به گزارش خبرنگار شرکت بازآفرینی شهری ایران، معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در بافتهای تاریخی کشور بیش از 830 هزار خانوار زندگی میکنند، افزود: در بافتهای تاریخی حدود 330 هزار خانه ناپایدار وجود دارد و جان نزدیک به 350 هزار خانوار در معرض خطر است؛ بنابراین قبل از سرزندگی بافتهای تاریخی، باید به فکر نجات زندگی در این بافتها باشیم و از این مجمع خواهشمندم که این موضوع را در دستور کار اصلی خودش قرار دهد.
مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری ایران تاکید کرد: متاسفانه زندگی ساکنان بافتهای تاریخی کمتر مورد توجه قرار دارد و هر بار که به این موضوع میپردازیم، بازخورد صریح و شفاف در این باره نمیبینیم؛ در بافت تاریخی شهرهایی مثل همدان، مشهد و اردبیل خطر زلزله جدی و پای جان بیش از 350 هزار خانوار در میان است؛ بنابراین مقاومسازی، مرمت و پایدارسازی ابنیه تاریخی باید در دستور کار جدی این مجمع قرار بگیرد.
محمد آئینی ادامه داد: هر شهری شرایط ویژه خودش را دارد و در همین راستا به شهرداریها اجازه داده شد که متناسب با شرایط شهرها بسته تشویقی بازآفرینی خاص خودشان را تهیه نمایند و این مهم تاکنون در 309 شهر اجرایی شده است؛ از طرفی وقتی وارد میدان شدیم، فهمیدیم که هر محله نیز متفاوت است و به این نتیجه رسیدیم که باید برای هر محله نیز بسته خاص تشویقی خودش را به صورت جداگانه تعریف کنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در حوزه سکونتگاههای غیررسمی نیز راهبرد اساسی ما حل مشکلات سند و تامین خدمات آن است گفت: ستاد ملی بازآفرینی شهری در حوزه بافتهای تاریخی دو تکلیف را مصوب کرده است؛ اول آنکه برای واحدهای مسکونی که در بافتهای تاریخی واقع هستند، امکان بهرهمندی از تسهیلات بانکی با سر فصل مرمت و مقاومسازی فراهم شود و با همکاری وزارتخانه میراث فرهنگی و راه و شهرسازی این طرح به شورای پول و اعتبار ارجاع داده شد و به تصویب رسید و به بانکها ابلاغ شده که برای مرمت و مقاومسازی واحدهای مسکونی بافتهای تاریخی معادل 80 درصد تسهیلات ساخت را پرداخت کنند.
وی ادامه داد: بر همین اساس قرار شد که در تهران 360 میلیون، کلانشهرها 320 میلیون و روستاها 200 میلیون تسهیلات پرداخت شود و حتی از محل تسهیلات نهضت ملی مسکن، حتی ودیعه مسکن نیز تعریف شد اما عملکرد قابل توجهی نداشت چون سرمایهگذار جذب نمیشود؛ بنابراین اگر میخواهیم که بافتهای تاریخی را نجات بدهیم و ایمنی این بافتها بالا برود، باید بستر کار برای ورود سرمایهگذارهای بخش خصوصی را فراهم کنیم.
آئینی در ادامه سخنانش به دومین مصوبه ستاد ملی بازآفرینی شهری اشاره کرد و گفت: بسیاری از شهرداریها انتقاد داشتند که بر اساس برآورد کارشناسان برخی از محدودههای که به عنوان حریمهای بافتهای تاریخی تعریف شده، غیر منطقی است؛ باید بپذیریم که در بسیاری از مناطق بافتهای تاریخی متروک و خراب شده و اتباع و اقشار ضعیف در آن ساکن هستند و بسیاری از ارزشهای تاریخی را از دست دادهایم.
وی با بیان اینکه ارزشهای تاریخی و فرهنگی شهرسازی هویت ما هستند و باید حفظ شوند، گفت: بافتهای تاریخی علاوه بر سرزندگی، باید برای نسل آینده تبدیل به مرکز آموزش شوند و از طریق آن داشتههای فرهنگی خودمان را به نسل آینده منتقل کنیم.
معاون وزیر بیان کرد: امنیت، آرامش و رزق و روزی فراوان سه ویژگی مطلوبی هستند که خداوند متعال برای شهرها بیان میکند؛ بنابراین دومین موضوعی که پیگیری کردیم تعدیل حریمهای غیرضروری بافتهای تاریخی بود .
آئینی با بیان اینکه در مجموع 32 هزار هکتار بافت تاریخی که داریم، تنها 2 و نیم میلیون نفر ساکن هستند، گفت: بافتهای تاریخی با ساکنان آن زنده میشوند و باید کاری کنیم که جنب و جوش قدیم در شهر ایجاد شود، با همین نگاه در مصوبات آوردیم که این موضوع با اعطای بستههای تشویقی متناسب با بافت در دستور کار قرار گیرد.
وی یادآور شد:خبر خوب من این است که در برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران در ماده 52 فضایی فراهم شده که سرمایهگذار راحتتر در بافت تاریخی کار کند و از او برای سرمایهگذاری فرهنگی و گردشگری حمایت میشود.
آئینی گفت: در این راستا اگر سرمایهگذاران بخش غیردولتی، تعاونیها و خصوصی در بافت تاریخی سرمایهگذاری کنند، با آنها همانند سرمایهگذاران مناطق محروم و کمتر توسعه یافته برخورد خواهد شد و از حمایتهایی چون تسهیلات ارزان قیمت، برخورداری فعالیت اقتصادی آنها از معافیت مالیاتی 10 ساله برخوردار میشوند.