این نشست در روز چهارشنبه ۲۸ مرداد از ساعت ۱۶ الی ۱۸ با سخنرانی آقای دکتر اسماعیل بنیاردلان و موضوع «معرفتشناسی متفکران ایرانی با رویکرد هنر» در خانه وارطان(خانه گفتمان شهر و معماری) برگزار شد.
در ابتدای این نشست، خانم دکتر عرفانیان سلیم، ضمن خوشآمدگویی، به آغاز جریان فکری اندیشه ایرانشهر توسط مقام عالی وزارت، آقای دکتر آخوندی در اولین نشست ایرانشهر مصادف با روز معمار، اشاره کردند. سپس حضار را به همیاری و گفتگو در این جریان فکری که دبیرخانهی آن در حال راهاندازی در شرکت مادرتخصصی عمران و بهسازی است، دعوت کردند.
دکتر بنیاردلان، ضمن سپاس از دعوت به عمل آمده، به دیدگاه ایرانیان نسبت به هستی که از تفکر یونانیان متمایزاست، اشاره کرد. ایشان اوستا، پندنامههای ایرانی و داستانهای ایرانی را از جمله آثارمهم در حوزهی معرفتشناسی معرفی کرد.
دکتر بنیاردلان با تأکید بر ملموس و محسوس بودن ادبیات ایرانیان، مادی کردن امر معنا و تجسم عینی بخشیدن به آن را از مهمترین خصوصیات ارکان تفکر ایرانی شمردند.
سروی به لب جویی گویند چه خوش باشد آنان که ندیدستند سروی به لب بامی
بنی اردلان با اشاره به اشکال کشیده شده در غارها توسط انسانها که اغلب پرنده بودند، هدف آنان را رسیدن به رستگاری عنوان کرد.
وی سختترین کار در هنر را مادی کردن معانی دانست و تصریح کرد ایرانیان از جمله فردوسی و بیهقی در این کار بینظیر بودهاند چراکه در مادی کردن عمیقترین معانی بسیار توانا بودهاند.
دکتر بنیاردلان تأکید کرد خرد در معرفتشناسی ایرانی، ذیل پرستش یزدان شکل میگیرد که هنر متکی به شناخت اوست.
آقای مهندس سعیدنیا ضمن سپاس از مباحث مطرح شده توسط دکتر بنیاردلان، اذعان داشت هر مفهومی، میتواند مصداقی مادی داشته باشد که در زبانهای دیگر نیز ممکن است وجود داشته باشد و مباحث در عین زیبایی، نگاه شیفته به ایران داشت.
آقای دکتر بنیاردلان در پاسخ، مادی کردن امر معنا را بیشتر از زبانهای دیگر به دلیل ازدیاد ترکیبات مادی برآمده از زبان فارسی عنوان کرد و در هنر و نگارگری ایرانی این امر را بسیار غالب دانست.
این نشست پس از پرسش و پاسخی کوتاه، با تقدیر و تشکر از آقای دکتر بنیاردلان پایان یافت.