ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

در همایش مبانی نظری بافت تاریخی که همزمان با روز بزرگداشت شیخ بهایی و روز معمار در سالن اجتماعات استانداری قزوین برگزار شد، مهندس سید مهدی مجابی عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت به اهمیت و جایگاه ارزشمند بافت تاریخی پرداخت. او گفت: «بافت تاریخی با بافت فرسوده تفاوت بنیادی دارد.»

به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از خبرگزاری میراث فرهنگی، در همایش مبانی نظری بافت تاریخی که همزمان با روز بزرگداشت شیخ بهایی و روز معمار در سالن اجتماعات استانداری قزوین برگزار شد، مهندس سید مهدی مجابی عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت به اهمیت و جایگاه ارزشمند بافت تاریخی پرداخت.

 وی با اشاره به ارزش بافت تاریخی و ضرورت حفاظت از آن گفت: در حال حاضر با توجه به تلاش های به عمل آمده خوشبختانه مسئولین به یک نظر واحد برای حفظ بافت تاریخی شهرها رسیده اند ولی به دلیل وجود تعابیر متفاوت شخصی از بافت و هویت تاریخی در عرصه اجرا با مشکلات بسیاری مواجه شده که مانع از دست یابی به نتایج مطلوب است.

سید مهدی مجابی ضرورت شناخت معنا و مفهوم بافت را مهم خواند و اظهار داشت : بافت تاریخی با بافت فرسوده تفاوت بسیاری دارد و آنچه که امروز در اسناد دولتی و قانونی مصوب مجلس به عنوان بافت تاریخی معرفی شده شاخص های لازم بافت تاریخی را ندارد. بافتن در تحولات فنی انسان شناسی مقدم بر ساختن است و ریشه ای عمیق و مفهومی بنیادین در زندگی بشری داشته و از این رو شناخت معنی و مفهوم بافت متکی به مباحث و مفروضات عملی است که باید به صورت تخصصی به آن پرداخت.

عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت با تاکید به اهمیت تدوین سند رویکردی در امر توسعه شهری و حفاظت از بافت تاریخی تصریح نمود: تدوین اسناد رویکردی جهت شناخت و احیای بافت تاریخی و حفاظت از آن بسیار تاثیرگذار است. و در مجموعه مدیریتی استان قزوین اسناد راهبردی بسیار معتبری وجود دارد که متاسفانه در زمان بهره برداری با کاستی هایی مواجه می شود که منجر به آسیب رساندن به راهبردها شده و درنتیجه قابلیت آموزش در دانشگاهها و مطرح شدن در سطوح مختلف علمی را نخواهد داشت .

مجابی ساختار تاریخی را یک نظام علمی دانست و یادآور شد: در عرصه های تاریخی مفاهیمی با عنوان هسته های تاریخی وجود دارد که شامل بافت های پیوندی و متصل به ساختار تاریخی است و این ساختار تاریخی یک نظام و سیستم علمی را در برگرفته که باید با علوم مرتبط شناخته شود تا اقدامات لازم برای حفاظت و نگهداری از آن در کنار توسعه شهری صورت پذیرد.

سید مهدی مجابی بافت تاریخی را یک فضای عمومی شهری عنوان کرد و افزود: بافت تاریخی یک پدیده اجتماعی است که همه موضوعات آن حول محور مردم شکل گرفته و به واسطه حضور انسان دارای ویژگیها، امکانات و فضای خاص می گردد. از این رو مانند دیگر امور اجتماعی در کنار همدلی و هم نظری اعضا، تعارضاتی نیز وجود دارد که در سایه بهره برداری از تکنیک های تجربی و برقراری تعادل میان رفتارها تعارض نیز قابل حل خواهد بود.

 مجابی در پایان ابراز امیدواری کرد که با بررسی ساختار کارکردی بافت تاریخی و بازنگری و تجدید نظر در تدوین ضوابط طراحی در بافت تاریخی و با اتکاء به تجربیات گذشتگان بتوانیم به نتایجی مطلوب در زمینه توسعه پایدار شهری در کنار حفاظت از محدوده تاریخی شهرها دست یابیم.