ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

 

وزیر راه و شهرسازی گفت: حدود 5 میلیون واحد مسکونی و ویلایی خالی در کشور وجود دارد که اگربه طور میانگین 100 هزار دلار برای هرکدام از این واحدها هزینه شده باشد، احداث این واحد های مسکونی خالی 500 هزار دلار هزینه برای کشور در برداشته است.

 

به گزارش خبرنگار روابط عموی شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در بیست و نهمین جلسه ستاد بازآفرینی شهری که صبح امروز سه شنبه 12 اردیبهشت  ماه در  محل وزارت راه و شهرسازی برگزار شد؛  اظهار داشت:  واحدهای مسکونی خالی در کشورهای دیگر هم وجود دارد ولی با درصد خیلی پایین بین 2 تا 3 درصد و این واحدهای  خالی مشمول  جابجایی، اجاره و نقل مکان و غیره می شوند  ولی در ایران در حدود 24 میلیون واحد مسکونی خالی وجود دارد که  2 یا 3 درصد این میزان چیزی در حدود 500 هزار واحد می شود که متاسفانه حدود 5 میلیون واحد مسکونی خالی داریم که این ا میزان اصلا عقلانی نبوده و نتیجه  سیاست غلطی  است  که سالیان سال در سواحل مازنداران، گیلان، کیش و طبیعت بیکر ایران اتفاق افتاده و روند غلطی در کشور جا انداخته است .

 

دکترآخوندی در سخنانی ضمن تشریح وضعیت سکونتگاه‌های ایران افزود: باید برای حاشیه شهرها و بافت های میانی  ،سیاست گذاری درستی انجام بدهیم.

وی با اشاره به آمارهایی در سال 95 که در زمینه بافت های ناکارآمد میانی منتشر شده است گفت: پایان کار دولت ، نزدیکی به انتخابات و همچنین مسائل سیاسی بر روی این آمار سایه انداخت و متاسفانه توجه زیادی به این آمار نشد و به بحث و بررسی گذاشته نشد و نتوستیم درک درستی از این مقوله در زمینه جمعیتی و سکونت گاهی داشته باشیم و ببینیم در این مدت چه اتفاقاتی رخ داده است .

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه تحولات جمعیتی بحثی پایه‌ای است و باید به آن توجه جدی شود اضافه کرد: آماری که در سال 95اعلام شد چند نکته و  آمار مهمی داشت که می تواند ما را در بحث ستاد بازآفرینی شهری و بحث ملی و استانی برای برنامه ریزی در این زمنیه ، یاری رساند .

 

ثبات کنترل رشد جمعیت و مهاجرت ، کمک بزرگی برای بازآفرینی شهری است

وزیر راه و شهر سازی ادامه داد: آمار نشان می دهد جمعیت شهری ایران به 74 درصد و جمعیت روستایی نیز 26 درصد رسیده است و از این اعداد می توان نتیجه گیری کرد که زمینه برای ادامه فعالیت در ستاد بازآفرینی ایجاد شده است.

وی همچنین به آمار رشد جمعیتی کشور اشاره کرد و گفت: نرخ رشد افزایش جمعیتی بسیار حائز اهمیت است و در حال حاضر نرخ رشد جمعیت در کشور در حدود 24/1 درصد یعنی کمترین رشد جمعیت در تاریخ کشور می باشد نکته بعدی ، بعد خانوار شهری می باشد که به رقم  2/3 درصد ودر خانوارهای روستایی به 4/3 درصد است یعنی اینکه که بعد خانوارهای روستایی و شهری بسیار به هم نزدیک شده و به عبارتی به کمتر از یک نفر رسیده است.

دکتر آخوندی با بیان اینکه این آمار نشان دهنده  ثبات نسبی رشد جمعیت در کشور است گفت: یعنی درآینده کشور تحولات جمعیتی بسیار جدی نخواهیم داشت گرچه آثار منفی برای ایران ،دو پیرشدن جمعیت را به همراه دارد ولی از نظر تغییر در سکونتگاه ها،  باید بگویم اتفاقات بزرگ سکونت گاهی در کشور رخ نمی دهد و جمعیت روستایی از 26 درصد کاهش  چندانی نخواهد یافت و سیر مهاجرت  به شهرهای بزرگ کاهش و آن رشد شتابان شهرنشینی را نخواهیم داشت و رشد شهرنشینی نیز 74 درصد خواهد بود.

وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: نکته بعدی  اینکه به نظر می رسد رشد مهاجرت روستا به شهر تقریبا کنترل خواهد شد ، در حال حاضر  جمعیت 10 استان کشوررشد منفی و یا نزدیک به صفر دارند . تحولات جمعیتی و آن افزایش جمعیت دهه 60 و 70 را دیگر تجربه نخواهیم کرد . پس می توان عنوان داشت که در این زمینه به  نظر به یک ثبات نسبی در تحولات جمعیتی رسیده ایم.

