به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از هنرنیوز، مهندس سید محمد بهشتی رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با بیان مطلب بالا در نشست بررسی محورهای پیشنهادی همایش "بهسازی بناهای تاریخی در برابر زلزله" با اشاره به این اینکه گردشگری با اشاره به اینکه با بهره گیری از این همایش ها می توان چالش های پیش رو را شناسایی کرد گفت:باید این موضوع را مد نظر داشته باشیم که کشور ما یک کشور زلزله خیز و سرزمین ما یک سرزمین دینامیک است.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و بهشتی شیوه های زندگی در ایران را مربوط به یک سرزمین ایستاتیک دانست و افزود: زلزله ، سیل ، خشکسالی و ... امروزه در کشور ما یک امر غیر مترقبه محسوب می شود در صورتیکه در گذشته مردم می دانستند که در کنار این عوامل و در اصل بین دو بحران چگونه باید زندگی کنند.
مهندس بهشتی گفت: همه ما اگر با نگاهی از زاویه تجربه تاریخ به موضوع بنگریم مصادیق بسیاری را می یابیم که نشان می دهد در ۷۰سال گذشته چطور ایرانیان با بحران ها کنار می آمدند .
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به این نکته که در هر کجا امکان زیست وجود داشته باشد حتما گسل هم وجود دارد،گفت: ولی مشکل اینجاست که افراد تصمیم گیرنده در حوزه توسعه به این نکته که در یک سرزمین دینامیک زندگی می کنند توجهی ندارند .
وی با اشاره به چالش های میراث فرهنگی در امر مقاوم سازی افزود: علم مقاوم سازی یک علم جدید است ولی می توان با بهره گیری از نشانه های مقاوم سازی در میراث فرهنگی و آثار تاریخی به نتایج خوبی در این حوزه دست یافت زیرا گذشتگان در شرایطی که ما زندگی می کنیم زندگی کرده اند و به خوبی هم از پس مشکلات ناشی از شرایط بر آمده اند .
مهندس بهشتی تصریح کرد که وجود بناهای تاریخی به جا مانده که برخی از آنها هزاران سال قدمت دارند نشان از زلزله خیز بودن یا نبودن منطقه دارند که در برخی از مواقع نشان می دهند در آن سرزمین چند بار زلزله رخ داده است .
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تأکید کرد : فرهنگ زندگی کردن بین دو بحران همان چیزی است که برای زندگی دراین سرزمین باید آموخت .
مهندس بهشتی تصریح کرد : موضوعی که در مقاوم سازی برابر زلزله در آثار تاریخی باید مورد توجه قرار گیرد این است که وقتی از بیرون به موضوع میراث فرهنگی نگاه می کنیم تعداد محدودی اثر می بینیم که تنها یک درصد از کل آثار تاریخی کشور است و در ۹۹درصد باقیمانده مردم زندگی می کنند از این روست که باید بحث مقاوم سازی مد نظر قرار گیردزیرا که اینجا جان مردم است که مهم می شود.
ایشان اظهار داشت: عمر دانش جدید مقاوم سازی بر خلاف نظر خیلی هاکوتاه است و تعداد محدودی از کشورها نظیر ایتالیا و ژاپن در این حوزه تجربیاتی کسب کرده اند .
بهشتی با اشاره به حضور هیأت هایی از ژاپن و ایتالیا در بم گفت: دانش کشورهای ایتالیا و ژاپن که سازه هایی از سنگ و چوب در کشورشان دارند نسبت به موضوع مقاوم سازی محدود به همین نوع معماری است که برای کشوری نظیر ایران که بناهایش خشتی است نمی تواند مفید باشد .
او تصریح کرد که ما در بم مزه این دانش را چشیدیم و فهمیدیم که مرزهایش خیلی کوتاه است .
مهندس بهشتی در ادامه رعایت ضوابط را در حفاظت و مقاوم سازی بسیار مهم دانست و به این نکته تأکید کرد که در مقاوم سازی بناهای تاریخی اجازه دخل و تصرف در ماهیت بنا را نداریم .
ایشان خاطر نشان ساخت که متأسفانه مهندسان معمار ما به این نکته توجه ندارند و بدون توجه به اصل اثر که برای ما مهم است تنها کار مقاوم سازی آثار تاریخی را انجام می دهند .
مهندس بهشتی افزود: موضوع مقاوم سازی بناهای جدیداز آن نظر برای همه مهم است که هزینه های زیادی صرف می کنند و پول ساز هم هست اما در مقاوم سازی آثار تاریخی پول زیادی هزینه نمی شود و این حوزه به همین دلیل محدود است .
وی با اشاره به تعداد زیادی مناره در شهر های مختلف کشور گفت : مگر ایران از ابتدا سرزمین زلزله خیزی نبوده است اما بیشتر این بناها به دلیل شیوه ساختی که دارند سالهااست که به جا مانده اند .
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اظها رداشت: میراث فرهنگی به لحاظ وجود فرهنگ و دانش فنی بسیار در بحث مقاو م ساز مهم است و می توان از آن در مقاوم سازی بناهای امروزی استفاده کرد .
وی افزود:البته این به آن معنی نیست که همان فناوری را به کار ببندیم زیرا که ما درزمان حاضر دانش بیشتری داریم ولی از دانش به کار گرفته شده در ساخت آنها می توان بهره علمی برد.
شایان ذکر است، در این نشست کارشناسان معماری ، مهندسین زلزله ، مهندسین سازه و سایر شرکت کنندگان محورهای همایش آتی از قبیل مبانی نظری مرمت بناهای تاریخی و جایگاه بهسازی لرزه ای، استفاده از فن آوری های نوین در بهسازی لرزه ای،فنی شناسی و مصالح شناسی معماری سنتی و کاربرد آنها در استحکام بخشی بناهای تاریخی، بهبود و ارتقای کیفیت مصالح و شیوه های سنتی ساخت و ساز و بررسی و تحلیل رفتار بناهای تاریخی در زلزله های ایران و جهان را مورد بحث و گفتگو قرار دادند .
تجارب بهسازی لرزه ای در بناهای تارخی ایران و جهان ، آسیب پذیری بناهای تاریخی در برابر زلزله، روش های تئوریک تحلیل سازه ای بناهای تاریخی ، نظام مدیریت در تخریب و نظارت بر اجرای طرح های بهسازی لرزه ای و روش های پایش سازه ای بناهای تاریخی از دیگر مباحث مطرح شده در قالب محورهای پیشنهادی همایشی است که با همکاری پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، دانشگاه تهران و موسسه زلزله شناسی برگزار خواهد شد.