ابزارهای دسترسی

رهبر معظم انقلاب
ما باید کارهای اولویت دار و فوری را مورد اهتمام ویژه قرار دهیم که از جمله آن ها نوسازی بافت های فرسوده است.
ترمیم بافت های فرسوده شهرها و روستاها دراولویت کاری دستگاه های مسئول قرار گیرد.
مراد از برقراری نظام مقدس جمهوری اسلامی، همانا فقرزدایی و محرومیت زدایی است.
با سیاست گذاری توأمان با ابتکار و شجاعت و جرات، وارد میدان شوید.

 

وزیر راه و شهرسازی با بیان این‌که دو جریان کاملا متضاد در رویارویی با حوزه شهرسازی و بافت‌های تاریخی وجود دارد گفت: جریان نخست جریانی استالینیستی و فاشیستی است که به دنبال نابودکردن این بافت‌ها و نوسازی روی زمین بایر است. در مقابل نیز جریانی وجود دارد که نگاه و توجه را به حفاظت مینیاتوری از بافت و ابنیه تاریخی معطوف می‌کند. در برابر این دو رویکرد ایران‌شهری وجود دارد که مبتنی بر بازآفرینی یکپارچه عملکرد شهری است.

به گزارش روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی ، خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، ابلاغ محدوده بافت تاریخی ۱۶۸ شهر در طرح‌های توسعه و عمران با تاکید وزیر راه و شهرسازی برای بازآفرینی شهرها و همچنین تاکید بر اندیشه ایران‌شهر به تصویب رسید.

در جلسه شورای‌عالی معماری و شهرسازی که با ریاست عباس آخوندی برگزار شد پنج مصوبه به تصویب رسید. عباس آخوندی در جلسه ابلاغ محدوده بافت تاریخی ۱۶۸ شهر در طرح‌های توسعه و عمران با تاکید بر دنبال کردن اندیشه بازآفرینی شهرها با تکیه بر اندیشه ایران‌شهر گفت: موضوع جلسه امروز یکی از اصلی‌ترین مباحث شهری ایران مبتنی بر بازآفرینی، بازخوانی و بازتولید میراث است و حتی می‌توان گفت که تا به امروز مسئله‌‌ای به این اهمیت وجود نداشته است.

بافت‌های ارزشمند تاریخی به مثابه جنبه‌های ثروت اجتماعی ایرانیان است

وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: همه ما در قبال  ۱۶۸ شهر تاریخی که محدوده تاریخی دقیقی برای آن‌ها تعریف نشده مسئولیم. در عین حال امیدبخش و افتخارآفرین است که ما این میراث کهن و ثروت تاریخی را در حوزه‌های اقتصادی، تجاری، فرهنگی و معماری داریم. ابنیه تاریخی و بافت‌های ارزشمند آن جنبه‌های مختلف ثروت اجتماعی ایرانیان است.

وی با اشاره به اینکه دو دیدگاه کاملا متضاد در جامعه در مواجهه با بافت‌های تاریخی و شهرسازی وجود دارد گفت: هر یک از این دو جریان در مواقعی یک تجلی خارجی پیدا می‌کنند. جریان نخست جریانی استالینیستی و فاشیستی است که به دنبال نابود کردن میراث اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی ایرانیان و کویرسازی است تا ساختمان‌های جدید را جایگزین آنها کند و در مقابل نیز جریانی وجود دارد که نگاه و توجهش نسبت به بافت و ابنیه تاریخی حفاظتی و مینیاتوری است.

وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: هنگامی‌که بحث بهسازی و بازآفرینی بافت‌های فرسوده و تاریخی به میان می‌آید می‌بینیم که در ادبیات عمومی ایران تعریف دقیقی از آن وجود ندارد و هرکسی تصورات متفاوتی از این‌گونه بافت‌ها دارد. عده‌ای به دنبال تخریب و نابود کردن و عده‌ای نیز درصدد حفظ میراث کهن به صورت مینیاتوری هستند. همه این دیدگاه‌ها نیز ناشی از نداشتن تعریف دقیق و واحد برای موضوع بهسازی و نوسازی است.

آخوندی با اشاره بر ارزش‌مند بودن ظرفیت‌سازی، مدیریت محلی، فرآیند بازآفرینی و سیستم نظارتی و کنترل در بافت‌های تاریخی بر لزوم رسیدن به اجماع ملی در این‌باره تاکید کرد و گفت: در مورد بافت‌های تاریخی و شیوه بهسازی و نوسازی آنها مهم این است که به تدریج اجماع ملی در این‌باره صورت بگیرد. به همین خاطر نیز ضرورت دارد تا در بازآفرینی بافت تاریخی همه گروه‌های تصمیم‌گیر و تاثیرگذار حداقل در اصول به اجماع برسند و تفاوت بنیادین با یکدیگر نداشته باشند.