وی با اشاره به شهرهای تهران و کرج به عنوان پر جمعیت ترین و مهاجر پذیرترین شهرهای کشور گفت: در این 2 شهر نیز رشد جمعیتی و مهاجرتی محدودی خواهد بود که نمی تواند تعیین کننده باشد.

 

وی با بیان اینکه این ثبات در رشد جمعیت و مهاجرت مزیت و فرصتی برای ستاد بازآفرینی شهری است تصریح کرد:در این  ثبات وضعیت می شود برنامه ریزی نسبتا" خوبی داشت نمی گویم مهاجرت نخواهیم داشت ولی مهاجرت محدودی داریم، و تعیین کننده و نگران کننده نخواهد بود و نرخ مهاجرت صفر نخواهد بودولی آن شدت  قبلی را نیز نخواهد داشت ولی در برخی شهرها مانند چابهار و شیراز و برخی استان ها به دلیل خاص بودنشان مهاجرت را شاهد خواهیم بود که البته  روند جدی نخواهند داشت. پس ستاد بازآفرینی شهری باید از این فرصت برای خود موقعیت ایجاد کند . با این ثبات ،امکان برنامه ریزی و تمرکز خیلی بهتر از دهه ها ی قبل وجود دارد.

بیش از 10 استان کشور نرخ رشد جمعیتی یک درصد خواهند داشت

وزیر راه وشهرسازی گفت: رشد سالانه جمعیت کشور در سال 95 نسبت به سال 90 در خراسان جنوبی، بوشهر ، هرمزگان، 4/2 درصد شده است و پایه رشد جمعیتی محدودی را شاهد هستیم و فقط در استان البرز است که رقم متفاوت 37/2 را دارد  و دیگری تهران که 72/1 شده است ؛در  آینده تهران نیز، روند کاهشی را شاهد خواهیم بود.

وی اظهار داشت:  رشد جمعیتی بیش  از 10 استان کشور به  یک درصد و یا کمتر از یک درصد رسیده است که نشانگر آن است که  دراین زمینه هم به یک ثبات رسیده ایم .

اجرای سیاست بازآفرینی شهری سیاست درستی است

دکتر آخوندی با اشاره به آمارها گفت: اطمینان می دهم سیاستی که در بازآفرینی شهری در دستور کار قرار داده ایم سیاستی درست است.

2587000 واحد مسکونی خالی در کشور وجود دارد

وزیر راه و شهرسازی با انتقاد از افزایش میزان آمار واحدهای مسکونی خالی در سطح کشوراظهار داشت: آمار نشان می دهد واحدهای مسکوی خالی از لحاظ سیاسی اجتماعی و اقتصادی  و فرهنگی، کمتر مورد توجه قرار گرفته است و آمار سال 95، وجود بیش از 2 میلیون 587 هزار خانه خالی را نشان می دهد این در حالی است که در سال 90  درحدود یک میلیون 630 هزار خانه خالی داشته‌ایم که  طی 10 سال با رشد تصاعدی به حدود 2 میلیون واحد مسکونی خالی رسیده است.

دکتر آخوندی با بیان اینکه در تهران درسال 85 در حدود 123 هزار واحد  مسکونی خالی داشته ایم  گفت:  این رقم در سال 95 به رقمی بالغ بر 490 هزار واحد مسکونی خالی رسیده است که نشان از رشد  حدود 4 برابری در این بخش است.

وی با تاکید بر اینکه این آمار فقط و فقط واحدهای مسکونی ساخته شده توسط مردم در شهرها است تصریح کرد: البته این آمار بدون در نظر گرفتن واحدهای خالی و افتتاح شده مسکن مهر است که به شدت می تواند این رقم را افزایش دهد و واحد های خالی متعلق به  مردم ، مانند ویلاها و خانه های مسافرتی در مازندران ،گیلان، کیش و ... به 2 میلیون 100 هزار واحد در کل کشور می رسد.

وی با اشاره به اینکه در مجموع بیش از 5 میلیون واحد مسکونی خالی در کل کشور داریم گفت:  این یک سیاست غلط  و سواداگرانه در بحث برنامه ریزی شهری کشور در ساخت خانه در کشور بوده و بنیان توسعه شهری را با خطر مواجه کرده است.

وی با انتقاد از هزینه های کلانی که در بخش واحد های مسکونی خالی انجام شده است گفت: اگر برای هر کدام از این واحدهای مسکونی خالی به طور متوسط مبلغ 100 هزار دلار هزینه شده باشد ، شاهد مبلغ تکان دهنده 500 میلیارد دلار در کشور در این بخش هستیم  که با این بهره وری ناقص و این ارقام بسیار تکان دهنده و غریب  می باشد .

