندهی آن در هم تنیده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر این که ایران را نه با خطوط ترسیم شده تقسیمات استانی که با هویت اقلیمی، فرهنگی، تمدنی و زیستی آن باید شناخت، عنوان کرد: نکته اصلی شناخت ایران است و به اعتقاد بنده ایران متشکل از خط و مرز استانهایی که میشناسیم نیست بلکه از ترکیب هفت یا هشت اقلیم با فرهنگ، تمدن، محیط زیست، چگونگی گذران زندگی و... تشکیل شده است. به طور مثال هنگامی که سخن از خراسان است در حقیقت معماری و هنر درخشان خراسان، کشاورزی، اقلیم، نوع معیشت و چگونگی دستیابی به آب در قنات قصبه گناباد در ذهن متبلور میشود و همه اینها با هم خراسان است. در بقیه مناطق کشور نیز بدین گونه است و پیوستگی عمیقی بین معماری، فرهنگ ، ادبیات، تامین شغل و... به صورت یک رشته بهم تنیده شده است. میتوان گفت شناخت ایران مستلزم توجه عمیق به دیروز، امروز و فردای این سرزمین است و تقسیم کالبدی کشور، برداشتی ناقص و سطحی از این واقعیت پیچیده خواهد بود.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار در ادامه با اشاره به مفهوم هویت و اصالت در معماری ایرانی، خاطرنشان کرد: در دانشگاه از دانشجویان میپرسم که آیا معماری اسلامی وجود دارد یا خیر؟ همانگونه که آثار فاخر ادبی چون گلستان سعدی، غزلیات حافظ و مثنوی معنوی مولوی بخشی از ادبیات اسلامی تلقی میشوند، معماری نیز ریشه در مفاهیم اسلامی دارد.
گلپایگانی با اشاره به بهرهگیری قاریان برجسته مصر از دستگاههای موسیقی ایرانی در تلاوت قرآن کریم، تصریح کرد: «موسیقی ایرانی، پیوندی زنده با طبیعت دارد و فهم طبیعت، جزیی جداییناپذیر از مفاهیم اسلامی است. از این رو، موسیقی ایرانی نیز از سرچشمههای اسلامی سیراب میشود.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران تاکید کرد: معماری همچون یک موجود زنده است که همانند تاج هدهد در اشعار مولانا، از درون ذات خود میجوشد. این موجود زنده اما در کشاکش سیاستگذاریهای ناصواب، ضوابط خشک و محدودیتهای اقتصادی، مجال بالندگی نمییابد. در مجموع میتوان گفت در دنیای امروز معماری با موضوعات مختلفی درهم آمیخته است و نمیتوان به یک تعریف یکسان از معماری رسید.
معاون وزیر راه و شهرسازی در ادامه با اشاره به این که کیفیت پایین ساخت و ساز در بسیاری از شهرها فاصله معناداری با آرمانهای معماران پیشرو دارد، تصریح کرد: بیش از ۹۰ درصد ساختمانهای ساختهشده فاقد مهندسی اصیل و رنگ و لعاب هنریاند. بنابراین لازم است بستر فعالیت برای معماران فرهیخته فراهم شود تا شاهد آفرینش فضاهایی باشیم که در شأن معماری ایران باشد.
او همچنین با اشاره به شرایط نامناسب زندگی در بافتهای فرسوده بیان کرد: ساکنان این بافتها که غالبا از اقشار کمبرخوردار هستند، اغلب به حاشیه شهرها کوچ می کنند؛ روندی که به گسترش سکونتگاههای غیررسمی دامن میزند.
گلپایگانی تاکید کرد: ضروری است الگوهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مناسبی تعریف شود تا بازآفرینی شهری بتواند نقشی سازنده و اثرگذار ایفا کند. همچنین معماران پیشرو باید با درکی عمیق از این حوزه، در فرآیند بازآفرینی مشارکت فعال داشته باشند.
او در پایان سخنان خود تصریح کرد: حل مسایل جدی امروز ایران، مستلزم پیوند عمیق با تاریخ و هویت ملی است. معماری نیز بخشی از این پیوند است و نمیتوان آن را از بستر فرهنگی جدا دانست. باید دانش ساختوساز نوین مورد توجه قرار گیرد و باید به مهندسان اعتماد کنیم و اجازه بدهیم فضاهایی خلق کنند، بهتر از آنچه که امروزه در معماری اتفاق می افتد.