ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

 

کارشناس معماری و میراث فرهنگی با انتقاد از توسعه بی‌رویه شهرها که به دلیل الگوبرداری نامناسب از غرب نتایج مثبتی نداشت گفت: گاه کیفیت در برابر سودآوری و صرفه‌ اقتصادی سریع و کوتاه‌مدت قرار می‌گیرد و سبب می‌شود کیفیت ساخت‌وسازها و بازآفرینی شهری تنزل یابد.

 به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی مهدی حجت در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی در بیان اهمیت بازآفرینی شهری گفت: اهمیت بازآفرینی در ایران که کشوری کهن با اقلیم‌ها، اقوام و فرهنگ‌های متنوع است همواره حائز اهمیت فراوان بوده است. آثاری که در این سرزمین وجود دارند متعلق به ۱۰ هزار سال پیش هستند و مجموعه‌های به جای‌مانده به عنوان مجتمع‌های سکنایی انسانی تلقی می‌شوند.

قائم مقام سابق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: به جهت قدمت ایران ما با بسیاری از بافت‌های شهری و روستایی مواجهیم. همچنین با توجه به اینکه اقلیم و اقوام در ایران و به بیانی دیگر آنچه که داریم یک شکل نیستند و به جهت شکل، روابط ‌انسانی و کیفیت زندگی از انواع مختلف برخوردارند نمی‌توان با یک فرمول و رویکرد با همه آنها روبه‌رو شد.

عضو هیئت علمی دانشکده هنر و معماری پردیس هنرهای‌ زیبای دانشگاه تهران ادامه داد: در ۱۰۰ سال گذشته به جهت آنکه ما به شیوه‌ای نامناسب با فرهنگ مغرب زمین آشنا شدیم یک توسعه بی‌رویه و ناهمگونی در مناطق مسکونی شهرهای ما اتفاق افتاد. بنابراین در شکل شهر یک انقطاع رخ داد که با توسعه صد ساله اخیر نه تنها با قاعده رشد فرهنگ ما منطبق نبود که در عین حال آنچه که از گذشته باقی مانده را نیز نابود کرد.

حجت گفت: امروزه در حوزه شهری و نگاه به بافت‌های شهری در اختیار، علاوه بر اسکان‌های بی‌رویه و کم‌ارزش با اسکان‌های خلاف قاعده فرهنگی خود نیز مواجهیم. همچنین در حال حاضر بسیاری از بافت‌های تاریخی ما در معرض انهدام و خطر جدی هستند که با این رویه از بین می‌روند. بنابراین اهمیت دارد به بهبود وضع نابسامانی که ظرف زندگی ما است و نابسامانی آن به نابسامانی زندگی ما می‌انجامد اهمیت دهیم.

وی با اشاره به جایزه ملی رویداد «جستار کیفیت در تجربه‌های بازآفرینی شهری» که روز پنج‌شنبه ۲۳ مهرماه برگزار می‌شود گفت: مفهوم «کیفیت» را از زوایای گوناگونی می‌توان بررسی کرد و تعیین معیارهای «کیفیت» مستلزم شناخت وضعیت موجود، پیوند برقرار کردن با وضعیت ایده‌آل در کشور و آشنایی با ویژگی‌های خاص هر منطقه است.

حجت درباره دلایل توجه نامناسب به کیفیت در ساخت‌وساز‌ها و احیای بافت‌های تاریخی و فرسوده گفت: گاه کیفیت در برابر سودآوری و صرفه‌ اقتصادی سریع و کوتاه‌مدت قرار می‌گیرد بنابراین برای دستیابی به وضعیت مطلوب باید به الگویی صحیح دست یافت که این الگو قاعدتا سبب می‌شود سوددهی سریع کم‌رنگ‌ شود. 

وی تاکید کرد: موضوع بازآفرینی شهری نیازمند توجه‌ای شایسته است که وزارت راه و شهرسازی به دنبال تحقق آن است. امیدوارم دست‌اندرکاران این پروژه عظیم در کار خود موفق باشند اگرچه معتقدم که باید برای این مسئله تمهیداتی را نیز در نظر گرفت.

کارشناس میراث‌فرهنگی کشور در بیان پیشنهادات خود در تحقق و اجرایی‌شدن بازآفرینی شهری گفت: مهم‌ترین نکته، فهم مسئله بازآفرینی شهری است و فهم این نکته که ما در سرزمینی با پیشینه و قدمت عظیم تاریخی زاده شدیم و زندگی می‌کنیم. به همین خاطر نیز نباید به دنبال این باشیم تا از دیگران الگوبرداری نامناسب کنیم یا بناهای این مناطق را حتما از نو ایجاد کنیم بلکه گام‌های ما باید در جهت حفظ شایسته داشته‌هایمان در حوزه معماری باشد.