مدیرکل دفتر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، به مجموعه اقدامات و فعالیت های دستگاه های عضو این ستاد در ارتباط با اجرای برنامه های کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی اشاره کرد.
نریمان مصطفایی در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران در خصوص تهیه گزارش جامع از اقدامات و فعالیتهای دستگاهها در ارتباط با اجرای برنامههای کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی، اظهار داشت: تاکنون شش جلسه ستاد ملی و 249 مورد از جلسات ستاد استانی و شهرستانی در کنار جلسات مختلف کارگروههای زیرمجموعه ستاد مذکور ،پیرامون تصمیم گیری و تصمیم سازی در زمینه سکونتگاههای غیررسمی (حاشیه نشینی) تشکیل شده است.
مدیرکل دفتر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار مصوبات جلسات و تفاهم نامه های امضا شده را تشریح کرد و گفت: در حوزه کاهش آسیب های اجتماعی، ایجاد فرصت های شغلی و راه اندازی پایگاه های خدمات اجتماعی، بالغ بر 410 میلیارد ریال توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی(سازمان بهزیستی) هزینه شده است.
وی افزود: اجرای دوره های آموزش مهارتی و فنی و حرفه ای در بخش های مختلف اقتصادی، همچنین اجرای طرح اشتغالزایی در قالب مدل «تأمین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی» با هدف توسعه کسب و کارهای خرد(دو هزار گروه خودیار در 15 استان) توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (سازمان فنی و حرفه ای) انجام شده است .
به گفته مصطفایی، تعریف محلات در اولویت اقدام، شامل 50 محله در 23 استان و شروع اقدامات اجرایی در حوزه فرهنگی و اجتماعی وزارت کشور (کارگروه اجتماعی، فرهنگی و سلامت ستاد ملی) از دیگر اقدامات انجام شده به شمار می آید.
وی، همچنین به راه اندازی، تعمیر و تجهیز یک هزار و 283 مرکز جامع سلامت و سه هزار و 664 پایگاه سلامت توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همچنین پخش 26مورد از برنامه تلویزیونی 90 دقیقه ای پایش با حضور مقامات و مسئولان اجرایی و کارشناسان سازمان صدا و سیما اشاره کرد.
به گفته مصطفایی، هدف گذاری انجام اقدامات مرتبط با سامان بخشی به سکونتگاه های غیررسمی شامل 64 محله در 20 استان و آغاز اقدامات اجرایی توسط سازمان بسیج سازندگی همچنین اجرای برنامه توانمندسازی اجتماعات محلی و توسعه کسب و کارهای خرد در 12 شهر کشور زیر نظر دبیرخانه ستاد ملی بازآفرینی شهری، توسط موسسات غیردولتی در راستای اقدامات و فعالیت های مصوب، انجام شده است.
وی به دیگر مصوبات صورت گرفته اشاره کرد و اظهار داشت: ایجاد ردیف های بودجه از محل طرح های تملک دارایی های سرمایه دولت به منظور ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاه های غیررسمی به میزان سه هزار و 280 میلیارد ریال، در فهرست این اقدامات قرار دارد.
این مسئول شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران، گفت: اقدامات اجرایی انجام شده در قالب برنامه جامع بازآفرینی در 187 محله، اسکان غیررسمی در 87 شهر از 234 محله هدف بازآفرینی شهری در سال 1395-1396 انجام شده است. این اقدام با رویکرد محله مبنا و استفاده اهرمی از منابع ملی برای ارتقای کیفیت زندگی، تأمین متوسط شاخص های برخورداری و دسترسی به خدمات و تسهیلات شهری در سکونتگاههای غیررسمی با همکاری دستگاهها و نهادهای مرتبط ملی، استانی و مدیریت شهری صورت پذیرفته است.
به گفته مدیرکل دفتر ستاد بازآفرینی شهری پایدار، اقدامات مذکور شامل احداث مراکز آموزشی، بهداشتی، فرهنگی، اوقات فراغت، بهسازی شبکه معابرو مراکز ورزشی ،با اعتباری بالغ بر سه هزار و 700 میلیارد ریال ، شامل 11 درصد منابع عمومی و ردیف های ملی، 19 درصد دستگاه ها و نهادهای استانی و 70 درصد شهرداری ها می شود که از مجموع اعتبارات مذکور، 82 پروژه با اعتبار بالغ بر 520 میلیارد ریال، اجرای پروژههای مختلف نهادسازی، ظرفیتسازی، توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی و عمرانی - خدماتی در سکونتگاههای غیررسمی شهرهای کشور توسط این شرکت انجام پذیرفته است.
وی تاکید کرد: در کنار رویکردها و اقدامات مذکور که مربوط به حوزه درمان مسائل و مشکلات موجود در سکونتگاه هاست ا، در زمینه پیشگیری و پیشنگری از گسترش سکونتگاه های غیررسمی نیز اقدامات ارزشمندی در قالب کارگروه پیشبینی و پیشگیری از گسترش بافتهای ناکارآمدشهری و ابلاغ دستوالعمل عملیاتی شد.
به گفته مصطفایی، این دستورالعمل مشترک، حاصل همکاری این وزارت راه و شهر سازی و و معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه است، برنامههای اجرایی پیشگیری از گسترش سکونتگاه های غیررسمی در هفت استان منتخب خراسان جنوبی، لرستان، خراسان شمالی، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، اردبیل و یزد انجام پذیرفته است؛ تدوین نقشه های کاداستر، احداث کمربند سبز و غیره از مهمترین نتایج اقدامات در این حوزه است.