ابوالقاسم سلطانی مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار شرکت بازآفرینی شهری ایران توضیحاتی در خصوص پروژههای بازآفرینی شهری آذربایجان شرقی ارایه کرد و گفت: حدود 33 پروژه از ردیفهای اعتباری تملک دارایی سرمایهای با اعتباری بالغ بر10.3 میلیارد تومان تعریف شده است و با توجه به موافقتنامههای ابلاغی در مرحله اجرا قرار دارند. از این تعداد حدود 28 پروژه اجرایی، 2 پروژه مطالعاتی و تهیه طرح و 3 پروژه توانمندسازی هستند.
سلطانی در پاسخ به این که برای توانمندسازی ساکنان بافت فرسوده چه اقداماتی انجام شده یا در دست اقدام است، گفت: توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی، مشارکت مردم را در پی دارد و گام موثری در پیشبرد اهداف بازآفرینی شهری محسوب میشود. در این راستا، راهاندازی نهاد توسعه محله، دفاتر تسهیلگری، آموزش مهارتهای پایه و صنایع دستی از عمده فعالیتهای بازآفرینی شهری در این محلات به شمار میرود.
سلطانی با اشاره به فعالیتهای انجام شده در حوزه بافتهای فرسوده و اعطای تسهیلات نیز توضیح داد: در این خصوص سهمیه استان حدود 2 هزار و 300 واحد تعیین شده است و تاکنون حدود هزار و 300 واحد جهت عقد قرارداد و اخذ تسهیلات به بانک معرفی شدهاند که از این تعداد حدود هزار و16 واحد مربوط به سال 1400 و حدود 248 واحد مربوط به سال جاری است. بر اساس هماهنگی به عمل آمده با بانک مسکن استان به دلیل استقبال متقاضیان محدودیتی در انعقاد قرارداد بانکی وجود ندارد.
مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان شرقی درباره پروژههای اقدام مشترک نیز اظهار کرد: در مجموع 492 پروژه در قالب اقدام مشترک تصویب شده است و اکنون 115 پروژه در دست اجراست که 76 درصد پیشرفت فیزیکی دارند.
او به مهمترین پروژههای در دست اقدام در حوزه سکونتگاههای غیررسمی اشاره کرد و گفت: احداث کتابخانه و فرهنگسرا در محله قربانی، سالن ورزشی و کتابخانه ملازینال تبریز، احداث مدرسههای آغداش (بناب)، انزاب (مراغه)، علیآباد و میناخور (مرند)، پروژههای تاسیسات شهری شامل توسعه فاضلاب، اصلاح شبکه برق و...(مراغه، بناب)، احداث مرکز فوریتهای پزشکی (مرند)، احداث مرکز سلامت (اهر)، کمک به مسیرگشایی خیابانهای مصوب طرح تفضیلی محله ملازینال، احداث خانه محله و فرهنگسرا و کتابخانه و مرکز آموزشی(تبریز،بناب و هشترود) از جمله پروژههای اجرایی در سکونتگاههای غیررسمی به شمار میروند. این پروژهها در مجموع حدود 10 درصد پیشرفت فیزیکی دارند.
او با بیان این که برای مهارتآموزی ساکنان این محلات با هدف ارایه خدمات آموزشی(برگزاری دورههای آموزشی-کارگاههای آموزشی و نشستهای آموزشی) با سازمان فنی و حرفهای و شرکت پیشرو زمان قراردادی منعقد شد، تصریح کرد: سرفصلهای آموزشی این قراردادها شامل کارآفرینی، مشاغل خانگی و مهارتهای فنی، رشتههای صنایع غذایی، طراحی و دوخت، پرورش گیاهان دارویی، قالیبافی، چرخدوزی، تعمیر وسایل سرمایشی و گرمایشی و ICDL است که بعد از کسب مهارت و قبولی در آزمون به هنرجویان مدرک ارایه شد.
شهرک جوانان تبریز یکی از پروژههایی است که در سکونتگاه غیررسمی تبریز اجرایی میشود. او درباره این پروژه توضیح داد: شهرک جوانان تبریز به عنوان اولین مکان اسکان مجدد دارای 132 هکتار مساحت است که حدود 90 هکتار قابلیت بارگذاری مسکونی و خدمات دیگر دارد و شامل 7 هزار واحد است. پس از طی مراحل استصوابی و طی جلسه ستاد بازآفرینی استان مقرر شد این پروژه جهت اجرا به شهرداری تبریز واگذار شود.
دبیر ستاد بازآفرینی شهری پایدار استان آذربایجان شرقی با اشاره به احداث سالانه یک میلیون واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن در کل کشور که در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته است، عنوان کرد: بر این اساس، سهم استان در طرح نهضت ملی مسکن حدود 50 هزار واحد تعیین شده است و تاکنون برای احداث حدود 12 هزار و 180 واحد مسکونی در محلات هدف بازآفرینی شهری برنامهریزی شده است
به گفته مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان شرقی 5 هزار و 800 هکتار بافت فرسوده در این استان وجود دارد که یک میلیون نفر در این بافت ساکن هستند. همچنین 3 هزار و 564 هکتار سکونتگاه غیررسمی با510 هزار نفر جمعیت در استان شناسایی شده است . در مجموع 9 هزار و 364 هکتار بافت فرسوده و سکونتگاه غیررسمی در استان آذربایجان شرقی وجود دارد.