در چارچوب تهیه برنامه توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی شهر بناب، کارگاه آموزشی ظرفیت سازی در مدیریت شهری و نهادهای غیردولتی به منظور مشارکت گروههای ذینفع، ذی نفوذ و ذی مدخل در فرایند تهیه و اجرای برنامههای توانمندسازی و ساماندهی محلات هدف در روز چهارشنبه 26/01/1394 از ساعت 8:30 الی 14 با حضور معاونت فرمانداری شهر بناب، نمایندگان شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران، رئیس اداره عمران و بهسازی شهری استان، نمایندگان دستگاههای دولتی، نمایندگان محلات 11 گانه دارای اسکان غیررسمی، نمایندگان نهادهای غیردولتی فعال در شهر بناب و سازمانهای مردم نهاد (موسسه هم آوای مهر بناب، موسسه حمایت از بیماران کلیوی بناب، مجمع فعالان زیست محیطی بناب، موسسه خیریه اصغریه و..) و نمایندگان مهندسان مشاور زیستا در محل خانه فرهنگ شهر بناب برگزار گردید.
در آغاز کارگاه، آقای عبیدی سیاوشانی نماینده مهندسان مشاور زیستا خلاصهای از یافتههای مراحل اول تا سوم مطالعات توانمندسازی و ساماندهی محلات 11 گانه اسکان غیررسمی شهر بناب را ارائه نمودند. در گزارش مشاور، با تاکید بر گستره بالای سطوح اسکان غیررسمی در شهربناب بر تفاوت رویکردهای ساماندهی این محلات در سه قالب ارتقاء، بازتعریف و تعریف نقش محلات 11 گانه تاکید گردید. در ادامه آقای مهندس استادی معاون دفتر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار مواردی از تجارب موفق جهانی و ملی در زمینه ساماندهی محلات اسکان غیررسمی را مطرح نمودند. در این بخش نیز علیرغم مشابهتهای شکلی بین موضوع اسکان غیررسمی در بسیاری از کشورها، تفاوتهای عملکردی در توانمندسازی و ساماندهی گسترهها ارائه گردید که این موضوع در نمونه موردی محلات اسکان غیررسمی شهر شیراز با تأکید بر مدیریت مشارکتی و شبکهسازی بین دستگاههای مدیریت شهری و همچنین نهادهای غیردولتی به منظور هماهنگی در اقدامات به تفصیل مورد بحث قرار گرفت.
ادامه کارگاه آموزشی به سرپرستی آقای اولاد نماینده مشاور زیستا پس از طبقهبندی موارد قابل طرح در جذب و افزایش مشارکت گروههای 3 گانه، موضوعات این بخش در سه قالب خدمات زیربنایی، خدمات شهری و مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی محلات هدف مطرح گردید.
در این میان عمده مباحث بر روی موضوعات زیر متمرکز گردید:
1- موضوع جرایم ماده 100 و نبود شفافیت در عملکرد دستگاههای مدیریت شهری
2- اعتیاد
3- مشاغل خانگی و زنان سرپرست خانوار
4- کمبودهای کالبدی محلات هدف
در ارتباط با موضوعات فوق تعدادی از حاضرین به بیان دیدگاههای خود راجع به چگونگی حل و فصل موضوعات با رویکرد مشارکتی پرداختند.
در حاشیه کارگاه مذکور نمایشگاه عکس "محله من، کمبودها و ظرفیتها" در سالن جنبی محل کارگاه برگزار گردید. همچنین فضایی برای نقاشی کودکان ساکن در محلات هدف در محل کارگاه جانمایی شد که شرکتکنندگان به ترسیم نقاشیهای خود با موضوع " محله من، آنچه که هست و آنچه باید باشد" پرداختند.
جهت شناسایی رویکرد حاضرین در حل مشکلات محلات بروشوری حاوی 3 داستان با پایان باز بین حاضرین توزیع گردید و از آنها خواسته شد که هر کدام پایانبندی خود را بر این سه داستان داشته باشند. چهارچوب اصلی این داستانها در سه محور موانع موجود در زمینه دریافت وام مشاغل خانگی، ترک تحصیل کودکان در سن 10 تا 11 سالگی و مشکلات ساکنین محلات در تعریض خیابانها متمرکز بود.
یکی از موضوعات قابل تامل در این کارگاه استقبال مطلوب نهادهای غیردولتی و همچنین زنان (خصوصا زنان فعال در مشاغل خانگی و یا داوطلبان همکار با نهادهای غیردولتی در سطح محلات هدف) از شرکت در این کارگاه بود که خود به عنوان یک ظرفیت مطلوب در ساماندهی محلات محسوب می گردد.