دکتر سعید ایزدی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران سه مورد ریزدانگی، ناپایداری و نفوذناپذیری را سه شاخص اصلی شناسایی بافت فرسوده در کشور اعلام کرد و گفت: برای احیای مناطق ناکارآمد در کلانشهرها، شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر و سایر شهرها سه نوع وام درنظر گرفته شده است.
به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی دکتر محمدسعید ایزدی که صبح امروز در یک گفتگوی خبری از ملاکهای شناسایی بافت فرسوده و آغاز اعطای تسهیلات نوسازی در این محلات خبر داده بود گفت: این محدودهها عمدتا در شهرهایی از کشور هستند که مشکلاتی از قبیل کمبود خدمات و پایین بودن امکانات زیرساختی و ابعاد مختلف مسائل و مشکلات زیست محیطی ساکنان آنها را تهدید میکند. به استناد مصوبه شورایعالی شهرسازی بافتهای فرسوده با سه شاخص ریزدانگی، ناپایداری و نفوذناپذیری در سطح کشور شناسایی میشوند. ما تاکنون بر اساس این سه شاخص و معیارهای گفته شده در ۴۹۵ شهر این محدودهها را شناسایی کردیم که نزدیک به ۷۳ هزار هکتار گزارش شده است، همچنین در ۹۱ شهر محدودههای دیگر تحت عنوان سکونتگاه غیر رسمی شناسایی شده است که در مجموع جمع مساحت این محدودههای هدف شامل محدودههای مراکز تاریخی شهرها، سکونتگاه غیر رسمی و بافتهای میانی که پیرامون محدودههای مرکزی شکل گرفته و فرسوده محسوب میشوند بالغ بر ۱۳۰ هزار هکتار اعلام شده است.
دکتر ایزدی در خصوص سقف تسهیلات نوسازی در بافتهای فرسوده در تهران و سایر شهرها بیان کرد: به استناد تجربیات گذشته تنها راهحل و یا کارآمدترین راهحل برای به جریان انداختن فرایند بهسازی در این محدودهها مشارکت دادن مردم در این قضیه است، برای مشارکت دادن مردم باید انها را توانمند کرده و ابزارهای تشویقی و حمایتی را در اختیارشان قرار دهیم، یکی از این ابزارها تسهیلات است که خوشبختانه سال گذشته توانستیم مصوبه هیأت وزیران را گرفته و به ازای هر سال ۳۰۰ هزار تسهیلات نوسازی در اختیار مردم قرار دهیم.
وی در ادامه ار ارائه سه نوع تسهیلات نوسازی در کشور خبر داد و افزود: وام نوسازی که برای اولین بار سقف آن برای کلانشهرها به ۵۰ میلیون تومان رسیده ، برای شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر ۴۰ میلیون تومان و برای سایر شهرها ۳۰ میلیون تومان به ازای هر واحد نوسازی وام تعلق مشخص شده است. سود وام در واقع به استناد مصوبه و ابلاغیه بانک مرکزی ۲۴ درصد برای دوران دوساله مشارکت و ۲۱ درصد برای ۱۰ ساله بعدی که دوران فروش اقساطی محسوب میشود، معین شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین اضافه کرد: از این ۲۴و ۲۱ درصد، دولت موظف است ۱۰ درصد از آن را پرداخت کند لذا وامی که مردم دریافت میکنند وامی با سود ۱۴ درصد برای دو ساله اول و ۱۱ درصد برای ۱۰ سال بعدی خواهد بود. البته یک مصوبه اخیر هم اعلام شده که در صورتی که ساکنین و متقاضیان نوسازی مبحث ۱۹ مبنی بر صرفه جویی در مصرف انرژی را رعایت کنند میزان سهم دولت به ۱۲ درصد افزایش پیدا میکند.
