بیستوهشتمین جلسه ستاد بازآفرینی شهری صبح سهشنبه با حضور نمايندگان دستگاههاي عضو در محل وزارت راه و شهرسازی برگزار و گزارش احداث ایستگاه جدید راهآهن در شهرهای رشت، همدان و ری در راستاي گسترش حملونقل ریلی در تحقق اهداف بازآفرینی شهری ارائه شد.
به گزارش خبرنگار روابط عمومی شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران، انعقاد تفاهمنامه همکاری مشترک میان شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران و ستاد مدیریت بحران کشور و همچنین امضاي تفاهمنامه همكاري بين اين شركت و کمیسیون ملی یونسکو در محدودههای هدف بازآفرینی شهری، همزمان با بیستوهشتمین جلسه ستاد بازآفرینی شهری صورت گرفت.
كمك سياستهاي بازآفريني شهري به مديريت بحران
دكتر «محمدسعيد ايزدي» مدیرعامل شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهري ايران در امضاي تفاهمنامه همکاری با سازمان مدیریت بحران کشور، اظهارداشت : این تفاهمنامه همکاری در زمینه پیشبینی و پیشگیری، آمادگی و مقابله، بازسازی و بازتوانی برای مدیریت بحران و کاهش آسیبهای ناشی از مخاطرات طبیعی از قبیل زلزله، سیل و ... در بافتهای ناکارآمد شهری با استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای موجود بین شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران و سازمان مدیریت بحران کشور منعقد شد.
دکتر ایزدی با اشاره به اهداف این تفاهم نامه در جمع حاضران جلسه ستاد بازآفرینی شهری اظهار داشت: هدف این تفاهمنامه، بهسازی و نوسازی بافتهای ناکارآمد شهری و مقاومسازی ساختمانهای مسکونی در برابر خطرات طبیعی بهویژه خطر زمینلرزه در شهرهای کشور و پیشگیری از آسیبهای ناشی از اين خطرات و همچنین ایمنی و مدیریت بحران، بهرهگیری از توانمندیهای اجرایی، مدیریتی، حمایتی و ... طرفین جهت اجرایی کردن سیاستها و برنامههای کلی بازآفرینی در شهرهای کشور است.
فعالسازي ظرفيت يونسكو براي آموزش و اطلاعرسانی در زمينه بازآفريني شهري
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران در جلسه عقد تفاهمنامه همکاری مشترک با کمیسیون ملی یونسکو نيز اظهار داشت: امضای این تفاهمنامه بازآفرینی شهری در راستای همکاری مشترک برای اجرای برنامه های صورت گرفته است و این جریان میتواند به مرور زمان ، نهادینه شود در این راستا می توان از ظرفیتهای مختلف سازمان هایی مانند یونسکو برای جریانسازی در حوزه آموزش و اطلاعرسانیو ترویج این فرهنگ بهره برد.
وی در تشريح اهداف این تفاهمنامه نيز اظهارداشت : بهرهگیری از ظرفیتهای سیاستگذاری، اجرایی، مدیریتي و حمایتی طرفین در راستای اهداف و ماموریتهای مشترک و بكارگيري ظرفیتهای نهادی در راستای ایجاد گفتگو و ارتباط دوسویه با عرصههای فعال داخلي و بینالمللی در حوزه بازآفرینی شهری، از اهداف این تفاهمنامه است.
دکتر ایزدی با اشاره به خرید کارخانه ریسباف اصفهان با سرمايهگذاري 207 میلیارد تومان، افزود: 122 اثر و ابنیه در کشور خریداری شده است و در حال تبدیل به مجموعههای فرهنگی در حوزههای مختلف هستیم. برخی نیز مانند خانه گفتمان، خانه معماران، خانه مطبوعات و ... به بهرهبرداری رسیده است؛ کارخانه ریسباف اصفهان نیز با برنامهای جامع و منطبق با فرهنگ ایرانی ساخته خواهد شد.
برنامههاي يونسكو براي توسعه پایدار شهری و روستایی و جلوگیری از افزایش مهاجرت
دكتر «سعدالله نصيري قيداري» دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ايران نیز در مراسم امضاء این تفاهمنامه، اظهارداشت : یونسکو استراتژیهای مختلفی را در گروه علوم اجتماعی و انسانی مد نظر قرار داده است كه از جمله برنامههای مدیریت دگرگونیهای اجتماعی ميتوان به دستیابی به دانش پیشرفته، استانداردسازی و بررسی راهکارهای تسهیلکننده همکاری بینالمللی در مسیر دگرگونیهای اجتماعی، تقویت و ارتباط میان پژوهش و سیاستگذاری و عدالتمداری اشاره كرد.
دکتر نصیری قيداری از آموزش، توسعه پایدار شهری و روستایی، جلوگیری از افزایش مهاجرت، فقرزدایی و رفع تبعیض به عنوان اصول و اهداف توسعه پایدار نام برد و تصريح كرد: آموزش یکی از اهداف مهم و اصول هفدهگانه است که یونسکو برای 15 سال آینده در نقشه راه جهان ترسیم کرده است.
دکتر نصیری قيداری با اشاره به شهرهای خلاق در دنیا، گفت: شهرهای خلاق 5 رکن اصلی دارند؛ خلاق میاندیشند، خلاق برنامهریزی میکنند، خلاق عمل میکنند، در جذب نهادها و افراد و شرکتها خلاق هستند و راهبردهای شهریشان نيز خلاقانه است.
