به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی ، مهندس حسن صبوری مدیرکل راه و شهرسازی استان قم گفت: شهر قم دارای مساحتی بیش از ۱۲ هزار و ۹۷۰ هکتار است، افزود: از این میزان حدود ۴ هزار و ۱۰۰ هکتار شامل ۳۱۵ هکتار بافت تاریخی و یکهزار و ۷۴ هکتار مساحت بافت فرسوده شهر قم است.
مدیر کل راه و شهرسازی استان قم همچنین با اشاره به اینکه احیای بافتهای فرسوده شهری یک موضوع مهم اقتصادی و اجتماعی است اظهار داشت: هدف از احیای بافتهای ناکارآمد شهری بهسازی و نوسازی بافتهای مسکونی و ارتقای سطح زندگی مردم و کاهش آسیبهای اجتماعی در این محدودهها است.
مهندس صبوری با اشاره به اینکه وزارت راه و شهرسازی نیز بر بهسازی و ارتقاء سطح زندگی در استان قم تاکید دارد تصریح کرد: با توجه به اینکه قم یکی از مهمترین مراکز زیارتی کشور بوده و نقش زیارتی قم به همراه تمرکز فعالیتهای آموزش علوم دینی و حوزوی به همراه مراکز چاپ و نشر کتب مرتبط با علوم دینی ومذهبی به شهرقم جایگاه ملی و فراملی داده است لذا در این راستا دولت نیز برای بهبود شاخصهای کیفیت بخش زندگی شهری و بافت فرسوده اقداماتی از جمله توانمندسازی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ساکنان را برای کاهش فقر شهری و ارتقاء فرهنگ شهرنشینی و سرمایه اجتماعی، حس تعلق خاطر و همبستگی گروهی و اسکان جمعیت متناسب با ظرفیتهای توسعه زیر ساخت شهر را در دستور کار قرار داده است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان قم به احداث، بهسازی و بازسازی ۴ پروژه سکونتگاهی در استان قم اشاره کرد و گفت: احداث درمانگاه امام "علی النقی" (ع) واقع در "شادقلی خان"، احداث دو واحد آموزشی واقع در " شیخ آباد" و شهرک "فاطمیه" و جمعآوری آبهای سطحی محله "شاد قلی خان" می توان نام برد.
مهندس صبوری به اقدامات انجام شده در بافت تاریخی و فرسوده مرکزی شهر قم نیز اشاره کرده و گفت: ساماندهی محوطه میدان " میر"، ساماندهی محور امامزاده " شاه حمزه" تا مدرسه "غیاثیه" و ساماندهی محور مدرسه "غیاثیه" تا آب انبار "درخت پیر" واقع در چهل اختران، ساماندهی محور تاریخی بازار نو و کهنه واقع در بازار، ساماندهی محور " عمار یاسر" تا تکیه باغ پنبه و ساماندهی تکیه باغ پنبه تا خانه تاریخی "یزدانپناه" و ساماندهی خانه تاریخی "یزدان پناه" تا خیابان "باجک" واقع در باغ پنبه، ساماندهی گذر " لبچال" تا محور "آذر" و ساماندهی گذر " لبچال" تا " بیت النور" و ساماندهی " لبچال" تا خانه تاریخی "شاکری" از پروژههای در دست اقدام در استان قم است.
وی همچنین افزود: ۸۰ درصد از خیابانهای مورد دسترسی مسکن مهر در مسیر بلوار دانشجو، خیابان آزادی، خیابان امام علی(ع) و خیابان سلمان در شهر قم تا مرحله اجرای آسفالت به اتمام رسیده است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان قم با اشاره به تملک بناهای با ارزش با هدف حفاظت از این بناها اظهار داشت: تملک خانههای تاریخی برای کارکردهایی از جمله موزه، دانشکدههای تخصصی معماری و شهرسازی، خانه گفتمان شهر یا پاتوق اجتماعی در دستور کار قرار دارد.
مهندس صبوری با اشاره به اینکه طرح تفصیلی ۷ شهر در استان قم به اتمام رسیده و تعدادی تصویب و تعدادی نیز در مرحله ابلاغ است گفت: مطالعات طرح تفصیلی شهر قم از سال ۱۳۹۱ با همکاری چهار مشاور شروع شده و پس از تصویب مطالعات جمعیت پذیری مناطق هشت گانه قم، شبکه معابر و تراکم ساختمان مسکونی شهر قم در شورای عالی شهرسازی تصویب شده است. و بازنگری طرح جامع ناحیهای قم با ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی در کارگروه امور زیرنبایی و شهرسازی و شورای برنامهریزی توسعه استان مصوب شده و در نوبت تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری قرار دارد.
همچنین طرح فاز اول پروژههای شهری خیابانهای آذر و چهار مردان واقع در بافت تاریخی شهر قم نیز در مرحله فرایند انتخاب مشاور بوده و شرح خدمات پیشنهادی نیز تدوین شده است.