مدیر کل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان با اشاره به وجود چهار هکتار بافت فرسوده دراین استان گفت: استان سیستان و بلوچستان در رفع و پیشگیری از حاشیهنشینی برنامههای گستردهای دارد و استان پایلوت کشوری در این زمینه است.
وجود چهار هکتار بافت فرسوده دراستان
به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی ، مهندس مسعود مالکی مدیر کل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان در آستانه هفته دولت با بیان اینکه چهار هکتار بافت فرسوده درقالب سکونتگاه غیررسمی و مناطق حاشیهنشین دراستان موجود است، گفت: در شهرهای زابل، ایرانشهر، زاهدان، خاش، چابهار و کنارک ۴۵ محله دارای بافت فرسوده و حاشیه نشین شناسایی شده و ۱۸ محله به عنوان هدف تعیین شدهاند. جمعیت این محلات ۴۴۲ هزار و ۵۳۰ نفر است و بیشترین حاشیه نشینی نیز به چابهار (۶۳ درصد جمعیت) اختصاص دارد. پس از چابهار، زاهدان بیشترین جمعیت حاشیه نشین (۴۳ درصد) را به خود اختصاص داده است. در زاهدان ۹محله را شناسایی کردهایم و سه محله را هدف قرار دادهایم.
مدیر کل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان جمعیت سکونتگاههای غیررسمی زاهدان را ۳۲۷ هزار و ۹۴۰ نفر اعلام کرد و افزود: از جمعیت ۷۶۱ هزار نفری زاهدان حدود ۴۳ درصد حاشیهنشین هستند.
وی گفت: برای رفع مشکل حاشیه نشینی سال گذشته جلسه ستاد ملی بازآفرینی پایدار شهری را برگزار کردیم و این استان قرار است پیلوت طرح رفع حاشیهنشینی باشد. استاندار نیز ابتدای امسال اعلام کرده که اولویت اول استانداری، ساماندهی حاشیهنشینی است. تدوین سند بازآفرینی پایدار شهری در زاهدان شروع شده و سه ماه دیگر به اتمام میرسد که الگویی است که بدانیم باید کار را از کجا شروع کنیم و بازهها را مشخص میکند. دراین راستا ۱۲ جلسه طی سال گذشته و امسال برگزار شده و از تمام سمن ها و نهادهای مردمی دعوت شده از ظرفیتهای خود دراین مسیر استفاده کنند. ۱۴ چالش در سکونتگاههای غیررسمی داریم که ازجمله آنها میتوان به نبود شغل، نداشتن شناسنامه، نبود آب آشامیدنی، نبود دبیرستان دخترانه و کمبود مراکز بهداشتی اشاره کرد.
مهندس مالکی افزود: کار ستادهای شهرستانی ساماندهی حاشیهنشینی نیز آغاز شده که هریک ۲۰ مصوبه داشتهاند و میتوان گفت سیستان و بلوچستان پیشرو در مطالعات رفع حاشیهنشینی است. یک کمیته راهبردی نیز تعیین شده که هفتهای یک بار تشکیل میشود.
وی تصریح کرد: یکی از علل اصلی افزایش حاشیه نشینی در زاهدان و چابهار وقوع ۱۲ خشکسالی و مهاجرت ساکنان استانهای دیگر به این استان بوده است. تاکنون چندین خیابان حاشیهنشین را بهسازی کردهایم و ۲۱ پروژه را دراین زمینه عملیاتی کردهایم که ازجمله آنها می توان به راه اندازی مراکز بهداشتی و مراکز فنی و حرفهای خواهران و برادران اشاره کرد. همچنین مراکز ترک اعتیاد را توسط بخش خصوصی در شورآباد برای درمان رایگان معتادان تاسیس و چندین بازار محله نیز دایر کردهایم. با این اقدامات توانستهایم نسبت به سالهای قبل تا ۵۰ درصد وضعیت حاشیه نشینی را بهبود دهیم ولی هنوز کافی نیست.
مدیر کل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان افزود: ازسوی دیگر یگان حفاظت اراضی را نیز فعال کردهایم و توانستهایم سال گذشته ۳۱ هکتار و امسال ۹ هکتار زمین تصرف شده را رفع تصرف کنیم. همچنین از دو سال پیش طرح کاربردی بهسازی جنوب شهر را در سه استان هرمزگان، سیستان و بلوچستان و کرمان عملیاتی کردهایم.