بافتهاي ناکارآمد، محدودههاي آسيبپ ذير شهرها محسوب ميشود که نيازمند برنامه ريزي و مداخله هماهنگ براي ساماندهي و ارتقاي کيفيت سکونت است.
استان زنجان با مساحت حدود 9875 هکتار، جمعيتي بالغ بر 634 هزار نفر را در خود جاي داده که بخشی از اين جمعيت در بافتهاي ناکارآمد زندگي ميکنند.
به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفريني شهري ايران، 1081 هکتار از مساحت استان زنجان بافت ناکارآمد (شامل بافت ناکارآمد ميانی يا فرسوده، تاريخي يا سکونتگاه غيررسمي) است که اين رقم حدود 10.9 درصد از کل مساحت استان محسوب ميشود.
بر اساس مطالعات انجام شده در سالهاي مختلف، از این رقم، حدود 441 هکتار بافت فرسوده در استان زنجان وجود دارد که حدود چهار درصد از مساحت استان را شامل ميشود. همچنین بافت تاريخي و سکونتگاههاي غيررسمي در استان به ترتيب معادل 420 و 220 هکتار (معادل چهار و دو درصد) است.
نمودار شماره (1)
منبع: شرکت بازآفريني شهري ايران.
بر اساس اين گزارش، شهر زنجان با 229 هکتار بافت فرسوده (معادل 13.6 درصد از مساحت کل استان)، بيشترين بافت ناکارآمد شهری را در بين شهرهای استان به خود اختصاص داده است. شهرهای ابهر، خرمدره، قيدار و هيدج به ترتيب با 83، 74، 22 و 33 هکتار بافت ناکارآمد در رتبه های بعدی قرار دارند. (نمودار شماره 1).
«ستاد بازآفريني شهري» با هدف بهبود سکونت در بافت های ناکارآمد شهری توسط وزارت راه و شهرسازي تعريف شده که در قالب ستادهای بازآفريني شهری در شهرهای مختلف استان زنجان نيز شکل گرفتهاند.
به گزارش شرکت بازآفرينی شهری ايران، در راستای اجرای مصوبه هيات وزيران، 27 هزار فقره تسهيلات به ارزش 59 میلیارد ریال از محل اعتبار از محل بانکهای عامل طی سالهای 1393 تا 1396 به منظور نوسازی و بهسازی محلات هدف بازآفرينی شهری، به استان زنجان اختصاص يافته است.
پروژه های جاری طراحی شهری با هدف بازآفرینی شهری شامل تکميل درمانگاه، احداث سرای محله و کتابخانه، احداث زمين ورزشی، بهسازی و آسفالت، اصلاح شبکه آب و چمن مصنوعی در شهرهای مختلف استان است که بين 5 تا 100 درصد پيشرفت فيزيکی داشته اند.