دکترایزدی در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: وام دوم، وام ودیعه مسکن است که ما به ازای هر واحد نوسازی برای دوران نوسازی ۲۰ ، ۱۵ و ۱۰ میلیون تومان به مالکین برای اجاره کردن در دوران نوسازی پرداخت میکنیم( ۲۰ میلیون تومان برای کلانشهر و ۱۵ میلیون تومان برای شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر و ۱۰ میلیون تومان برای سایر شهرها).
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران در تشریح شرایط نوع سومهای نوسازی در کشور اعلام کرد: وام مقاومسازی نوع سوم تسهیلات نوسازی است که تعداد آن محدود بوده ولی عمدتا برای ساختمانهای ارزشمند که نیازمند نوسازی و استحکامبخشی هستند اعطا میشود. این وام قرض الحسنه است صرفا یک کارمزد داشته و سقف آن ۲۰ میلیون تومان است.
به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی این مقام مسئول درخصوص نوسازی مناطق اعلام شده در روستاها بیان کرد: طبق مصوبه اعلام شده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با پرداخت سالانه ۲۰۰ هزار تسهیلات نوسازی موظف به اعطای وام در روستاها خواهد بود.
دکتر ایزدی درباره مراحل ثبتنام دریافت تسهیلات نوسازی بیان کرد: ازآنجایی که در طول ۲ سال گذشته روند اعطای تسهیلات کند شده بود، تعدادی از پروندههای متقاضیان همچنان باقیمانده بود که موظف بودیم در گام اول از این پروندهها شروع کنیم ولی هنوز سهمیه قابل توجهی در دست داریم که افراد جدید با مراجعه به سامانه ( که به منظور کاهش گردش و فرایند کار در سایت شرکت عمران و بهسازی شهری ایران طراحی شده است) و تکمیل مدارک مورد نیاز ثبتنام کنند.
وی افزود: اولین شرط اصلی برای دریافت وام طبق مصوبه بانک مرکزی واقع شدن ملک در محدوده بافت فرسوده است که داشتن پروانه ساختمانی و احراز مالکیت ملک نیز دومین و سومین شرط آن به شمار میروند. همچنین انبوه سازان به عنوان یک نهاد تخصصی که قادر به ارائه ساختمانی با کیفیت بهتر هستند و پس از ان زنان سرپرست خانوار اولویتهای دریافت وام خواهند بود.
مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهر ایران درباره برنامهریزی برای فراهم کردن زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی لازم در محلات هدف بیان کرد: ما در حال انجام دو اقدام مضاف بر کار تسهیلات هستیم، درواقع در تلاشیم با حمایت از شهرداریها اقداماتی برای زیرساختهای شهری و توسعه خدمات و تجهیز فضاهای عمومی در این محلات انجام دهیم و از سویی دیگر تاکنون اقداماتی نرمافزاری با راهاندازی دفاتر خدمات نوسازی یا تسهیلگری با شهرداری پیش بردیم که هم اکنون نیز شاهد موفقیتهای خوبی در تهران، شیراز، رشت و اصفهان نیز بودیم. این دفاتر نهادهایی خواهند بود که میتوانند اطلاع رسانی مناسب داشته باشند و زمینه را برای توسعه فعالیتهای اجتماعی و مردمی در محلات ایجاد کنند. ما از طریق حمایت و تجهیز این دفاتر میتوانیم ظرفیت مناسبی را برای به حرکت در آوردن جریان بهسازی به عنوان یک ضرورت در همه ابعاد ایجاد کنیم.
دکتر ایزدی در پایان از معرفی ۵۷ هزار متقاضی واجد شرایط برای دریافت تسهیلات به بانک مسکن خبر داد و گفت: در حال حاضر نیز آمادگی معرفی ۵۵ هزار واحد دیگر را تا پایان سال داریم که درصورت پیشرفت خوب فعالیت ها تا پایان سال ۹۴ نزدیک به ۱۱۰هزار مورد می توانند از وام نوسازی استفاده کنند.