سیاست باز آفرینی شهری بهترین سیاست برای

دکتر آخوندی با مروری بر اهداف سیاست بازآفرینی شهری گفت: می بینیم که  از ابتدای انقلاب تا کنون سیاست بازآفرینی شهری، بهترین سیاستی بوده که در کشور اجرایی شده است.

وی به سیاست ساخت مسکن مهر اشاره کرد و گفت: در طرح مسکن مهر که ساخت آنها از ابتدا تا انتها، 10 سال طول کشید خارج از بحث های سیاسی و اقتصادی و خدمات زیربنایی و روبنایی و مداخلات دولت هیچ دردی از حاشیه نشینی دوا نشد و با کسانی مواجهیم که در بافت های میانی  نه صاحب خانه شده اند و نه مشکلاتشان حل شده و نه شاهد کاهش مهاجرت بوده ایم.

وزیر راه و شهرسازی با تأکید براینکه طرح مسکن مهر یک طرح گمراه‌کننده با بهره‌وری بسیار پایین بود که اتلاف منابع فراوانی  را به همراه داشت  گفت : هیچ آماری وجود ندارد که یک تعداد حداقلی از حاشیه‌نشین‌ها منازل خود را در حاشیه رها کرده باشند و در مسکن مهر ساکن شده باشند. حتی هیچ مشکلی را از بافت‌های فرسوده حل نکرده‌اند. اتفاقا بیشتر در جهت اتلاف منابع ملی و تشدید مهاجرت عمل کرده‌اند که به نوبه خود ، از سیاست‌های ضدتوسعه‌ای است.

با وجود 2 میلیون 587 هزار واحد مسکونی خالی در کشور 11 میلیون بد مسکن داریم

وزیر راه و شهرسازی افزود: با نگاهی به آمار خانه های خالی که مرکز آمار ایران منتشر کرده است  می توان گفت درحالی که  2 میلیون و  587 هزار خانه خالی در کشور وجود دارد اما جمعیتی نزدیک به  11 میلیون نفر در کشور در بد مسکنی زندگی می کنند.  و این نشان می دهد  عرضه و تقاضا در یک راستا نبوده و روند ساخت و ساز  مشکلی را در کشور حل نکرده است.

دآخوندی افزود: در تهران نزدیک به 3 میلیون 900 هزار واحد مسکونی خالی وجود دارد و تراکم خانوارها در هر خانه 86/0 در صد است و این یعنی اینکه بیش از خانوارها ی موجود درتهران خانه وجود دارد ولی  متاسفانه در این زمینه وضعیت مردم بسیار اسفناک  است و تقاضا و عرضه خوبی نداشته ایم .

اگر در سکونتگاها مسئله اصلی را متوجه شویم به دنبال حل آن خواهیم رفت

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در این بین،  سه مسئله اصلی وجود دارد گفت: اول خانه اولی ها هستند کسانی که تا کنون خانه دار نشده اند و یا جوان هایی هستند که در حال تشکیل خانواده هستند  دوم ساکنان بافت‌های حاشیه ای و سوم ساکنین بافت های نا کارآمد میانی هستند  که مسئله اصلی کشورند. در حالی که با ساخت وساز مسکن مهر و عیان نشینی و عیان فروشی در کشور نتوانسته ایم  کمکی به حل این مشکل کنیم و آن چیزی که این موضوع را حل می کند،  موضوع بازآفرینی شهری است.

سیاست بازآفرینی شهری باید تبیین و اطلاع رسانی شود

وزیر راه و شهرسازی در ادامه با بیان اینکه برای حل موضوع بافت های میانی باید بر روی صورت مسئله تمرکز کرد گفت: با نگاهی به آمار می بینیم که ماموریت ستاد بازآفرینی شهری به درستی تعریف شده است و نشان می دهد دخل و تصرف و یا تخریب سکونتگاههای غیررسمی با لودر؛ پاک کردن صورت مسئله است .

دکتر آخوندی با اشاره به اینکه سیاست بازآفرینی شهری دستاورد بزرگی است اظهار داشت: واقعیت سیاست بازآفرینی شهری باید  در جامعه شفاف سازی شود و اهداف آن به مردم، نخبگان، کارشناسان و دستگاه های مسئول اطلاع رسانی شود چرا که  برخی هنوز فکر می کنند ساخت مسکن مهر می‌تواند کمکی به کاهش مسکن بی خانوارها باشد و اجرای آن سیاست خوبی بوده است در حالی که می بینم ساخت مسکن مهر دردی از جامعه را دوا نکرده است  پس باید با شفافت سازی در این بار