اندیشه و نگرش زیستمحیطی، برنامهریزیهای سازگار با طبیعت و بهینهسازی سبک ساختوساز ، استانداردهای جدیدی را برای جامعهای که با تغییر آبوهوا و اتمام قابل پیشبینی سوختهای فسیلی مواجه شده است به وجود میآورد . معماران و شهر سازان به دنبال حل این چالش میباشند و ازآنجاییکه هماکنون اکثر جمعیت جهان ساکن شهرها هستند، بیشتر تلاش آنها منطبق و متمرکز بر مناطق شهری متمرکز است. Zeitschrift für Kultur und Städtebauبهعنوان مشاور مالی مستقل(ifa) با همکاری ARCH + پروژههایی را در آسیا، آفریقا و آمریکا با تمرکز بر نوآوری شهری ارائه میدهد.
علیرغم اینکه در شهرهای اروپایی، تغییرات از جنبهی فیزیکی بسیار اندک بوده است اما به وجود آمدن شهرهای جدید در چین و امارات متحدهی عربی به شهر سازان اجازه میدهد که ساختارهای غیر منعطف و پایدار برای توسعه این قبیل شهرها بررسی کنند . درحالیکه تکنولوژیهای لازم همچنان در کشورهای صنعتی دنیا تولید میشوند اما وقتی پای عمل به میان میآید، از دیدگاه مفاهیم پایدار، شهرهای نوظهور و درحالتوسعه پیشتاز هستند.
پروژه " تاریخچهای بر آیندهی شهر " در سال 1960 با نگاه بر توسعه شهر ایدئال با ارائهی راهحلهایی برای معضلات شهری همچون حملونقل و یا مدیریت پسماند، آغاز شد. امروزه شهر سازان دوباره این مفاهیم را در نظر گرفته، آنها را با نیازهای امروزی منطبق نموده و تبدیل به واقعیت میکنند. تغییرات آبوهوا، ماهیت محدود انرژی فسیلی و بحرانهای مالی و سیستماتیک جهانی به شهر سازان اجازه میدهد که روند تغییرات اجتماعی را در کنار تغییرات زیستمحیطی آزمایش نمایند.
پروژههایی که در " شهر پس از نفت " وجود دارد بهگونهای انتخابشده که روی عواملی همچون انرژی و حملونقل بهعنوان چالشهای اصلی شهرهای آینده تمرکز کنند.