وی با اين مقدمه به تشريح اقدامات شهرداری رشت در زمينه بازآفرینی شهری پرداخت و گفت: شهر رشت به عنوان شهر خلاق در آشپزی در یونسکو ثبت شده و این شهر در عرصه جهانی با این ثبت تبدیل به یک برند جهانی شده است که در این عرصه با اقداماتی که در حفاظت از میراث فرهنگی در بازآفرینی شهری همچنین بهرهگیری از هنرمندان برای معرفی این شهر انجام داده، به شهری خلاق معروف شده است.
ورود حمل و نقل ریلی کشور به عرصه بازآفريني شهري
بر طبق اين گزارش، در ادامه بیستوهشتمین جلسه ستاد بازآفرینی شهری، سومين دستور جلسه اين ستاد به گزارشي درباره نقش و جایگاه حملونقل ریلی و گسترش آن در تحقق بازآفرینی شهری اختصاص يافت كه توسط دکتر «حسین محمدزاده» عضو هیت مدیره شركت راه آهن ارائه شد.
دکتر محمدزاده گفت: راهآهن و حملونقل ریلی کشور از قدمت و سن بالایی برخوردار است وسرنوشت ابنیه راهآهن نیز وقتی در راستای برنامه های باز آفرینی شهری قرار گیرد، ميتوان به عنوان یک مجموعه در هم تنیده شهری به آنها نگاه كرد؛ این نیز فقط و فقط با همکاری سازمانهای مسئول میتواند صورت بگیرد.
عضو هیت مدیره شركت راه آهن ادامه داد: برای راهآهن شهر تهران با ممتازترین مشاوران بينالمللي در حال همکاری هستیم و به پروژه راهآهن تهران به عنوان یک پروژه پیشرو و در حال اجرا نگاه میکنیم. در همين چارچوب، بزودی موضوعات اتصال قطار شهری" مترو" به سکوهای مسافران راهآهن و طرح زیباسازی میدان راهآهن اجرایی خواهد شد .
ایستگاههای راهآهن؛ هسته و محرک برای بازآفرینی شهری
در ادامه این گزارش، مهندس «وحید علی قارداشی» مدیرکل دفتر مهندسی و نظارت تأسیسات زیربنایی شركت راهآهن نيز به بررسی ابنیههای تاریخی کشورهای مختلف در بافت شهری پرداخت و اظهارداشت : کشورهای اروپایی و صاحبنام در حملونقل ریلی، دو رویکرد کلی به ایستگاههای راهآهن دارند؛ یکي حفظ ابنیه تاریخی و دیگری استفاده مجدد از این ابنیه در راستای توسعه حملونقل عمومی و کاربری های مرتبط با آن - مانند هتل، مرکز خرید و جذب گردشگری .
مهندس قارداشی ادامه داد: توسعه ایستگاههای قدیمی راهآهن در این کشورها بهگونهای است که دیگر ازاین ایستگاه ها برای سوار شدن بر قطار استفاده نمیشود بلکه به عنوان فضاي سبز ، ورود و خروج مسافران مترو، حملونقل عمومی، مسیر دوچرخهسواری و پیادهراه بهره برده و حتی در اطراف این ایستگاه برای توسعه شهر و ساخت موزه استفاده کردهاند.
مدیرکل دفتر مهندسی و نظارت تأسیسات زیربنایی شركت راهآهن افزود: در ايران نيز ایستگاههای ارزشمندی مانند ایستگاه راهآهن تهران ، تبریز و مشهد داریم که میتواند مرکز و هسته جدیدی برای توسعه شهری باشند .
وی با اشاره به اینکه ایستگاههای راهآهن شهر، فرصتی مناسب و مستعد ورود به طرح های توسعه شهری هستند ، ادامه داد: این اقدامات در کنار ایستگاههای راهآهن تهران ، قم و مشهد شروع شده است و در تهران قرار است با احداث یک برج، مرکز تجاري ساخته شود. همچنین در قم نیز برای اتصال حرم حضرت معصومه (س)، یک پیادهراه زیبا و باوقار تعریف شده است که نقشی آیینی دارد و از طریق این پیادهراه میتوان از راهآهن به حرم رفت.
مدیرکل دفتر مهندسی و نظارت تأسیسات زیربنایی شركت راهآهن با اشاره به اینکه برخی ایستگاههای راهآهن کیلومترها از شهر دور است، گفت: ایستگاه راهآهن همدان 13 کیلومتر از شهر فاصله دارد که قرار است در طرحی که مطالعه شده است این ایستگاه به داخل شهر بیاید .
وی همچنین افزود: در این راستا در شهر تهران برای دسترسی بیشتر مردم به ایستگاههای راهآهن، ایستگاهی در شهر ری نزدیک به مترو برای سوار شدن مسافران احداث خواهد شد و در رشت نیز دو ایستگاه راهآهن، یکی در میدان گیل در نزدیکی مرکز حملونقل مسافران شهر رشت و دیگری در ضلع غربی رشت برای مسافرانی که به سمت آستارا و فومن خواهند رفت، احداث خواهد شد.
مهندس قارداشی در اشاره به برخي معایب ایستگاههای راهآهن نيز اظهارداشت : به عنوان مثال در شهر ورامین، ایستگاه این شهر دوگانگی در شهر به وجود آورده است؛ به طوري كه ضلع شمالی شهر زندهتر از ضلع جنوبی شده و قرار است در این شهر، ایستگاه راهآهن به میان شهر انتقال پيدا كند. البته این اتفاق در 33 ایستگاه راهآهن در کشور انجام خواهد شد.
مدیرکل دفتر مهندسی و نظارت تأسیسات زیربنایی شركت راهآهن با اشاره به اینکه ایستگاههای راهآهن هسته و محرک بازآفرینی شهری هستند، گفت: در این راستا باید
شهرداریها، شورای ترافیک، استانداریها، سازمان شهرداری و دهیاریها و تمام دستگاهها و سازمانهاي ذینفع وارد عمل شوند.