عزاداری محرم یزد در روند پرونده ثبت جهانی یزد تأثیر بسزایی دارد.
به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از روابط عمومی، امورفرهنگی و اجتماعی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی یزد عنوان کرد: آداب و رسوم عزاداری محرم از جمله پدیدههای فرهنگی است که با حفظ عناصر اصلی، به زیور خلاقیتهای اجتماعی، فرهنگی و اقلیمی جوامع و مناطق مختلف آراسته شده و اگر چه دارای مضامین واحدی می باشد اما به تبع اختلافات اقلیمی و حوزههای فرهنگی، با نمودهای مختلفی، پا به عرصه ظهور گذاشته و بر جذابیت هر چه بیشتر خود، دامنه می زند.
مجتبی فرهمند افزود: از جمله آداب و رسوم ایام ماه محرم، مراسم های روضه خوانی، سخنرانی، دست های سینه زنی و زنجیرزنی است که آوای موسیقی و مرثیه عزاداری هیئت های یزد در نوع خود در ایران بی نظیر است. البته پرسهزنی، کتل بستن، سنگ زنی یا جغجغه زنی و مهمتر از همه نخل برداری از دیگر مراسم هایی است که در این ماه انجام می گیرد.
وی خاطرنشان ساخت: از مهمترین آیین های مذهبی ویژه مردم دارالعباده، نخلبرداری است. مردم نخل را نماد تابوت سالار شهیدان، حسین بن علی (ع) و یاران وفادار او میدانند.
این مقام مسئول تصریح کرد: با تلاش دفتر ثبت جهانی بافت تاریخی، اطلاعات مربوط به سی بنا که در ایام محرم مراسم سوگواری سالار شهیدان در آنها برگزار می شود، آماده گردیده است.
فرهمند نام اثر تاریخی، بنیانگذاران و بانیان، نقشه موقعیت و آدرس اثر، زمان برگزاری مراسم، نحوه برگزاری شامل: مراسم آیین ها، سنت ها و نحوه پذیرایی، نوع مالکیت اعم از خصوصی، عمومی یا موقوفه را از جمله اطلاعاتی دانست که در مورد سی بنا تاریخی
هیا شده است.
وی عنوان کرد: مراسم عزاداری دهه اوّل محرّم به شماره 31 در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است و این مراسم شامل عزاداری هیأتها در ده شب اوّل محرّم، مراسم صبح تا ظهر عاشورا، نخلبرداری عصر عاشورا و شام غریبان می باشد.
گفتنی است: تمامی این بناها در محدوده 170 هکتاری عرصه ثبت جهانی قرار دارد که حدود هجده بنای آن خصوصی و یا منزل مسکونی هستند.